Επισημάνσεις για τις επιλογές που διατρέχουν την οικονομική πολιτική δέχθηκε η ομάδα του Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τον προϋπολογισμό. Στο επίκεντρο τέθηκαν παραινέσεις αναφορικά με την προοπτική συναινέσεων και κυρίως την ανάγκη σαφούς χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από την κρίση.
Ads
Με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να διαμηνύει ότι και «το 2011 και το 2012, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη σπατάλη, δηλαδή το μέγεθος του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουμε αυτό που κάνει», ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να γίνει σαφές το χρονικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση και να οριοθετηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για την 3ετία μετά το Μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα.
Στο μεταξύ, αξίωσε μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ύφεσης. Ο ίδιος επανέλαβε τις επιδόσεις στο χαρτοφυλάκιο υπό την ευθύνη του, μιλώντας για δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής «στην οικοδομή, τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο και την ενέργεια».
Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ενοχοποιεί διαρκώς τη ΝΔ για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς απαιτείται συναίνεση για την έξοδο από το «τούνελ», εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου («να είναι ειλικρινής και όχι επικοινωνιακή η κυβερνητική έκκληση για συναίνεση με τη ΝΔ»), για να λάβει την απάντηση από τον πρωθυπουργό: «και συναινέσεις χρειαζόμαστε και να ξεχνάμε το παρελθόν δεν μπορούμε».
Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να αντιτίθεται σε όσους κάνουν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, υπό το πρίσμα ότι δημιουργούν την εντύπωση πως δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι στόχοι της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ (από το 11% στο 13%) σε τρόφιμα από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων από το αρμόδιο υπουργείο».
Παράλληλα, «να σταματήσει κάθε συζήτηση για απολύσεις» στις ΔΕΚΟ ζήτησαν υπουργοί όπως οι κ.κ. Ρέππας (υποστήριξε πάντως τον «εξορθολογισμό των επιδοματικών εσόδων»), Παπουτσής και Ξενογιαννακοπούλου. Την αντίθεση σε μία οριζόντια απόφαση της τρόικας για τις ΔΕΚΟ διατύπωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ζητώντας διαφορετικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε περίπτωση.
«Να βάλουν επιτέλους πλάτη και άλλοι υπουργοί», οι οποίοι «στα δύσκολα αποσύρονται», ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι από τους λίγους που δεν λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό κόστος.
Παρόντες αλλά σιωπηροί φέρονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >