Στην κριτική που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά της στάσης της Γερμανίας σχετικά με την ανάληψη και από επενδυτές τμήματος του κόστους διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και η οποία, «δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, και θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία», αναφέρονται γερμανικά αλλά και διεθνή Μέσα. Όπως υπογραμμίζεται, η κριτική δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις Ισπανία και Πορτογαλία.

Ads

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις Μέρκελ από το βήμα του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ένωσης (CDU), η οποία σημείωσε ότι εάν το ευρώ αποτύχει, θα αποτύχει και η Ευρώπη και επιτέθηκε στους προκατόχους της στην κυβέρνηση για την απόφαση να επιτραπεί η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα επανέλαβε – μετά την αναθεώρηση – ότι εμμένει στο στόχο της για μείωση του ελλείμματος, αλλά και ότι οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου – όσον αφορά τις συνέπειες της στάσης της Γερμανίας – συνέπεσαν με την ανακοίνωση της αναθεώρησης από τη Eurostat. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί ότι πρότεινε ένα μηχανισμό στήριξης που θα μπορούσε να παρέμβει στις διεθνείς αγορές, βοηθώντας οικονομίες όπως η Ελλάδα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να έχουν ανάπτυξη.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η Γαλλία είναι θετική απέναντι σε ενδεχόμενο αίτημα από την ελληνική πλευρά για παράταση του τριετούς δανείου – ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία –καθώς και ότι το ενδεχόμενο παράτασης (που θα καθιστούσε τα πράγματα πιο εύκολα για την Ελλάδα) βλέπει θετικά και ο Dominique Strauss Khan».

Ads

Σκληρά απέναντι στη Γερμανία εκφράστηκε από το Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει η Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό καθιστά πλέον ξεκάθαρο ότι μεγαλώνουν οι διαφορές μεταξύ των 16 κρατών μελών στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Ο σκληρός τόνος του κ. Παπανδρέου αντανακλά τις σοβαρές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη στην προσπάθειά της να καθοδηγήσει τα πιο αδύναμα μέλη της, σε μία ασταθή περίοδο κατά την οποία έχει περιοριστεί σημαντικά η πρόσβασή τους στις αγορές.

Πολλοί στην Ευρώπη – και κυρίως η Γερμανία – ανησυχούν ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές θα αντικατασταθεί απλώς από μία λευκή επιταγή από τους φορολογούμενους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και για αυτό το λόγο η Γερμανία επιμένει να βρει κάποιους άλλους να επωμιστούν τη ζημιά. Επιπλέον οι Γερμανοί εκτιμούν ότι μία σκληρή προσέγγιση θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα κίνητρο για τις διάφορες χώρες να ζήσουν με τα μέσα που διαθέτουν», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Hannoversche Allgemeine γράφει ότι ο Γιώργιος Παπανδρέου θεωρεί συνυπεύθυνη τη Γερμανία για την όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες στην εξυγίανση ευρωπαϊκών κρατών τα οποία διέρχονται κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία, δήλωσε ο Παπανδρέου.

Η γερμανική στάση προκαλεί «ένα σπιράλ αυξανόμενων επιτοκίων για τις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», προειδοποίησε σε ομιλία του ο Παπανδρέου.

Και οι Financial Times Deutscheland αναφέρεται στο ίδιο ζήτημα σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες».

Η Munchner Merkur τονίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα συνασπίζονται κατά της Γερμανίας. Μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θεωρεί τώρα και η Ελλάδα τη Γερμανία ως συνυπεύθυνη για την κρίση. Αιτία της κατηγορίας που απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Γερμανία είναι η απαίτησή της για συμμετοχή και ιδιωτών πιστωτών στο οικονομικό βάρος διάσωσης μίας χώρας. «Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνεται να βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση, όπως είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», κατήγγειλε ο Παπανδρέου, και συμπλήρωσε: «Αυτό θα μπορούσε να τσακίσει τις χώρες και να τις οδηγήσει σε χρεοκοπία».

Η Stuttgarter Nachrichten φέρει ως τίτλο «Οι Έλληνες θεωρούν τη Γερμανία υπεύθυνη για την κρίση» και τονίζει πως απέναντι στην κριτική που δέχεται, η Γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνεται των θέσεών της: «Είναι καθήκον μας να οικοδομήσουμε μία νέα κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρώπη».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει πως οι κυβερνήσεις Δουβλίνου και Αθηνών επέκριναν κατά ασυνήθιστα ανοιχτό τρόπο το γερμανικό αίτημα για εισαγωγή μίας διαδικασίας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» για κράτη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς αυτό είχε ως συνέπεια την επιδείνωση της κρίσης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως το Βερολίνο για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού χωρών με υψηλά χρέη μιλώντας σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

«O Παπανδρέου πυροβολεί κατά της Γερμανίας/ Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγορεί την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τα αυξανόμενα επιτόκια των ομολόγων/ Το ελληνικό έλλειμμα στην κορυφή» είναι οι τίτλοι της Die Welt, ενώ η Handelsblatt γράφει: «Οι τόνοι οξύνονται: Έλληνες, Ισπανοί και Ιρλανδοί επιτέθηκαν χτες με ιδιαιτέρως οξείς τόνους στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση/ «Ελλάδα: οι πολίτες πρέπει να προετοιμάζονται για νέες περικοπές»

«Η Μέρκελ Θέτει ένα σωστό αίτημα τη λάθος στιγμή και αιφνιδιάζει εταίρους και αγορές» γράφει η Die Welt, ασκώντας κριτική στην Μέρκελ. «Έθεσε χωρίς συνεννόηση με τους εταίρους, τη λάθος στιγμή, το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην αντιμετώπιση των κρίσεων, αιφνιδιάζοντας αγορές και εταίρους και δίνοντας ώθηση στα πριμ κινδύνου των χρεωμένων χωρών», σημειώνει και προσθέτει:

«Η απαίτηση της Καγκελαρίου να μην σηκώσουν οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη σε μελλοντικές περιπτώσεις κρατικής χρεοκοπίας, αλλά να ζητηθεί η συμμετοχή των πιστωτών, είναι αναμφισβήτητα σωστή και υπεύθυνη, όπως απέδειξε η περίπτωση της Ελλάδας. Η Μέρκελ έκανε όμως ένα σοβαρό λάθος. Πήρε την απόφαση μόνη από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζύ, αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τους εταίρους, αλλά και τις χρηματαγορές.

Ανεξάρτητα αν θεωρεί κανείς σωστό ή λάθος το χειρισμό αυτό, η πραγματικότητα είναι ότι από τότε ανεβαίνουν συνεχώς τα πριμ κινδύνου των χρεωμένων χωρών. Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι η Μέρκελ δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει μέχρι σήμερα τις απαιτήσεις της, κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσπιστία.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έφεραν πραγματικά αποτέλεσμα, οι προσπάθειες καθησυχασμού ηγετικών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία διαβεβαιώνουν ότι η ευθύνη των πιστωτών θα αρχίσει να ισχύει από το 2013 και όχι στο εγγύς μέλλον.

Τελικά δηλαδή η Καγκελάριος συνέβαλε στα σημερινά σκαμπανεβάσματα στις κεφαλαιαγορές. Έθεσε το σωστό αίτημα, μόνη, σε λάθος στιγμή. Θα ήταν ορθότερο να αναμείνει μέχρι να περάσει η κρίση του χρέους και να ηρεμήσουν οι αγορές.