Την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκληρή γλώσσα εγκάλεσε την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σοβαρά ολισθήματα προς τον αυταρχισμό τα οποία αποτελούν απειλή για το Κράτος Δικαίου.
Με ένα ψήφισμα κόλαφο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που υπερψηφίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου, οι βουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της παραβίασης των δημοκρατικών αρχών, της δίωξης δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική, της παρεμπόδισης του έργου οργανώσεων που ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών και της σύμπραξης με τη διαφθορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης, να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο αναστολής της εκταμίευσης κονδυλίων της ΕΕ προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το ισπανικό El Periodico η Ελλάδα εντάσσεται, πλέον, στην ομάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου παρατηρούνται φαινόμενα αυταρχισμού μαζί με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μάλτα και την Κροατία. Στις «αυταρχικές» χώρες της ΕΕ έχει προστεθεί και η Ιταλία μετά την εκλογική μεταρρύθμιση που προώθησε η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι για να αλλοιώσει την ψήφο των πολιτών και να «χαρίσει» την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 55% στο κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους, παρά το γεγονός ότι στις κάλπες έλαβε λιγότερο από 30%.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρίνει την Ελλάδα για αποδυνάμωση των θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως αναφέρει το El Periodico τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο εκφοβισμός εισαγγελέων που ερευνούν υποθέσεις όπου εμπλέκεται η κυβέρνηση, ο περιορισμός πόρων και μέσων στον Συνήγορο του Πολίτη και η απαξίωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με στόχο να σταματήσει η έρευνα για τις υποκλοπές με το λογισμικό Predator σε δημοσιογράφους, αντιπολίτευση, υπουργούς και δημόσιους υπαλλήλους από την Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρεμπόδιση του έργου δημοσιογράφων και ακτιβιστών
Στις 11 σελίδες του, αναφέρει το El Periodico, το ψήφισμα περιγράφει λεπτομερώς τις παρενοχλήσεις που υφίστανται δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα με απειλές και αγωγές, τον έλεγχο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης όπου οι ολιγάρχες αποσιωπούν κυβερνητικά σκάνδαλα, τις καταχρήσεις κατά των μεταναστών και των προσφύγων, το υψηλό επίπεδο διαφθοράς μέσα σε ένα κλίμα ατιμωρησίας, τις αμφιβολίες για την ακεραιότητα των αστυνομικών δυνάμεων και την άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στο αίτημα της Εισαγγελίας της Ε.Ε. για διεξαγωγή έρευνας σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών μετά τη σιδηροδρομική καταστροφή των Τεμπών για την αμαρτωλή σύμβαση 717 (700 εκ. ευρώ με συγχρηματοδότηση ) για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Στο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έχει πέσει στο 107 , δηλαδή πολύ πίσω από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Κακή είναι η επίδοση της χώρας και αναφορικά με τον Δείκτη Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Με βαθμολογία 49 στα 100, η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των πιο διεφθαρμένων χωρών της ΕΕ (Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία).
Με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία, να κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το El Periodico βλέπει την ανάληψη δράσης κατά της ελληνικής κυβέρνησης μάλλον απίθανη. Στην περίπτωση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ήταν μέλος του ΕΛΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραμείνει άπρακτη παρά το γεγονός ότι εγκατέστησε αυταρχικό καθεστώς με εκλογική διαδικασία. Ο φάκελος για παραβιάσεις των δημοκρατικών αρχών στη χώρα, άνοιξε μετά από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ζήτησε τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί εθνικής κυριαρχίας που στοχεύει στη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής. Παραδόξως, το συγκεκριμένο πακέτο είχε, ήδη, νομοθετηθεί όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση μέρους της ανασταλείσας ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουγγαρία στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξαγοράσει την ψήφο του Όρμπαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Χειρότερα τα πράγματα στη Μάλτα
Πριν από λίγους μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε, επίσης, για την αποδυνάμωση της δημοκρατίας στη Μάλτα, την κουλτούρα της ατιμωρησίας που ευνοεί η κυβέρνηση, την πώληση της μαλτέζικης υπηκοότητας σε αλλοδαπούς και την παρεμπόδιση και δίωξη των δημοσιογράφων που ασκούν κριτική, πράγμα που συμβαίνει στη χώρα από το 2013 υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις των Εργατικών.
Το ψήφισμα, το οποίο επίσης απέτυχε να προκαλέσει τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιγράφει λεπτομερώς την εξαγορά ψήφων, τη χρήση προσωπικών δεδομένων , τη διακριτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και την άρνηση παροχής δημόσιων υπηρεσιών σε πολίτες ανάλογα με τα πολιτικά τους «πιστεύω», την «ασυλία» πρώην υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, την αδιαφορία για τον εντοπισμό και την καταδίκη του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017, την επιμονή των αρχών να αναστέλλουν τις νομικές διαδικασίες για το σκάνδαλο της τράπεζας Pilatus, τον εκφοβισμό ακτιβιστών από την αστυνομία, τη διακριτική και προτιμησιακή χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης και την ατιμωρησία του πρώην πρωθυπουργού, τον προσωπάρχη του καθώς και του πρώην υπουργού Τουρισμού και Ενέργειας που κατονομάζονται στις έρευνες για την Caruana Galizia.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >