Εργασία και το Σάββατο, με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης, καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας, σε ορίζοντα τετραμήνου, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για «την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα». «Πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη μελέτη του ΣΕΒ.
Ads
Ο ΣΕΒ παρέδωσε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη μελέτη «για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα», όπου καταγράφονται πάνω από 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.
«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και το προεδρείο του πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία: να καταγράψουν μια σειρά από εμπόδια για την επιχειρηματικότητα. Σήμερα με ενημέρωσαν και μου παρέδωσαν την πάρα πολύ χρήσιμη μελέτη τους. Τους συγχαίρω για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράξη ευθύνης και σημαντική συνεισφορά στην προσπάθειά μας να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Εμείς συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια: την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε το νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές. Γυρίζουμε σελίδα, γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα για τη χώρα, για τη νέα γενιά, για να αποκτήσουμε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές βάσεις. Η σημερινή συνάντηση όμως εκπέμπει άλλο ένα σημαντικό μήνυμα. Ότι για να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους. Να σκεφτόμαστε δημιουργικά. Να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες. Να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις, πριν οι εξελίξεις μας προλάβουν» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και κάλεσε και τους «υπόλοιπους επιχειρηματικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους, τους νέους επιχειρηματίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα να καταθέσουν τις προτάσεις τους».
Απο την πλευρά του ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση απο συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ο ΣΕΒ ζητά μεταξύ άλλων να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).
Ο Σύνδεσμος εισηγείται επιπλέον απελευθέρωση (κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών) για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί. Στο “μέτωπο” των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές – συγχωνεύσεις. Ζητά επίσης “ορθολογική τιμολόγηση” της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.
Προτείνει εξάλλου κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη (bake off), κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.
Συμφωνεί «εν πολλοίς» με τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων που πρότεινε ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος, σημειώνοντας ωστοσο ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και εκφράζει απορία «για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ».
Το ΕΒΕΑ εστιάζει την αντίθεση σε τρία θέματα θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων, με τη χρησιμότητα της φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία και τη χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων.
Για «εκτός ορίων βουλιμία του ΣΕΒ» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. «Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ’ ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους», αναφέρει η ΓΣΕΕ και προσθέτει : «Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας».
Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ απαιτεί από την κυβέρνηση «να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων αυτές τις φαεινές ιδέες του ΣΕΒ», ενώ από τον ΣΕΒ απαιτεί «να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >