Βρωμιά και δυσωδία. Παρά τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, σε μουσείο-ΝΠΔΔ η κατάσταση με την καθαρότητα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φιλικά πρόσωπα μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Μία υπάλληλος υπεύθυνη για όλο το μουσείο και τι να πρωτοκάνει και αυτή; Υπάλληλοι καθαρίζουν μόνοι τους τους χώρους λες και το μουσείο είναι αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Η γενική διευθύντρια και ο πρόεδρος του ΔΣ απαξιώνουν να απευθυνθούν στο προσωπικό ή να το ενημερώσουν σχετικά. Φαίνεται ότι ο διορισμός τους από την Υπουργό είναι για να κάνουν φιγούρα, όχι για να ασχολούνται με ποταπά πράγματα όπως οι τουαλέτες. Εάν δεν ενδιαφέρονται για τις τουαλέτες των εργαζομένων, μήπως να ενδιαφερθούν τουλάχιστον για τις τουαλέτες των επισκεπτών; Οι μαθητές που έρχονται να δουν το μουσείο;
Βλέπετε στα μουσεία λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για καθαριότητα. Έτσι, στο ίδιο μουσείο (στη Διαύγεια) διαβάζουμε ότι εγκρίθηκε δαπάνη και έγινε απευθείας ανάθεση για την παροχή νομικής υποστήριξης σε δικηγόρο μέχρι του ποσού των 8 χιλιάδων ευρώ για το έτος 2023. Οφείλουμε να συγχαρούμε το μουσείο για την επιλογή του και να του προτείνουμε οπωσδήποτε να αυξήσει το ποσό για το 2024. Ο δικηγόρος αυτός έχει βαρύ όνομα: το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο έχει νομικός που συμμετείχε στον δικαστικό αγώνα για την κάθαρση της Μεγάλης Στοάς Αθηνών από τα οικονομικά της σκάνδαλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2019, τότε ήταν μασόνος 28ου βαθμού -ίσως τώρα να έχει πάρει προαγωγή. Κάτι μου λέει ότι προασπίζει τα συμφέροντα της διοίκησης του μουσείου με όλες του τις ιδιότητες…
Σε άλλο μουσείο τώρα. Εκεί στην πόλη-νύμφη έχει έρθει μία γενική διευθύντρια απ’ αλλού. Αενάως παραπονούμενη για την κατάσταση και το… επίπεδο της πόλης, δηλώνει εξαιρετικά δυσαρεστημένη και δεν ξέρει πώς να απεμπλακεί και να επιστρέψει στην πατρίδα της. Για να περιγράψει την πόλη χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη κατάληξη που είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στο περιβάλλον της Υπουργού: -ιστάν. Όλα πρέπει να είναι σε -ιστάν, όταν έχουν αρνητικό πρόσημο. π.χ. Αθηνιστάν, Ηρακλειστάν, Θεσσαλονικιστάν.
Και εάν τα μουσεία από δημόσιες υπηρεσίες έγιναν ΝΠΔΔ για να φύγουν από τον… σφικτό εναγκαλισμό του Κράτους, ναι, τελικά περνούν στον σφικτό εναγκαλισμό του ιδιώτη. «Τι γίνεται, βρε κορίτσια, με τα καφέ στα μουσεία;», ρώτησα φίλες μου. Της Θεσσαλονίκης κλειστά, των Αθηνών ανοικτά. Και μου λένε οι φίλες μου ότι τα των Αθηνών υπενοικίασε ο ιδιώτης που τα πήρε μέσω του διαγωνισμού που προκάλεσε σάλο σε αυτούς που τα λειτουργούσαν ήδη. Δόξα τω Θεώ, σκέφτηκα, σε μουσείο της Αθήνας το καφέ-εστιατόριο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Αγαπημένο στέκι γενικής διευθύντριας, παράρτημα του γραφείου της, και να χάσει την όρεξή της. Πού την χάνεις πού την βρίσκεις εκεί. Εκεί υποδέχεται και τον κόσμο. Και την οικογένειά της. Τιμάει το μενού δεόντως.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι εδώ και χρόνια το τιμάει δωρεάν. Και λέω κι εγώ, εάν κάνετε κάτι να το κάνετε σωστά και ίσα και να ανοίξετε και της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί να ανεβαίνει συνδικαλιστής εκλεκτός της Υπουργού, για να ασχοληθεί με την ανάθεση των εισιτηρίων του εν λόγω μουσείου σε ιδιώτη, και να μην μπορεί να πιει καφέ εντός του Μουσείου και να κεράσει τους φίλους του. Πώς θα κάνει τη φιγούρα του και αυτός ο έρμος…
Θα επανέλθω.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >