Εδώ και αρκετό καιρό, μαζικές διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία για απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Από τα μέσα Ιανουαρίου έχουν διοργανωθεί 500 ξεχωριστές διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, συνεχίστηκαν οι μαζικές διαμαρτυρίες παντού στη Γερμανία.

Ads

Το κόμμα των δεξιών λαϊκιστών, το οποίο κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά όταν ιδρύθηκε το 2013, έχει αναπτυχθεί ραγδαία και αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούνταν ότι αποτελούσε σοβαρή απειλή για τη γερμανική δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αλλά όταν αποκαλύφθηκε ότι στελέχη του AfD συμμετείχαν σε συζητήσεις με νεοναζιστικά στοιχεία, για ένα σχέδιο απέλασης αλλοδαπών από τη χώρα, οι Γερμανοί πολίτες συνειδητοποίησαν τελικά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Το σχέδιο «reimigration» προβλέπει την απέλαση όσων είναι «ξένοι προς τη γερμανική κουλτούρα». Ο ορισμός του να είσαι «ξένος προς τη γερμανική κουλτούρα» δεν είναι τίποτε άλλο από πολιτισμικό ρατσισμό. Το AfD υιοθετεί το σύνθημα «Γερμανία για τους Γερμανούς» και περιγράφει τη γερμανικότητα ως μια «εθνοπολιτισμική ταυτότητα» ριζωμένη στα βάθη της ιστορίας. Υποστηρίζει, δε, ότι όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούν να θεωρηθούν Γερμανοί ακόμη και αν είναι πολίτες της χώρας.

Για την ακροδεξιά, ακόμα και πολίτες που ζουν χρόνια στη χώρα, εργάζονται και πληρώνουν φόρους, παραμένουν «ξένοι». Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις ενός Γερμανού υποστηρικτή του AfD σε ερωτήσεις δημοσιογράφου:

Ads

– «Τι σημαίνει για εσάς μη- Γερμανός;»

– «Είναι ζήτημα εθνο-πολιτισμικής ταυτότητας.»

– «Μπορεί κάποιος που γεννήθηκε στη Στουτγάρδη από Τούρκους γονείς, που πήγε εκεί σχολείο, που ζει στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, να είναι Γερμανός;»

– «Όχι, δεν μπορεί. Δεν μπορείς να αποκαλέσεις ένα σκύλο γάτα…»

Όπως δείχνουν οι απαντήσεις, το AfD βλέπει τους ξένους με τον ίδιο τρόπο που οι Γερμανοί έβλεπαν τους Γερμανο-εβραίους στο παρελθόν. Μπορεί να μη μιλάει για την εξόντωσή τους, αλλά σχεδιάζει την «απέλασή» τους…

Οι Γερμανοί που έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα αυτής της νοοτροπίας διαμαρτύρονται τώρα ασταμάτητα σε όλες τις πόλεις και, αντιλαμβανόμενοι ότι η γερμανική δημοκρατία κινδυνεύει, ζητούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να θέσει το AfD εκτός νόμου… Το γερμανικό Σύνταγμα εξουσιοδοτεί το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορεύει εξτρεμιστικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για το κράτος δικαίου.

Είναι σαφές ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και τη γερμανική κοινωνία στο εγγύς μέλλον. Η ακροδεξιά ρητορική δεν βρίσκει υποστηρικτές μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από ένα γενικό λόγο μίσους κατά των αλλοδαπών και των προσφύγων, η ακροδεξιά υποκινεί ιδιαίτερα την ισλαμοφοβία και ισχυρίζεται ότι οι «χριστιανικές» ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται υπό την «απειλή της ισλαμοποίησης».

Αυτή η αντίληψη που βασίζεται σε ομογενοποιημένο έθνος και πατρίδα δεν έχει καμία ανοχή για τους αλλοδαπούς και γενικά την ετερότητα. Έτσι εξελίσσεται σε απειλή κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας…

*Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής, μέλος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL