Περισσότεροι μαθητές θέλουν να συμμετάσχουν σε κοινωνικά κινήματα και κινητοποιήσεις, από ότι πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα για την «κοινωνική και πολιτική εκπαίδευση του πολίτη» η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκεκριμένα, το 48,7% δηλώνει πως θα συμμετείχε στη διακοπή κυκλοφορίας δρόμου, το 53,8% ότι θα συμμετείχε σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου ενώ το 45,4% αναφέρει πως θα έγραφε με σπρέι συνθήματα σε τοίχους.

Ads

Πρόκειται για μέρος διεθνούς έρευνας σχετικά με την κοινωνική και πολιτική εκπαίδευση και την εκπαίδευση του πολίτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ενωσης για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης σε μαθητές του Γυμνασίου. Η έρευνα διεξήχθη το 2008-09 σε 38 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 6.500 μαθητές από 155 σχολεία.

Οι μαθητές που ρωτήθηκαν αναφέρουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση από ό,τι την κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν θέλουν να έχουν σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα. Οι περισσότεροι απαντούν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε πολιτικό κόμμα στη διάρκεια του βίου τους ή να είναι υποψήφιοι για εκλογή σε κάποια πολιτική θέση. Μάλιστα το 76% θεωρεί ασήμαντο το να «ανήκει ο καλός πολίτης σε ένα πολιτικό κόμμα».

Μόνο το 50% απαντά ότι δείχνει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Ηνωμένα Εθνη. Επίσης, εμπιστεύονται τα σχολεία τους κατά 72% και λιγότερο από 50% τα ΜΜΕ.

Ads

Στο ερώτημα, αν θεωρούν ασήμαντο «οι καλοί πολίτες να ψηφίζουν σε όλες τις εκλογές», το 20,1% απαντά θετικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1991 ήταν 5,8%. Αυξημένο είναι και το ποσοστό των μαθητών που απαντά πως δεν χρειάζεται να σέβεται τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης (30,2% το 2009 έναντι 18,1% που ήταν το 1999). Το ποσοστό μη υπακοής στους νόμους αυξήθηκε κατά 12% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πηγή: Βήμα