Η γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, που πλέον πλησιάζει τα 600.000.000 μέλη ανά τον κόσμο, βρίσκεται κοντά στο να κατοχυρώσει νομικά ως εμπορικό σήμα (trademark) τη λέξη «πρόσωπο» (face), που αποτελεί το πρώτο συνθετικό της εταιρικής επωνυμίας του.

Ads

Στόχος του είναι να εμποδίσει άλλες εταιρίες και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο να χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και έτσι, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον το Facebook, να βλάπτουν το δικό του εμπορικό σήμα. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία με το αρμόδιο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC. Αν όντως πετύχει την κατοχύρωση που επιθυμεί (η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα εξάμηνο), το εμπορικό σήμα για το «face» θα έχει περιορισμένη ισχύ και θα απαγορεύει την χρήση της λέξης μόνο σε online διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες -π.χ. chat rooms και bulletin boards- που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Πάντως, ορισμένοι νομικοί αμφιβάλλουν ότι το κοινωνικό δίκτυο θα καταφέρει να κατοχυρώσει μια λέξη τόσο ευρείας χρήσης όπως το «πρόσωπο». Από την άλλη όμως, σύμφωνα με δικηγόρους εξειδικευμένους στα πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα, η χρήση της συγκεκριμένης λέξης -αν επιτραπεί η σχετική νομική κατοχύρωσή της- θα μπορούσε τελικά να περιοριστεί και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες, όπως στο Facetime της Apple, πράγμα που θα είχε ευρύτερες επιχειρηματικές επιπτώσεις.

Όπως αποκαλύπτεται, το Facebook είχε καταθέσει τη σχετική αίτηση κατοχύρωσης στις αρμόδιες σρχές από το 2005 και έκτοτε δεν έχει κατατεθεί κάποια αντίρρηση από άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους για το προτεινόμενο εμπορικό σήμα.

Ads

Το Facebook -που αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την πρωτοβουλία του- προσπαθεί παράλληλα να προστατεύσει και το δεύτερο συνθετικό της επωνυμίας του, δηλαδή τη λέξη «book» (βιβλίο). Έτσι, φέτος τον Αύγουστο έκανε μήνυση στη διαδικτυακή υπηρεσία Teachbook, μια online κοινότητα δασκάλων, κατηγορώντας την για παραβίαση δικαιωμάτων.