Τα παιδιά είναι προφανώς ασφαλέστερα ζώντας στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και στην πόλη-προπύργιο των ταλιμπάν, Κανταχάρ, παρά ζώντας στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή τη Γλασκώβη, υποστήριξε σήμερα ο ανώτατος πολιτικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ads

Ο Μαρκ Σέντγουιλ προέβη σε αυτό το σχόλιο στη διάρκεια συνέντευξής του που θα προβληθεί σήμερα στην εκπομπή του BBC, Children’s Newsround, ένα δημοφιλές καθημερινό πρόγραμμα για τα παιδιά, επίκαιρων θεμάτων της βρετανικής τηλεόρασης. Τα παιδιά που ζουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, είχαν πει στον παρουσιαστή της εκπομπής ότι νιώθουν ανασφάλεια στους δρόμους γιατί φοβούνται τις βόμβες, αλλά ο Σέντγουιλ τα καθησύχασε. «Εδώ και στην Καμπούλ και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ουσιαστικά, υπάρχουν πολύ λίγες από αυτού του τύπου τις βόμβες», είπε ο Σέντγουιλ.

«Τα παιδιά είναι προφανώς πιο ασφαλή εδώ απ΄ό,τι θα ήταν στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Γλασκώβη ή σε πολλές άλλες πόλεις», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το CBBC πριν προβληθεί η εκπομπή. «Είναι μια κοινωνία πολύ προσανατολισμένη προς την οικογένεια, επομένως μοιάζει λίγο με μία πόλη αποτελούμενη από χωριά», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του, που θα εμφανιστούν στην εκπομπή, η οποία θα προβληθεί σε δύο συνέχειες, και θα περιγράφει τη ζωή των παιδιών στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά από έναν ειδικό της οργάνωσης αρωγής Save the Children.

Ads

«Ενα στα πέντε παιδιά πεθαίνει πριν φθάσει τα πέντε του χρόνια. Επομένως το να λέμε ότι είναι πιο ασφαλές να ζει κάποιος στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή τη Γλασκώβη είναι βλακώδες», είπε εκπρόσωπος της Save the Children, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, ώστε να μπορέσει να μιλήσει ανοιχτά. «Το μήνυμα του Σέντγουιλ ότι η ζωή εκεί μοιάζει με τη ζωή στο χωριό δίνει μία αίσθηση παρηγοριάς σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν είναι έτσι στο Αφγανιστάν, είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, είναι ένα επικίνδυνο μέρος».

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι τα παιδιά στο Αφγανιστάν συχνά γίνονται θύματα συρράξεων, με τάσεις επιδείνωσης, με 1.795 παιδιά να έχουν σκοτωθεί ή να έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα του πολέμου από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Αύγουστο του 2010.

Η βία σε ολόκληρο το Αφγανιστάν βρίσκεται στο απόγειο της από τότε που απομακρύνθηκαν από την εξουσία οι ταλιμπάν από τις υπό τις ΗΠΑ αφγανικές δυνάμεις, στα τέλη του 2001, με τις πολιτικές και τις στρατιωτικές απώλειες σε επίπεδα ρεκόρ.

Επιπλέον, εκθεση της UNICEF, του Νοέμβρη του 2009, αναφέρει ότι το Αφγανιστάν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για να γεννηθεί κάποιος αφού έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο και δύο τρίτα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το 43% του πληθυσμού της χώρας σχεδόν εξαρτάται από τις υπηρεσίες αρωγής εξαιτίας της πλημελούς ασφάλειας, αναφέρει η έκθεση της UNICEF.

Μία άλλη έκθεση της UNICEF για το Αφγανιστάν, που εκπονήθηκε τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ότι “τα παιδιά και οι γυναίκες πλήττονται όλο και περισσότερο από τις συγκρούσεις”. Οι απώλειες μεταξύ των γυναικών αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ οι απώλειες μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά 55%, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά 74 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή από επιθέσεις αυτοκτονίας, μία αύξηση της τάξης του 155% για την ίδια περίοδο του 2009.