Εντολή στο στρατό να σχεδιάσει την εκκένωση στη Ράφα έδωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για αναγκαστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα και ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για «λουτρό αίματος», ενώ την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα μια νέα φονική αεροπορική επιδρομή στη Ράφα και εφόρμησαν εναντίον ενός νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την οποία πολιορκούν εδώ και εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, που διαχειρίζεται το ίδρυμα.

Ads

Νετανιάχου: Το Ισραήλ αναπτύσσει διπλό σχέδιο για την εκκένωση των πολιτών στη Ράφα

Παρότι η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ αυξάνεται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση των πολιτών από τη Ράφα, ώστε να νικήσει τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς.

Όπως μεταδίδει το AlJazeera, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απαιτείται μια «μαζική επιχείρηση» στη Ράφα, με την ανακοίνωση να έρχεται μετά τις διεθνείς επικρίσεις για το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας- έχουν συνωστιστεί στην πόλη, αφότου διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Λωρίδας.

Ads

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, εξαπέλυσε σήμερα Παρασκευή μια φονική αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, το τελευταίο τμήμα του θύλακα όπου οι κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει καταφύγιο, παρά τις επικρίσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις προειδοποιήσεις για υψηλό αριθμό νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων.

Διεθνής ανησυχία για μαζικούς θανάτους

Αξιωματούχοι σε υπηρεσίες αρωγής ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε προώθηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Ράφα μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους στους  αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, με την ανθρωπιστική βοήθεια να κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (Norwegian Refugee Council — NRC), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «λουτρού αίματος» αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν εκεί. «Οι διευρυμένες εχθροπραξίες στη Ράφα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση της ανθρωπιστικής απόκρισης», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το NRC.

«Αυτός (ο Νετανιάχου) είναι ανένδοτος στο να συνεχίσει στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου, βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι» δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, κάνοντας λόγο για πιθανή «μαζική σφαγή ανθρώπων ή -αυτό που φοβόμασταν από την αρχή- εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά».

«Είναι ώρα, για όποιον έχει επιρροή ή για όποιον ενδιαφέρεται -ειδικά για όσους βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Ριάντ και το Κάιρο- να κινηθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν πως δεν μπορούν να μετακινήσουν τους ανθρώπους σε ασφαλέστερες περιοχές, επειδή ισραηλινά στρατεύματα έχουν τοποθετηθεί στον βορρά, και προσθέτουν ότι η βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στον θύλακα δεν επαρκεί για όλους. «Όλα τα καταφύγιά μας πλημμυρίζουν από κόσμο και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλους» δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Γάζα: Έφοδος των ισραηλινών δυνάμεων σε νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

«Οι (ισραηλινές) δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ και άρχισαν να το ερευνούν», «δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με τις ομάδες μας στο εσωτερικό», αναφέρει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε σημερινό δελτίο τύπου.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το θέμα, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί.

Το νοσοκομείο Αλ Αμάλ βρίσκεται εν μέσω των μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007. Χθες, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για «σφοδρούς βομβαρδισμούς» και «πυρά από βαρύ πυροβολικό» περιμετρικά των εγκαταστάσεων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητάει εδώ και πολλές ημέρες την προστασία του νοσοκομείου και την τροφοδότησή του με προμήθειες, επισημαίνοντας τις ελλείψεις οξυγόνου, φαρμάκων και καυσίμων.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Ερυθρά Ημισέληνος έκανε γνωστό πως 8.000 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο Αλ Αμάλ απομακρύνθηκαν από εκεί.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η μκο διακρίνεται ένας γιατρός να σπρώχνει ένα φορείο στο οποίο βρίσκεται ξαπλωμένη μια ηλικιωμένη σε έναν κατεστραμμένο δρόμο.

Περίπου 40 εκτοπισμένοι, 80 ασθενείς και 100 εργαζόμενοι έχουν παραμείνει στο νοσοκομείο μετά την εκκένωση, ανέφερε τη Δευτέρα η Ερυθρά Ημισέληνος.