Δεκαπέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν από τις θεσμικές τους ιδιότητες χωρίς να αποχωρήσουν από το κόμμα, με τη λιτή δήλωση «Δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια εξουσίας. Δεν συμμετέχουμε σε στρατηγικές ήττας. Δεν συμμετέχουμε σε προσωπικές κόντρες». Μετά το συνέδριο καταγράφηκε επίσης νέο κύμα σιωπηρών αποχωρήσεων, στο ήδη πολλαπλά τραυματισμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αντώνης Ελευθεριάδης ένας από τους παραιτηθέντες, μέλος μέχρι πρότινος της Κεντρικής Επιτροπής, μέλος της γραμματείας Χρηματοπιστωτικού και μέλος νομαρχιακής επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο TVXS ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους 15 σε παραίτηση, αλλά και ποιοι λόγοι τούς κρατούν ακόμα εντός των κόλπων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πήραμε την απόφαση σε πέντε λεπτά. Βλέπαμε ότι όσο περνάει ο καιρός, αποπολιτικοποιείται ο χώρος και στο συνέδριο έγινε απόλυτα σαφές. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε έως τις ευρωεκλογές να δούμε αν θα παρθούν πρωτοβουλίες για ανασυγκρότηση του χώρου. Δεν ταυτιζόμαστε με εκείνους που αποχώρησαν, αλλά έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε για όλα αυτά που ανησυχούν τα μέλη μας όσο κι αν δημόσια δεν τα θίγουν στο όνομα της ενότητας του χώρου» λέει ο Αν. Ελευθεριάδης.
Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προβήκατε στην παραίτηση;
Έχω πάει σε 25 συνέδρια, τα μισά στο ΠΑΣΟΚ, τα άλλα μισά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει συνέδριο σαν κι αυτό. Δεν συμμετείχε κανείς. Κι όποτε συμμετείχε ήταν ένας στρατός που τον χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει τίποτα χρήσιμο. Ομφαλοσκοπεί. Και δεν διαφαίνεται κάποια δυναμική ούτε μια δύναμη που να μπορεί να εκφράσει αυτό που χρειαζόμαστε.
Είπατε ότι δεν θέλετε να ταυτιστείτε με τη Νέα Αριστερά αλλά κι ότι δεν συμμετέχετε σε κάποια τάση. Από που προέρχεστε και τι ζητάτε από τον φορέα σας;
Φύγαμε από μνημονιακό ΠΑΣΟΚ γιατί μας έπεισε ο Τσίπρας. Στηρίξαμε Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές αλλά διαφωνήσαμε με την απόφαση τους να φύγουν και με τον τρόπο που το έκαναν. Θα είχε άλλη τροπή το συνέδριο αν είχαν μείνει. Εγκλωβιστήκαμε τον τελευταίο χρόνο σε επιλογές που δεν μας ταιριάζουν. Και βλέπουμε τώρα όλον τον προοδευτικό χώρο σε εσωτερικές δίνες ενώ παραμονεύει ο κίνδυνος του Βελόπουλου.
Είχαν άλλη επιλογή τα στελέχη της Νέας Αριστεράς; Πως θα παρέμεναν σε έναν χώρο που τους στιγματίζει ως υπονομευτές;. Και αν γιουχαρίστηκε η κ. Γεροβασίλη, φανταστείτε τι θα γινόταν αν ανέβαινε στο βήμα να διαφοροποιηθεί ένα από αυτά τα στελέχη.
Δεν έχετε άδικο, ίσως ήταν μονόδρομος. Σίγουρα όμως δεν βοηθάει τις εξελίξεις η στάση τους.
Ποια κριτική σας ασκείται εντός του κόμματος;
Η κριτική που μας ασκείται είναι ότι δεν αφήνουμε τον πρόεδρο να παράξει έργο.
Όμως ένας αρχηγός κρίνεται από τη στιγμή που αναλαμβάνει έργο και με τις επιλογές του και με τις πράξεις του. Έχει κριθεί για ότι έχει κάνει έως τώρα. Περιμέναμε να παράξει πράγματα.
Έχεις βγει αρχηγός. Ποιο είναι το όραμα σου; Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Πως πάμε πολιτικά στις ευρωεκλογές; Δεν ακούσαμε στο συνέδριο τίποτα πολιτικό. Και δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς πως δεν συμμετείχαμε. Εγώ ήμουν στην επιτροπή θέσεων η Παπαλεξίου στο προεδρείο του συνεδρίου.
Οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε συνελεύσεις αναζητάτε μια ταυτότητα. Τι λέμε; Γιατί μένουμε στο κόμμα; Κι αντ αυτού, είδαμε αυτή τη θλιβερή εικόνα, χωρίς στρατηγική, χωρίς λογική. Δεν φταίει μόνο ο πρόεδρος, φταίμε όλοι, με διαφορετικό τρόπο. Ομφαλοσκοπούσαμε αντί να ανοίξουμε τις οργανώσεις με εξειδικευμένες συζητήσεις. Δεν είχαμε κανένα λόγο να πιέσουμε να πάμε για διαδικασίες νομαρχιακών.
Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης όμως να πει πως δεν είχε περιθώριο να αποφύγει τον σκόπελο της ομφαλοσκόπησης και των εκλογών μετά την ανακοίνωση Τσίπρα.
Σε αυτό δεν έχει άδικο, ωστόσο πιστεύω ότι όλο αυτό ήταν δρομολογημένο. Αν ο Τσίπρας όμως, είχε κάνει την έκκληση πριν 10 μέρες, η σύσταση του συνεδρίου θα ήταν διαφορετική. Θα είχαμε πείσει κόσμο να κατέβει να δώσει μάχη. Κι όταν θέλεις να δώσεις μάχη διαλέγεις τον σωστό άνθρωπο . Αλλά υπάρχει μια εικόνα δυνάμεων που αλλάζουν άποψη κάθε 10 δευτερόλεπτα.
Επίσης σε σχέση με τον πρόεδρο, αν έχεις κάνει δουλειά μηνών κάτι θα αποδώσει. Όμως δεν έσπειρε. Οπότε τι θα θερίσουμε;
Θα κάνω πάλι τον συνήγορο του διαβόλου, θα έλεγε ο κ. Κασσελάκης ότι έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και τοποθετείται σε όλα. Καθημερινά παρεμβαίνει με δηλώσεις του.
Τρέχει, αλλά ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών και επιλογή προσώπων δεν έχει γίνει. Δεν έχουμε εντοπίσει προβλήματα κοινωνικά. Έχουμε μια στρατηγική «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών». Αυτό δεν είναι στρατηγική κόμματος είναι στρατηγική αρχηγού!
Ο κόσμος τι θέλει; Να τον πείσεις ότι έχεις λύσεις για τα προβλήματα του και μάλιστα προοδευτικές. Δηλαδή να μην υιοθετήσεις νεοφιλελεύθερη ατζέντα.
Δύσκολο, πρέπει να ιδρώσεις. Γιατί η αριστερά και κεντροαριστερά δεν έχει λύσεις πειστικές πουθενά στην Ευρώπη. Το τραπέζι με τους Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Χριστουδουλάκη ήταν καλή πρωτοβουλία. Αν οδηγήσει κάπου θα είναι καλό.
Κάποια πράγματα όμως χτίζονται και με παραιτήσεις.
Ποια είναι η κόκκινη γραμμή σας; Τι χρειάζεται για να παραμείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και τι θα σας έδιωχνε ενδεχομένως ακόμα και νωρίτερα;
Πρέπει να γίνει κάτι προοδευτικό, ριζοσπαστικό πρέπει να οριστεί μια ταυτότητα. Δεν έχουμε αλλού να πάμε για την ώρα. Δεν μας καλύπτει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Απέχει πολιτικοϊδεολογικά από εμάς. Ίσως ο Ανδρουλάκης αύριο να επιθυμήσει να εκφράσει την αριστερά αλλά αυτοί που τον στηρίζουν δεν το πιστεύουν. Δεν πιστεύουν στην αριστερά.
Ξέρετε πόσα τηλεφωνήματα έχουμε δεχτεί μετά από το συνέδριο; Έχουμε νέο κύκλο παραιτήσεων και αποχωρήσεων αλλά φοβούνται να βγουν δημόσια για να μην τους χρεώσουν στην Νέα Αριστερά ή για να μην τους πουν ότι θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Περιμένουμε την ανασυγκρότηση αλλά εντωμεταξύ χάνει κύρος ο χώρος.
Ποια πολιτική προσωπικότητα θα μπορούσε να κάνει όλες τις πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ποιος θα κάνει την πρόσκληση; Και όσοι ανταποκριθούν με ποιους όρους θα κάτσουν στο τραπέζι; Θα πρέπει να είναι όλοι τρομερά γενναιόδωροι. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει καλή λύση σε ένα δρόμο με μόνο κακές λύσεις. Μόνο αν κάνουν όλοι υπερβάσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >