Το ποσοστό των ασυνεπών ελληνικών επιχειρήσεων (πτωχεύσεις και καθυστερήσεις πληρωμών), κατά την περίοδο 1/7/2009 – 30/6/2010, αυξήθηκε κατά 43,82% σε σχέση με το μέσο ποσοστό ασυνέπειας των ετών 2003 – 2009, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP Group, που βασίστηκε σε δείγμα 213.892 ΑΕ και ΕΠΕ.

Ads

Η συνολική αυτή ασυνέπεια επιβεβαιώνεται και από τους επιμέρους κλάδους της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα οι ασυνεπείς επιχειρήσεις της Βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 36,70%, οι ασυνεπείς επιχειρήσεις του Εμπορίου αυξήθηκαν κατά 55,19% και οι ασυνεπείς επιχειρήσεις των Υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 34,51%.

Επίσης, τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι για τη διάρκεια της περιόδου 1/7/2009-30/6/2010 το 26% των εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά του, έναντι του 13% που τη βελτίωσε. Η διαφορά είναι 2,08:1, η οποία σημαίνει ότι για κάθε μία επιχείρηση, που η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίστηκε, αντιστοιχούν 2 επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε.

Παρατηρείται ότι κατά την περίοδο 1/7/2009-30/06/2010, οι Εμπορικές Επιχειρήσεις παρουσίασαν συγκριτικά τη σημαντικότερη επιδείνωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ ακολουθούν οι Βιομηχανικές επιχειρήσεις, και με μικρή διαφορά οι ΑΕ, ΕΠΕ του τομέα των Υπηρεσιών.

Ads

Όσον αφορά στη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τους διαφορετικούς κλάδους δραστηριοποίησης. Έτσι, κατά την περίοδο από 1/7/2009 έως 30/6/2010, το 24% των βιομηχανικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13% που την αύξησε, του 56% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 7% που δεν αξιολογήθηκε. Επίσης, το 29% των εμπορικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 12% που την αύξησε, του 54% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 5% που δεν αξιολογήθηκε.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά μετακίνησης των εμπορικών επιχειρήσεων με τα αντίστοιχα των βιομηχανικών, παρατηρείται ότι αν και εμφανίζει αυξημένο αριθμό υποβαθμίσεων, παρουσιάζει ταυτόχρονα λιγότερες εταιρείες που διατήρησαν την αξιολόγησή τους. Το 24% των εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο των Υπηρεσιών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13% που την αύξησε, του 58% που τη διατήρησε αμετάβλητη και του υπόλοιπου 4% που δεν αξιολογήθηκε. Συγκρίνοντας τις μετακινήσεις των εταιρειών παροχής υπηρεσιών με αυτούς των υπόλοιπων κλάδων, παρατηρείται ότι εμφανίζουν το μικρότερο βαθμό μετακίνησης. Συνεπώς οι εταιρείες των Υπηρεσιών έχουν τη χαμηλότερη μεταβλητότητα όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Περισσότερες οι ζημιογόνες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP Group, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η γενικευμένη οικονομική κρίση επηρεάζει έντονα και αρνητικά τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

“Τα συμπεράσματα από την μελέτη της ICAP είναι αποκαλυπτικά. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τα στοιχεία από πρόσφατη ανάλυση που κάναμε σε ισολογισμούς 2009 30.000 επιχειρήσεων, όπου συνολικά μειώθηκαν οι πωλήσεις κατά 11% και τα κέρδη προ φόρων κατά 26% σε σύγκριση με το 2008, καθώς και ανάλυση των ισολογισμών εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών από τα οποία διαφαίνεται ότι για πρώτη φορά οι ζημιογόνες εταιρείες ξεπέρασαν τις κερδοφόρες (55% έναντι 45%), τότε αντιλαμβανόμαστε πραγματικά το μέγεθος της κρίσης στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP.

Οι λόγοι επιδείνωσης της κατάστασης στις Επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη ρευστότητας, τη δυσκολία δανεισμού, την πτώση ζήτησης και συνολικής κατανάλωσης στο εσωτερικό και εξωτερικό, το περίπλοκο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, την εκροή κεφαλαίων προς χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και την αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, αναφέρει ο κ.Κωνσταντέλλος, εκφράζει όμως την αισιοδοξία του ότι η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί κυρίως από τον Ιδιωτικό Τομέα και συνιστά στους Έλληνες επιχειρηματίες και στα ανώτατα στελέχη που διοικούν επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά κινηθεί η πολιτεία, να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των εταιρειών.

Στα 570 εκατ. ευρώ οι ζημιές των εισηγμένων

Ζημιές που φτάνουν τα 570 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι εισηγμένες εταιρίες στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με την Πήγασος ΑXΕΠΕΥ, η οποία τονίζει, σε σχετική ανάλυση των αποτελεσμάτων, ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης χωρίς όμως να προκαλεί ενθουσιασμό ή να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης.

Όπως επισημαίνει η Πήγασος ΑXΕΠΕΥ, η μείωση των ζημιών στα 570 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο (εξάμηνο: 1,37 δισ. ευρώ) είναι μια μικρή επιτυχία από τη στιγμή που οι τράπεζες ως κύριος μοχλός βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχουν συνεισφέρει ως κλάδος μόνο ζημιές.

Το τελικό αποτέλεσμα των ζημιών ύψους 570 εκατ. ευρώ ήρθε από τις πολύ υψηλές ζημιές της MIG (1,39 δισ. ευρώ), του Ατλάντικ (107 εκατ. ευρώ), τις ζημιές των τραπεζών (553 εκατ. ευρώ) και τη ζημιογόνα παρουσία πολλών κλάδων όπως οι μεταφορές, οι εκδόσεις, οι συμμετοχές και οι κατασκευές.

Η εξαίρεση των ζημιών της MIG και των τραπεζών τοποθετεί τα κέρδη της τελικής γραμμής στο εννεάμηνο στα 1,36 δισ. ευρώ, τα οποία σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο είναι μειωμένα κατά 73%.

Το ισοζύγιο ζημιογόνων – κερδοφόρων εταιριών παρέμεινε για ένα ακόμα τρίμηνο υπέρ των ζημιογόνων με οριακή επιδείνωση έναντι του εξαμήνου, διαμορφώνοντας τη σχέση στο 55:45.

Πτώση 111,3% σημείωσαν στο εννεάμηνο τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 261 εισηγμένων, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ενώ ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 3,9% στα 58,438 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 14,8%.

Οι εταιρείες που γύρισαν από ζημιές σε κέρδη παρέμειναν σταθερές σε αριθμό, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασαν αυτές που πέρασαν σε ζημιές. Ο αριθμός τους μειώθηκε σε 57 από 61 στο εξάμηνο, ενώ απόλυτη βελτίωση μεγεθών κερδοφορίας παρουσίασε το 11% του συνόλου ή 28 εταιρείες από τις 260 που δημοσίευσαν έγκαιρα ισολογισμό, αυξημένες κατά 4 εταιρείες από τοα΄ εξάμηνο.

Στις κυριότερες εταιρείες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca-Cola 3Ε, Τιτάνας, ΟΛΠ, Τράπεζα Κύπρου, ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Inform Lycos, Καραμολέγκος, Eurodrip, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Καθημερινή, Ικτίνος, Infoquest, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης και MLS Πληροφορική, Βογιατζόγλου, Μύλοι Κεπενού.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρείες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Ατλάντικ, Εδραση, Δεσμός, ο κλάδος μεταφορών, σχεδόν όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ.

Οι τράπεζες

Ελαφρώς καλύτερα κινήθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο γ’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της απορρόφησης της έκτακτης εισφοράς κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα και της σταθεροποίησης των προβλέψεων σε επίπεδα εξαμήνου, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων παρουσιάζει μικρή κάμψη υποχωρώντας στο 35% από 37% στο α΄εξάμηνο σε κλαδικό επίπεδο και 32,48% σε επίπεδο τριμήνου, ανεβάζοντας σε απόλυτα μεγέθη την απομείωση των χαρτοφυλακίων στα 5,17 δισ. ευρώ.

Η αύξηση στα έσοδα από τόκους επιβραδύνεται, αφού ο ρυθμός έχει περιοριστεί στο 7,78%, όπως και τα έσοδα από προμήθειες τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα (-5,95%) σε σχέση με πέρυσι αλλά και στο εξάμηνο (-1%).

Το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (+0,23%) έναντι της βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων (+3,7%) περιορίζοντας τις απώλειες της τελικής γραμμής στα 52,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο.

Διαβάστε επίσης:
Μείωση 9,9% στις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο