Στο στρατώνα τους έχουν καταφύγει οι στρατιωτικοί που αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης. Ο πρόεδρος Αντρι Ρατζοελίνα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία, οδηγώντας τον πρώην ηγέτη της χώρας, Μαρκ Ραβαλομανάνα στην εξορία, το Μάρτιο του 2009, και την προηγούμενη Τετάρτη νομιμοποίησε την εξουσία του μετά από δημοψήφισμα, αποδοκίμασε τους στασιαστές ως μία ασήμαντη μειονότητα και η στρατιωτική ηγεσία τον υποστήριξε.

Ads

Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο επικρατεί ηρεμία και το αεροδρόμιο, το οποίο οι στασιαστές είχαν απειλήσει να καταλάβουν, λειτουργεί κανονικά, χωρίς να διακρίνονται δυνάμεις ασφαλείας.

Όμως η πολιτική πίεση στον Ρατζοελίνα αυξήθηκε καθώς ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρ Ζαφί, ο οποίος ήταν στο επίκεντρο προσπαθειών για μοίρασμα της εξουσίας με τον Ραβαλομανάνα, είπε ότι ο Ρατζοελίνα πρέπει να παραιτηθεί.

Ένας από τους στασιαστές, ο στρατηγός Νοέλ Ρακοτοναντρασανα, είχε υποστηρίξει την άνοδο του Ρατζοελίνα στην εξουσία και είχε αναλάβει καθήκοντα υπουργού ενόπλων δυνάμεων, αλλά απολύθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο μετά από φήμες ότι σχεδίαζε πραξικόπημα.

Ads

Η πολιτική κρίση έπληξε σοβαρά την οικονομία του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο, καθώς ανέβηκε στα ύψη η τιμή των μεταλλευμάτων που παράγονται εκεί.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα, το «ναι» στη συνταγματική αλλαγή με την οποία ο Ρατζοελίνα θα μπορέσει να γίνει και επίσημα πρόεδρος, είναι συντριπτικό, αλλά η συμμετοχή περιορίστηκε στο 33%. Με βάση την προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή, το όριο για την εκλογή στην προεδρία μειώνεται στα 35 χρόνια έτσι ώστε να μπορεί να αναλάβει καθήκοντα ο 36χρονος Ρατζοελίνα.