Συνήθως στις Βρυξέλλες τους παίρνει κάτι μήνες να αντιδράσουν. Εκτός αν πρόκειται για θέματα στα οποία έχει δώσει γραμμή η Ουάσιγκτον: τότε σπάνε ρεκόρ ταχύτητας. Ετσι έγινε χθες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «πάγωσε» τη βοήθεια της προς την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Ads

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια καθώς ο ΟΗΕ ερευνά τους ισχυρισμούς ότι 12 εργαζόμενοι της UNRWA βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023, εναντίον του Ισραήλ.

Διαβάστε: Γάζα / Η Δύση «αποχωρεί» μαζικά από τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η διακοπή της βοήθειας ισχύει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όταν ο ΟΗΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξάγει. Γιατί δεν περίμενε λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πόρισμα της έρευνας πριν παγώσει τη βοήθεια; Aν σας ενδιαφέρει η απάντηση, διαβάστε τη συνέχεια.

Ads

Η επίθεση εναντίον της UNRWA είναι η απάντηση του Ισραήλ στην απόφαση-κόλαφο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που καλεί την κυβέρνηση Νετανιάχου να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενοκτονία. Συγκεκριμένα το δικαστήριο κάλεσε το Κράτος του Ισραήλ να απέχει από .

« (α) την εκδίωξη και τον αναγκαστικό εκτοπισμό [των Παλαιστινίων] από τα σπίτια τους (β) τη στέρηση (i) της πρόσβασης σε επαρκή τροφή και νερό- (ii) της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε επαρκή καύσιμα, στέγη, ρούχα, υγιεινή και αποχέτευση- (iii) ιατρικών προμηθειών και βοήθειας- και (γ) την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η UNRWA είχε εφοδιάσει με ντοκουμέντα για το μακελειό το Δικαστήριο. Στην απόφαση του, το τελευταίο επικαλείται 10 φορές τα ντοκουμέντα αυτά. Το Ισραήλ έπρεπε να εκδικηθεί και να αλλάξει την ατζέντα. Από την απόφαση του Δικαστηρίου και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, στη δράση μελών της UNRWA.

Η UNRWA αποτελεί στόχο του κράτους του Ισραήλ εδώ και χρόνια. Ακριβώς γιατί βοηθάει στην επιβίωση των Παλαιστινίων. Το 2018 ο Τραμπ είχε διακόψει τη βοήθεια που έδιναν οι ΗΠΑ, ενώ ο Μπάιντεν την αποκατέστησε μερικώς το 2021.

Απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι Παλαιστίνιοι. Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους 12 εργαζόμενους που ερευνώνται να είναι πράγματι μπλεγμένοι στα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά γιατί θα πρέπει να τιμωρείται όχι μια ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά οι άνθρωποι που λιμοκτονούν στη Γάζα;

Στο Ιράκ Αμερικανοί στρατιώτες βασάνιζαν κρατούμενους στις διαβόητες φυλακές του Αμπου Γκράιμπ. Θα έπρεπε να διαλυθεί ο αμερικανικός στρατός;

H διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA στερεί από τους Παλαιστίνιους της Γάζας ακόμη και αυτό το λίγο ψωμί και νερό που έχουν τόσο ανάγκη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη που διέκοψαν τη βοήθεια παραβιάζουν τη διεθνή Σύμβαση για τη Γενοκτονία, που ορίζεται ότι είναι: «Η εσκεμμένη επιβολή σε μια ομάδα συνθηκών ζωής που αποσκοπούν στη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει». Είναι συνένοχοι στη γενοκτονία.