Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup βρίσκεται η κρίση στην Ιρλανδία, καθώς και τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ads
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish Independent, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης για το σύνολο του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας είναι έτοιμος να αποδεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να ηρεμήσουν οι αγορές.
Συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας» επιβεβαίωσε ο αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα επίτροπος Όλι Ρέν.
«Η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και βεβαίως τις ιρλανδικές Αρχές με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας» δήλωσε απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
«Αναμένω ότι το Eurogroup θα υποστηρίζει το εγχείρημα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την «εξεύρεση λύσεων» για τις τράπεζες.
Ανέφερε ακόμη πως «η Ιρλανδία αποτελεί μια πολύ διαφορετική περίπτωση». «Δεν τίθεται ζήτημα σωτηρίας του ευρώ. Αφορά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου».
Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει ζητήσει το σχέδιο σωτηρίας, αλλά θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να καταλαγιάσει τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.
Εν το μεταξύ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν πακέτο διάσωσης ύψους 80 έως 100 δις ευρώ για την Ιρλανδία.
«Εάν η Ιρλανδία χρειάζεται τη βοήθειά μας θα είμαστε εκεί φυσικά, αλλά η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν» δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Εurogroup η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αυτό που είναι καλό είναι ότι έχουμε έναν μηχανισμό στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ που είναι πλέον διαθέσιμος» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ευρώπη αποκόμισε «μαθήματα» από την ελληνική κρίση, η οποία, όπως τόνισε, κλόνισε τη ζώνη του ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >