Ρωγμές και μάλιστα βαθιές έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Όσο και αν κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να υποβαθμίσουν την καταψήφιση ή την αποχή από ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών, σε ένα κομβικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση, το γεγονός από μόνο του παράγει σοβαρούς πολιτικούς προβληματισμούς.

Ads

Η ευρύτατη διακομματική συναίνεση που απολαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, δίνουν ανάσα στην κυβέρνηση καθώς δεν θα δει το νομοσχέδιο να μην ψηφίζεται εξαιτίας των δικών της βουλευτών, ωστόσο δείχνει ότι η (υπερ) δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ δεν θα χάνει την ευκαιρία να δείχνει τη δύναμη της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αντώνη Σαμαρά, με το Μαξίμου να αγωνιά για τη στάση που θα κρατήσει. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η μόνη επικίνδυνη αντιπολιτευτική φωνή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού. Για αυτό και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον εάν στην ομιλία του την οποία έχει προαναγγείλει από καιρό θα αρκεστεί στην κατάθεση και τεκμηρίωση της διαφωνίας του γι αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο ή θα ανοίξει την κριτική του στην κυβέρνηση και σε άλλα ζητήματα.

Αριθμητική

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που θα ψηφίσουν «ναι» από την κυβερνητική παράταξη ανέρχονται περίπου σε 110, κάτι που σημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα χρειαστεί τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να «περάσει» ένα νομοσχέδιο.

Ads

Ο αριθμός των 45-50 βουλευτών κυβερνητικών βουλευτών που θα βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση είναι σημαντικός. Το θέμα μάλιστα παίρνει διαφορετικές διαστάσεις από αυτούς που δεν θα ακολουθήσουν ούτε την πρωθυπουργική προτροπή για αποχή και θα επιμείνουν στο (πολιτικά) ξεκάθαρο όχι. Πέραν του Αντώνη Σαμαρά, προς το «όχι» προσανατολίζονται οι εξής βουλευτές,: Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Άννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας Β’ Αθηνών), Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαϊας), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Κώστας Γκιουλέκας (Α’ Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Καράογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Μπάμπης Αθανασίου (Λέσβου), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης).

Ποιοι θα απέχουν

Όσον αφορά την αποχή, εκτός του Μάκη Βορίδη, τρεις υφυπουργοί προσανατολίζονται προς αυτή την επιλογή, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Κελέτσης. Για τον Μάκη Βορίδη είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο. Αντίθετα παραμένει ανοιχτό τι θα γίνει με την κυρία Κεφάλα, καθώς είναι υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής, στο υπουργείο δηλαδή το οποίο μαζί με το Δικαιοσύνης έχουν ετοιμάσει το νομοσχέδιο. Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπουγά.

Όσον αφορά τους βουλευτές, αναμένεται να απέχουν οι εξής:

Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος (Α’ Αθηνών), Νότης Μηταράκης (Χίου), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδος), Δημήτρης Κούβελας (Α’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Γιάννης Οικονόμου (Φθιώτιδας), Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος (Ανατολικής Αττικής), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Γιάννης Καλλιάνος (Νοτίου Τομέα), Διονύσης Ακτύπης (Ζακύνθου), Θανάσης Καββαδάς (Λευκάδας), Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης, Μιχάλης Λιβανός (Β’ Πειραιώς), Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Τάσος Δημοσχάκης (Έβρου), Χριστόδουλος Στεφανάδης (Σάμου), Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων), Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας), Γιάννης Γιάτσιος (Γρεβενών), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Θανάσης Μπούρας (Δυτικής Αττικής).

Για να εγκριθεί, το νομοσχέδιο πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία επί των παρόντων, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 75 ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο.