Την εκτίμηση ότι «το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πολιτικά και προγραμματικά εγγύτερο στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην πολιτική του διαδρομή την τελευταία δεκαετία και στις πολιτικές του στοχεύσεις» καταθέτει στο TVXS, o Κώστας Ζαχαριάδης.

Ads

Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» – με αφορμή την πρόταση που έχει καταθέσει με τους Γ. Ραγκούση και Θ. Θεοχαρόπουλο για την μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο κόλπους των ευρωπαίων σοσιαλιστών – τονίζει ότι «μας ενδιαφέρει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα προσπαθεί να ανασυνθέσει τον χώρο από την ιστορική Αριστερά μέχρι το κέντρο, που δεν συνεργάζεται με την δεξιά». Ο κ. Ζαχαριάδης δίνει έμφαση «στην μεγάλη πολιτική ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών» και θεωρεί ότι «σε λιγότερο από έξι μήνες μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στον συσχετισμό που κατεγράφη στις εθνικές εκλογές και να ξεδιπλώσουμε τη στρατηγική μας για τις εθνικές».

Κύριε Ζαχαριάδη, τί αλλάζει στην ουσία μία μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο κόλπους των ευρωπαίων σοσιαλιστών; Έκλεισε ο κύκλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Η πολιτική, η ζωή και η φύση απεχθάνονται και το κενό και τη στασιμότητα. Είναι τώρα η ώρα να πάρουμε μεγάλες πρωτοβουλίες έχοντας κατανοήσει και αποκωδικοποιήσει όσα συνέβησαν πολιτικά και εκλογικά το 2023. Είναι μια συζήτηση που έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να είχε γίνει από το 2016, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι μια συζήτηση που δεν είναι άγνωστη στον χώρο μας, τη θυμάμαι από τη δεκαετία του 1990, όταν το πρότεινε ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης στον ΣΥΝ του 3%.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πολιτικά και προγραμματικά εγγύτερο στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην πολιτική του διαδρομή την τελευταία δεκαετία και στις πολιτικές του στοχεύσεις για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συστηθεί ξανά στην κοινωνία και να γίνει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα προσπαθεί να ανασυνθέσει τον χώρο από την ιστορική Αριστερά μέχρι το κέντρο που δεν συνεργάζεται με την Δεξιά, δηλαδή, όλος αυτός ο χώρος που είναι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, προγραμματικά απέναντι στη Δεξιά και τις πολιτικές της.

Πρέπει να συζητήσουμε ξανά το περιεχόμενο και το νόημα των όρων που χρησιμοποιούμε. Δεν αρκούν οι λεκτικές αλλαγές αλλά χρειάζονται μετατοπίσεις ουσίας με προγραμματικό βάθος και περιεχόμενο. Να ολοκληρώσουμε την πολιτική και προγραμματική μας ωρίμανση που λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν το κάναμε επαρκώς, να προχωρήσουμε τον μετασχηματισμό του κόμματος που ομόφωνα τον διακηρύττουμε αλλά δεν το δείξαμε όπως έπρεπε στην κοινωνία. Να πατήσουμε γερά στα πόδια μας, να ενηλικιωθούμε πολιτικά και προγραμματικά.

Υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματος που ευθυγραμμίζονται με αυτή την παρέμβαση, ενόψει συνεδρίου;

Υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματος και όσο πηγαίνουμε στην εκλογική μας βάση γίνονται περισσότερα και κατά τη γνώμη μου μπορεί αυτές οι ιδέες να γίνουν πλειοψηφικές. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει μια εσωκομματική καταγραφή, αλλά να συζητήσουμε ένα μεγάλο θέμα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Διαβάσατε την πρόσφατη έρευνα δημοκοπικής εταιρείας για το πως προσδιορίζονται οι ψηφοφόροι των κομμάτων;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα κόμματα αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί κατά πλειοψηφία και πολλοί ως αριστεροί και ως κεντρώοι. Δεν μπορούμε αυτό να το αγνοούμε, όπως δεν μπορούμε να αγνοούμε ποιος κοινωνικός συνασπισμός και με ποια πολιτική γεωγραφία μας έκανε μεγάλο κόμμα πλειοψηφικό τα περασμένα χρόνια.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αντιμετωπίζεται με καχυποψία από ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.. λόγω της προσχώρηση της στο νεοφιλελευθερισμό και της συγκυβέρνησης κομμάτων της με κεντροδεξιά κόμματα. Πώς απαντάτε σε αυτές τις ανησυχίες;

Οι εποχές αλλάζουν τα κόμματα και οι πολίτες διαφοροποιούνται. Μας ενδιαφέρει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα προσπαθεί να ανασυνθέσει τον χώρο από την ιστορική Αριστερά μέχρι το κέντρο που δεν συνεργάζεται με την δεξιά, μας ενδιαφέρει όλος ο χώρος που είναι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, προγραμματικά απέναντι στη Δεξιά και τις πολιτικές της.

Να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική που ασκεί η Ισπανική και Πορτογαλική κυβέρνηση, την θεωρούμε θετικό πολιτικό παράδειγμα προς μίμηση. Ποιος την ασκεί; Τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ιβηρικής. Όλοι θυμόμαστε με ποιους συνεργαζόμασταν και ποιοι μας υποστήριζαν όταν ήμασταν κυβέρνηση στην μάχη που δίναμε στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να μην παγιδευτούν οι Ευρωπαϊκοί λαοί μεταξύ επικίνδυνης εναλλακτικής Ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης Κεντροδεξιάς.

Με τον κ. Τεμπονέρα, που προτάσσει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, είστε σε επαφή;

Βεβαίως είμαστε σε επαφή και με τον Διονύση και με όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλίμονο αν δεν συζητάμε ανοιχτά και ειλικρινά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας μέσα στο κόμμα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Έχει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία όμως έχει κάποιες διαφορές από τη δική μας πρόταση. Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ενόψει του συνεδρίου είναι συνθέσιμες και έχουν πολλά να προσφέρουν στον εσωκομματικό και κοινωνικό διάλογο που συντελείται.

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν προσέγγισε θετικά την ώσμωση ή προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Πρόσφατα, μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του – με αφορμή την πρόταση σας – σχολίασε ότι «οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά». Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Εμάς το πρόβλημά μας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, εμάς το «πρόβλημά μας» είναι η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Όντως αυτό στο οποίο αναφέρεστε ισχύει. Το ΠΑΣΟΚ (από όσο γνωρίζω όχι όλοι στο ΠΑΣΟΚ) ίσως είναι το μόνο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που δεν βλέπει αυτή την ιδέα θετικά. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό των συντρόφων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όταν υπογράφαμε την Συμφωνία των Πρεσπών με τον σύντροφο Ζόραν Ζάεφ, επίσης στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θυμάμαι τη χαρά τους όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, θυμάμαι τις συνεργασίες μας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του S&D.

Δεν αντιλαμβανόμαστε τα κόμματα και τους πολιτικούς χώρους ούτε σαν ξενοδοχεία, ούτε σαν παρέες. Τα κόμματα είναι η κοινωνική και η εκλογική τους βάση, τα μέλη τους, τα στελέχη τους, το πρόγραμμά τους, οι αξίες τους, τα οράματά τους, η ιστορία τους και οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις τους.

Ποιες άλλες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. να επαναπροσεγγίσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Σας προβληματίζουν τα δημοσκοπικά καμπανάκια;

Με προβληματίζουν και μας προβληματίζουν πάρα πολύ, αλλά κατανοώ αυτή τη δύσκολη δημοσκοπική κατάσταση που διαμορφώνεται. Έχει νομίζω να κάνει με την καταστροφική εσωστρέφεια των περασμένων μηνών. Μπορούμε να ανακάμψουμε και πιστεύω θα το πετύχουμε. Κυβερνητικό πρόγραμμα, συνεκτική επικοινωνιακή στρατηγική, κινητοποίηση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε. Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας, οι θέσεις μας, οι αξίες μας. Έτσι έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλος τα τελευταία χρόνια, έτσι μεγαλώνουν τα κόμματα της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης σε όλο τον κόσμο.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκαλεί εσωτερική κρίση στη Ν.Δ. Παράλληλα, η ακρίβεια εντείνει την κοινωνική δυσφορία έναντι της κυβέρνησης. Διαβλέπετε σημάδια φθοράς στην πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη;

Έχουμε μπροστά μας την μεγάλη πολιτική ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών. Εκεί είναι ένα μεγάλο τεστ για όλους. Προς το παρόν ο κ. Μητσοτάκης πορεύεται με την αλαζονεία του 41%. Σε λιγότερο από έξι μήνες μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στον συσχετισμό που κατεγράφη στις εθνικές εκλογές και να ξεδιπλώσουμε τη στρατηγική μας για τις εθνικές.

Η γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση των κρίσεων όπως πχ της ακρίβειας και πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν επωφελούνται από την οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας αλλά δίνουν μάχη με τον πληθωρισμό και την συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, όμως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος πολιτικός σχηματισμός που να μπορεί να εισπράξει δημοσκοπικά αυτή την δυσαρέσκεια και να μπορεί να την μετουσιώσει σε δύναμη αντιπολιτευτικής ισχύος και αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει και πιστεύω ότι θα το κάνει.