Ενώ οι εξελίξεις στην Ιρλανδία έχουν βάλει σε νέα δοκιμασία την Ε.Ε. και το ευρώ, τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα και προς την Ελλάδα που επέλεξε την πιο επώδυνη λύση, γράφουν οι εφημερίδες. Ακόμη πιο καθαρά, οι Financial Times επισημαίνουν πως η επίτευξη των στόχων του τρίτους Προγράμματος Σταθερότητας αποτελεί καταστροφή…
Ads
«Δημόσιο χρέος: δεν είναι ντροπή να κηρύξεις στάση πληρωμών», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Le Temps, όπου υπογραμμίζεται πως «Η Αθήνα επέλεξε την πιο επώδυνη λύση που γλιτώνει τη χώρα από την πτώχευση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, θα πρέπει να προβούν σε στάση πληρωμών. «Αν συνεχίζουν (οι χώρες αυτές) να θέτουν ως ζήτημα τιμής την ικανότητα τους να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, για να σώσουν και την εμπιστοσύνη στο ευρώ, θα εισέλθουν σίγουρα σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα είναι εύκολο να εξέλθουν».
Η Ελλάδα επέλεξε να μην κάνει πτώχευση και κάθε φορά εκδίδει ομόλογα με υψηλά επιτόκια, που χαροποιούν τους επενδυτές που επιδιώκουν ένα γρήγορο κέρδος, αλλά που θα βυθίσουν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο χρέος το 2011. Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει το ΔΝΤ (κατάργηση θέσεων εργασίας, αύξηση της ανεργίας, μειώσεις δημοσίων δαπανών και πάγωμα των έργων) δεν θα της επιτρέψουν να εξέλθει από την κρίση, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Le Temps.
Σημαντική είναι η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ που συνιστούν στην Ελλάδα να προβεί σε στάση πληρωμών, τόσο το επίπεδο του χρέους της είναι αβάσταχτο. Και σύμφωνα με τους ίδιους, αργά ή γρήγορα η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η Αθήνα επέλεξε την πιο επώδυνη λύση, η οποία όμως διασώζει τους πιστωτές, κυρίως τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνεισαν δισεκατομμύρια χωρίς καμία ντροπή και χρηματοδότησαν την αγορά στρατιωτικού υλικού που κατασκευάστηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Εάν η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες κήρυτταν πτώχευση δεν θα ήταν οι πρώτες, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Ισλανδίας, του Εκουαδόρ ή της Αργεντινή, που προέβησαν σε αναθεώρηση του χρέους. Στην περίπτωση του Εκουαδόρ η χώρα αγόρασε πέρυσι εκ νέου για 1 δις δολάρια τίτλους αξίας 3,2 δις. δολ. ενώ στην περίπτωση της Αργεντινής οι τράπεζες αποδέχθηκαν «κούρεμα» 45% των απαιτήσεων τους μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή, οι Financial Times, τονίζοντας «την κρισιμότητα των εξελίξεων αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, την ώρα που η υπόθεση της Ιρλανδίας έχει πλέον πάρει το δρόμο της», επανέρχονται στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μεταξύ των νομικών και των τραπεζιτών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά το χρόνο. Κάποιοι εκτιμούν ότι η δραματική ανακοίνωση θα πρέπει να γίνει στο δεύτερο τετράμηνο του 2011, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο θα ήταν καλύτερα.
Από ότι φαίνεται πολιτικοί στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν βαρεθεί από όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με το ευρώ και μπορεί να επισπεύσουν την ημερομηνία χρεοκοπίας αφήνοντας το τρίτο τετράμηνο ελεύθερο για τις προγραμματισμένες διακοπές. «Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους αντιλαμβάνονται ότι η εξασφάλιση μίας επιτυχούς έκβασης της τριετούς διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες, θα ήταν καταστροφή για τον ισολογισμό τους: Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να αποπληρωθούν εκείνη την περίοδο – αποπληρώνονται δε σε μεγάλο βαθμό μέσω νέου δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ αλλά και με την (discounting bond process) αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ – το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει χρέος του οποίου η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει εύκολα και νόμιμα με ευνοϊκούς όρους, με χρέος του οποίου η αναδιάρθρωση είναι δύσκολη ή αδύνατη».
Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιρλανδία εγείρουν ερωτηματικά για την επιβίωση του ευρώ, γράφει η βρετανική Guardian, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η ελληνική κρίση χρέους αποκάλυψε όλη την πίεση που υφίσταται το ευρώ, σε συνδυασμό δε με την επείγουσα κατάσταση στην Ιρλανδία εγείρει θεμελιώδη ζητήματα για τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος που μοιράζονται πολύ διαφορετικές οικονομίες, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι το ίδιο το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την επιβίωση του ευρώ.
Οι Times, πάλι, αποδίδουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κρίση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Ορθώς μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, εντούτοις υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα πρέπει επίσης να αποδοθούν ευθύνες και στη κοινοτική νομοθεσία, αλλά και στα κοινοτικά όργανα.
«Πρώτη από αυτές η Eurostat. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιρλανδία αποκαλύπτουν επίσης την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στα πιο αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη. Στην καρδιά όμως της σημερινής κρίσης στην ευρωζώνη βρίσκεται το πολυσυζητημένο θέμα των ανισορροπιών στο εσωτερικό της ευρωζώνης και η ανάγκη της Γερμανίας να διατηρήσει τη ζήτηση αγοράζοντας προϊόντα των ασθενέστερων χωρών».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >