Την αύξηση των κρουσμάτων «εξαγωγής» εγκύων γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων σε χωριά στην περιοχή του Πλέβεν στη βόρεια Βουλγαρία, υπογράμμισε η γραμματέας της βουλγαρικής Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων, Αντουανέτα Βασίλεβα. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις αρμόδιες αρχές σε Πάτρα και Τρίπολη σχετικά με τη συμμετοχή γιατρών και νοσοκομειακών υπαλλήλων σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών από τη Βουλγαρία.
Ads
Έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία μεταφέρονται στην Ελλάδα για να γεννήσουν, ενώ τα βρέφη αναλαμβάνουν να πουλήσουν σε άτεκνα ζευγάρια, μέλη του κυκλώματος που βρίσκονται στη χώρα. Ανάλογες με τις σε εξέλιξη έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, με τις αρχές να κάνουν λόγο για ένα ισχυρό ελληνοβουλγαρικό κύκλωμα.
Η κ. Βασίλεβα τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των βουλγαρικών και των ελληνικών φορέων και των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών, για να παταχθούν τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας βρεφών.
Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται, είπε χαρακτηριστικά πως θύματα των εγκληματικών κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών είναι, συνήθως, πολύτεκνες μητέρες από την κοινότητα των Ρομά της Βουλγαρίας, οι οποίες προσπαθούν να θρέψουν τα πέντε ή έξι – κατά μέσο όρο – παιδιά τους, με τα επιδόματα που λαμβάνουν και το βοήθημα ανεργίας. Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρουν, οι μητέρες από την κοινότητα των Ρομά πέφτουν εύκολα στα «δίχτυα» αδίστακτων τοκογλύφων, οι οποίοι, συνήθως, είναι μέλη της ίδιας κοινότητας και προσφέρονται να τις «βοηθήσουν», παρέχοντάς τους δάνεια, με ημερήσιο τόκο 10%.
Οι μητέρες φτάνουν σύντομα σε οικονομικό αδιέξοδο, οπότε και οι τοκογλύφοι τις αναγκάζουν να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουλέψουν «επειδή τους χρωστάνε πολλά λεφτά». Η «δουλειά» που υπόσχονται οι τοκογλύφοι στα «θύματά» τους δεν είναι άλλη από την πώληση του αγέννητου παιδιού τους, όμως οι ανυποψίαστες μητέρες δεν το γνωρίζουν, τόνισε η κ. Βασίλεβα.
«Η συνηθισμένη “τιμή” για ένα νεογέννητο αγόρι κυμαίνεται από 16.000 έως 18.000 ευρώ, ενώ για ένα νεογέννητο κορίτσι, η “τιμή” κυμαίνεται περίπου στις 14.000 ευρώ», σύμφωνα με ρεπορτάζ της βουλγαρικής εφημερίδας «Νόβιναρ», το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις της Α. Βασίλεβα.
Έρευνες για συμμετοχή γιατρών σε κύκλωμα εμπορίου βρεφών
Το κύκλωμα εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών φαίνεται ότι έχει επιλέξει νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης με σκοπό να διευρύνει τη δράση του. Όμως οι έρευνες των αρχών προσανατολίζονται, μετά από εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου, και σε άλλες περιοχές όπως η Λαμία, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Η τιμή για τα βρέφη που προωθούνται σε άτεκνα ζευγάρια κυμαίνεται στα 20.000 ευρώ, ενώ Έλληνες μεσάζοντες διευκολύνουν τη δράση του.
Στην Πάτρα, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Γκούμας έχει ζητήσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις γεννήσεις σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ μιλώντας σε τοπικούς σταθμούς της πόλης δήλωσε: «Να μας γνωρίσουν τα νοσοκομεία των Πατρών και της Τριπόλεως εάν έχουν εισαχθεί για τοκετό Βουλγάρες υπήκοοι στις κλινικές και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες». Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να έχει επεκταθεί σε επίπεδο γιατρών και νοσοκομειακών υπαλλήλων.
«Τι συμβαίνει δεν μπορούμε να ξέρουμε πριν ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διετάχθη από τον κ. Γκούμα. Ασφαλώς αν βρεθεί ότι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εμπλέκονται σε αυτό, θα πρέπει να τους αποδοθούν οι ευθύνες που επιτάσσει ο νόμος», δήλωσε ο Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Ιατρών Πάτρας.
Με αφορμή τη δράση του βουλγαρικού κυκλώματος πραγματοποιήθηκε, στις 25 Οκτωβρίου συντονιστική συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Eurojust στη Χάγη, όπου συζητήθηκε η εκμετάλλευση-στρατολόγηση γυναικών Ρομά σε περιοχές της Βουλγαρίας. Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε ότι την εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα διευκολύνει γυναίκα δικηγόρος των Αθηνών, η οποία έχει βουλγαρική καταγωγή.
Το γεγονός ότι οι αρχές της Πάτρας διέταξαν έρευνα για γυναίκες βουλγαρικής καταγωγής δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αστυνομικοί του «Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων» της Θεσσαλονίκης συνέλαβαν δύο άνδρες και μία γυναίκα από τη Βουλγαρία, που φέρονταν ότι επιχείρησαν να πουλήσουν το 4 μηνών βρέφος της σε αστυνομικό έναντι του ποσού των 20.000 ευρώ. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και τον περασμένο Αύγουστο στην Κρήτη. Δύο αστυνομικοί που παρουσιάστηκαν ως ζευγάρι συνέλαβαν εφτά Βούλγαρους που ήθελαν να τους πουλήσουν ένα βρέφος για 14.000 ευρώ. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και η 22χρονη μητέρα του. Ανάλογη έρευνα με αυτή της Πάτρας διενεργήθηκε το καλοκαίρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Μία 32χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, γέννησε το έβδομο παιδί της και το εγκατέλειψε, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της δεν την επισκέφθηκε κανείς.
Η συμμετοχή Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες, ενώ κρίνεται αναγκαία η συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση του κυκλώματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >