Το σκελετωμένο πρόσωπο του δεκάχρονου αγοριού που πέθανε από πείνα έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Το δέρμα του ωχρό, τα μάτια του βαθουλωμένα κοίταζαν στο κενό. Η σάρκα απούσα κάτω από το δέρμα που τσίτωνε σε κάθε γωνία του προσώπου. Η ζωή να τον εγκαταλείπει για να παραδοθεί στον επικείμενο θάνατο. Ήταν 10 ετών, αλλά στις φωτογραφίες από τις τελευταίες μέρες της ζωής του σε μια κλινική στη νότια Γάζα, φαίνεται μικρότερος από την ηλικία του, αλλά και γέρος.

Ads

«Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών. Είναι ένας πόλεμος κατά της παιδικότητας και του μέλλοντος τους. Κατάπαυση του πυρός τώρα, για χάρη των παιδιών στη Γάζα», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Χ. Ο ίδιος είχε δηλώσει την Τρίτη ότι Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τέσσερα χρόνια πολέμων σε όλο τον κόσμο μαζί».

Η οδυνηρή εικόνα του αγοριού κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακόμη μια προειδοποίηση για την άσχημη επισιτιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Επί μήνες οι γονείς του Yazan αγωνίζονταν για να φροντίσουν τον γιο τους. Λόγω της κατάστασης της υγείας του (έπασχε από εγκεφαλική παράλυση) είχε πρόβλημα στην κατάποση και χρειαζόταν μαλακές, υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές. Μετά τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών τη Γάζα, οι γονείς του εγκατέλειψαν το σπίτι τους, παίρνοντας τον Yazan και τους άλλους τρεις γιους τους σε κάποιο μέρος που ήλπιζαν ότι θα ήταν πιο ασφαλές.

Η οικογένεια αναγκαζόταν να εκτοπιστεί ξανά, και ξανά, και ξανά, αναζητώντας ένα καλύτερο μέρος για τον Yazan. Το παιδί δεν μπορούσε να μείνει στα χαοτικά, ανθυγιεινά καταφύγια. Κάθε κίνηση περιπλεκόταν από το γεγονός ότι ο Yazan δεν μπορούσε να περπατήσει. «Μέρα με τη μέρα, έβλεπα τον γιο μου να γίνεται όλο και πιο αδύναμος», είπε στους New York Times  ο πατέρας του, ο Shareef Kafarneh, ένας 31χρονος οδηγός ταξί από το Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

Τελικά, κατέληξαν στο νοσοκομείο Al-Awda, στη Ράφα, όπου ο Yazan πέθανε το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον γιατρό που τον περιέθαλψε το παιδί υπέφερε από υποσιτισμό και αναπνευστική λοίμωξη. Για τον πατέρα του η αιτία του θανάτου του αγοριού δεν αποτελεί μυστήριο. «Οι τροφές που συνήθιζε να τρώει δεν υπάρχουν πια. Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα επίσης δεν υπάρχουν» είπε στους New York Times.

Ελάχιστη βοήθεια φτάνει τελικά στην Γάζα

Τουλάχιστον 27 παιδιά στην Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό και αφυδάτωση σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Γάζας.   Όπως ο Γιαζάν, ο οποίος χρειαζόταν φάρμακα που δεν υπήρχαν στη Γάζα, πολλοί από τους νεκρούς έπασχαν επίσης από συνθήκες υγείας που έθεταν περαιτέρω σε κίνδυνο τη ζωή τους, δήλωσαν στους New York Times στελέχη του υπουργείου υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Όταν ένα παιδί είναι εξαιρετικά υποσιτισμένο, στη συνέχεια αρρωσταίνει και αυτός ο ιός είναι τελικά αυτός που προκαλεί το θάνατο», σχολίασε στους New York times η Χέδερ Στόμπαου, ειδική σε θέματα υποσιτισμού στην Action Against Hunger. Τα παιδιά αυτά δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν ήταν υποσιστισμένα

Δύο από τα παιδιά που πέθαναν από υποσιτισμό ήταν ηλικίας μικρότερης των 2 ημερών. H Στόμπαου εξήγησε ότι ο υποσιτισμός των εγκύων μητέρων και η έλλειψη βρεφικών τροφών μπορούν εύκολα στο θάνατο τα βρέφη, αφού είναι πιο ευάλωτα στον στον ακραίο υποσιτισμό.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι θάνατοι από τον υποσιτισμό μόλις έχουν ξεκινήσει τους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς και την επίθεση στη Γάζα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο κατώφλι της πείνας. Η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα είναι ελάχιστη εδώ και εβδομάδες, αφού μεγάλες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αναστείλει τις επιχειρήσεις τους επικαλούμενες μαζικές λεηλασίες των φορτίων τους από απελπισμένους κατοίκους της Γάζας, περιορισμούς που θέτουν οι ισραηλινοί στις αυτοκινητοπομπές και την κακή κατάσταση των δρόμων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η πείνα όπλο πολέμου

Χτες το Τελ Αβίβ βομβάρδισε αποθήκη της UNRWA στην Ράφα, με ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους ακόμη.

Η UNRWA η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι από την έναρξη του πολέμου 157 εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές από επιθέσεις στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ έχουν καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι 162 μέλη του προσωπικού της έχουν σκοτωθεί.

Το υπό ισπανική σημαία πλοίο Open Arms, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθειας, και το οποίο αναχώρησε προχτές από την Κύπρο, αναμένεται να φθάσει στις ακτές της Γάζας σήμερα  το πρωί – περίπου 48 ώρες μετά τον απόπλου του από τη Λάρνακα. Το πλοίο ρυμουλκεί μια φορτηγίδα με έως και 200 τόνους νερού, τροφίμων και ζωτικών φαρμάκων.

Tο σκάφος της ΜΚΟ Open Arms

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε την Τετάρτη ότι η αποστολή ενός πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στην πολιορκημένη περιοχή είναι ανεπαρκής απάντηση στις ανάγκες των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Τέσσερα πλοία του αμερικανικού στρατού αναχώρησαν την Τρίτη από την Βιρτζίνια μεταφέροντας περίπου 100 στρατιώτες και εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή ενός προσωρινού λιμανιού στις ακτές της Γάζας για τη διευκόλυνση των αποστολών βοήθειας.

Το World Food Programme (WFP) δήλωσε την Τρίτη ότι παρέδωσε την “πρώτη επιτυχημένη ” επιχείρηση αυτοκινητοπομπής για παροχή βοήθεια στη βόρεια Γάζα από τις 20 Φεβρουαρίου. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, το WFP ανέφερε ότι “παρέδωσε αρκετά τρόφιμα για 25.000 ανθρώπους στην πόλη της Γάζας νωρίς την Τρίτη”, αλλά ζήτησε “παραδόσεις κάθε μέρα” και “σημεία εισόδου απευθείας στο βορρά”.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ  επέκρινε την έλλειψη βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα ως «ανθρωπογενή» καταστροφή την Τρίτη, λέγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η πείνα χρησιμοποιείται ως «όπλο πολέμου». «Αυτή η ανθρωπιστική κρίση … δεν είναι μια φυσική καταστροφή, δεν είναι μια πλημμύρα, δεν είναι ένας σεισμός, είναι ανθρωπογενής», δήλωσε ο Μπορέλ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο η εξασφάλιση τροφής αποτελούσε καθημερινό αγώνα για πολλούς στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας είχαν χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, και περίπου το 0,8% των παιδιών κάτω των 5 ετών στη Γάζα ήταν ακραία υποσιτισμένα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μετά από πέντε μήνες πολέμου το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ. Περίπου το 15% στη βόρεια και το 5% των παιδιών κάτω των 2 ετών στη νότια Γάζα πάσχουν από ακραίο υποσιτισμό ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Φεβρουάριο.