Επίσπευση των διαδικασιών επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων ζητά τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας επισκέφτηκαν χθες αιφνιδιαστικά το υπουργείο Παιδείας και ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά. Παράλληλα, η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για αναγνώριση όχι μόνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων, αλλά και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των κολεγίων αυτών.

Ads

Μια αιφνιδιαστική επίσκεψη

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, την επαγγελματική αναγνώριση, το υπουργείο ήταν έτοιμο να απαντήσει στους εκπροσώπους της Επιτροπής ότι από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. Η ακαδημαϊκή, όμως, αναγνώριση τους είναι ένα θέμα το οποίο η Ελλάδα αρνείται να διαπραγματευτεί, επικαλούμενη σχετική συνταγματική απαγόρευση. Κι ας είχαν αποστείλει σχετικό έγγραφο οι εκπρόσωποι της Κομισιόν την προηγουμένη της επίσκεψής τους, κάνοντας λόγο για τη διεξαγωγή συζητήσεων για «αµοιβαία ακαδηµαϊκή αναγνώριση» των κολεγιακών πτυχίων.

Στη χθεσινή τους, πάντως, σύντομη επίσκεψη στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της επιτροπής επέλεξαν να μην πιέσουν για ακαδημαϊκή αναγνώριση. Αναφέρθηκαν μόνο στο θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης, την οποία και αποδέχεται η Ελλάδα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005. Ζήτησαν, λοιπόν, πλήρη αναφορά για τις ενέργειες της χώρας μας για ενσωμάτωση της οδηγίας αυτής στο ελληνικό δίκαιο και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αναγνώρισης. Οπότε απλά τους δόθηκε ο σχετικός φάκελος.

Ads

Σημειώνεται ότι η χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων της Κομισιόν στο υπουργείο Παιδείας εντάσσεται στο πλαίσιο των οδηγιών της τρόικας για πλήρη εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου από όλα τα υπουργεία. Στο Μνηµόνιο, δηλαδή, περιλαµβάνεται και η υποχρέωση τήρησης της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας για τα κολέγια.

Επαγγελματική αλλά όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις οι οποίες θα αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων. Την ίδια, όμως, στιγμή, ορισμένα κολέγια και απόφοιτοι έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας και ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους.

Τη δημοσίευση αποφάσεων με τις οποίες για πρώτη φορά θα γίνεται επαγγελματική αναγνώριση πτυχιούχων των κολεγίων περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού γραµµατέα Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, κ. Β. Παπάζογλου. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 20 με 30 αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν από το νεοσύστατο Συµβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελµατικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Το συμβούλιο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη κι έχει ως τώρα δεχθεί 182 αιτήσεις αναγνώρισης, ενώ εκκρεμούν ακόμη 600.

Σε πρακτικό επίπεδο η επαγγελματική αναγνώριση των κολεγίων σημαίνει ότι οι απόφοιτοί τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, και εγγραφής σε επιμελητήρια και επαγγελματικούς συλλόγους του κλάδου τους. Επιπλέον, μπορούν να διεκδικήσουν, προβάλλοντας τα πτυχία τους, αυξήσεις αμοιβών και προαγωγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πάντως η διαδικασία αναγνώρισης, ακόμη και στην περίπτωση της επαγγελματικής αναγνώρισης, των δικαιωμάτων των αποφοίτων αναμένεται να κρατήσει καιρό. «Ο ΔΟΑΤΑΠ, ο οργανισμός που αντικατέστησε το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, προχωρά σε αναγνώριση και αντιστοίχιση των πτυχίων του εξωτερικού με πολύ αργούς ρυθμούς. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο ένας πτυχιούχος από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να περιμένει έως και ένα χρόνο για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών του. Στόχος μας είναι να κάνουμε την ισοτίμηση των πτυχίων του εξωτερικού σε μία ή δύο μέρες» δήλωσε σχετικά ο κ. Παπάζογλου, τονίζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του αρμόδιου οργάνου.

Αλλά και όσον αφορά το θέμα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης αναμένονται εξελίξεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται σύντομα η δηµοσίευση απόφασης του ∆ιοικητικού Εφετείου της Αθήνας µε την οποία υποχρεώνεται ο ∆ΟΑΤΑΠ να εξετάσει σχετική αίτηση αποφοίτου κολεγίου. Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ των Νέων, η κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μόλις δημοσιευτεί η απόφαση αυτή.