Στις 30.000 έφτασαν οι θάνατοι των Παλαιστινίων στην Γάζα, μετά από τεσσεράμισι μήνες συγκρούσεων και ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά.
O αριθμός είναι αδύνατο να επαληθευτεί, αλλά θεωρείται περισσότερο από αξιόπιστος, ακόμη και υποτιμημένος, από τις ΜΚΟ που αναπτύσσονται στον θύλακα.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός απειλεί άμεσα τους κατοίκους της Γάζας. «Εάν δεν αλλάξει τίποτα, είναι επικείμενος», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Carl Skau, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
Σύμφωνα με τη Unicef, «οι διατροφικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταφύγια και κέντρα υγείας στο Βορρά, όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο, αποκάλυψαν ότι το 15,6% των παιδιών κάτω των δύο ετών ή ένα στα έξι πάσχουν από οξύ υποσιτισμό». Από αυτά, σχεδόν το 3% υποφέρει από σοβαρή εξάντληση, την πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού, η οποία θέτει τα μικρά παιδιά σε υψηλό κίνδυνο ιατρικών επιπλοκών και θανάτου εάν δεν λάβουν επείγουσα θεραπεία.
Η UNICEF προσθέτει ότι από τότε που συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία τον Ιανουάριο, η κατάσταση μάλλον έχει επιδεινωθεί. «Αυτά είναι τα ποσοστά που μπορούμε να παρατηρήσουμε στην υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε στη Liberation ο William Hennequin, διευθυντής επιχειρήσεων για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο οποίος επέστρεψε από μια αποστολή στη Γάζα.
Ο πληθυσμός της λωρίδας, πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορεί να φύγει. Τα σύνορα με το Ισραήλ είναι κλειστά, όπως της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σε αυτήν την πόλη και τα περίχωρά της συνωστίζονται σήμερα περίπου 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, η πλειονότητα των οποίων έχει υποστεί αρκετές εκτοπίσεις από τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις μάχες και τους βομβαρδισμούς. Οι δρόμοι έχουν γίνει αδιάβατοι λόγω του πλήθους και των αυτοσχέδιων καταφυγίων. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν πλέον στην παραλία, περιμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται μόνο κατά διαστήματα και ποτέ σε επαρκή ποσότητα.
Την Τρίτη, ο ΟΗΕ κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι «συστηματικά» εμποδίζουν την πρόσβαση στη βοήθεια σε ανθρώπους που το χρειάζονται, κυρίως στο Βορρά, αλλά και όλο και πιο συχνά στον Νότο. Περίπου εκατό φορτηγά διασχίζουν τα αιγυπτιακά σύνορα κάθε μέρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πέντε φορές λιγότερα από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
«Δεν είναι το Ισραήλ που μπλοκάρει τα φορτηγά», απάντησε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, κατηγορώντας τα Ηνωμένα Έθνη για αναποτελεσματικότητα.
Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να απειλεί με χερσαία επίθεση στη Ράφα, πιστεύοντας ότι αυτό θα επιτύχει «ολική νίκη» επί της Χαμάς σε λίγες εβδομάδες. Η προοπτική μιας επιχείρησης κατά της πόλης όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στον κόσμο τρομοκρατεί τους κατοίκους , ορισμένοι από τους οποίους έχουν αρχίσει να μετακινούνται βορειότερα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί να κηρυχθεί εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10 ή 11 Μαρτίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >