Για παρερμηνεία των δηλώσεων του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Προλ, στις οποίες αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο μη εκταμίευσης από τη χώρα του της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, κάνει λόγο η αυστριακή κυβέρνηση.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Αυστρία δεν έχει σκοπό να διακόψει την εκταμίευση και πως θα ήθελε να δει την Ελλάδα να τηρεί τις προϋποθέσεις του μνημονίου.

Μάλιστα, τονίζει ότι ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας αλλά επισήμανε, ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Νωρίτερα, ο κ. Προλ είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους της.

Ads

Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Αυστρίας στην τρίτη δόση του δανείου ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ.

Σόιμπλε:«Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος»

«Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Με όλο το σεβασμό, η Ελλάδα έγινε αποδέκτης σημαντικής αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» προσέθεσε ο Β. Σόιμπλε ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι επιμονή της Γερμανίας να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους, σπρώχνει τις οικονομίες κρατών όπως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στην χρεοκοπία.

«Θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011, παρά το ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα «προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας εμμέσως στις αιχμές της Αυστρίας ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις και δεν εκπληρώνει τους στόχους του μνημονίου και στις πιέσεις και τις σπόντες της Γερμανίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο το 2009, η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Κόμισιον: Περιμένετε την αξιολόγηση της τρόικας

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη θα κληθούν να πάρουν θέση» σχολίασε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν.

Εν το μεταξύ την αισιοδοξία του ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμη εξέφρασε ο γ.γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι

«Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης» πρόσθεσε ο Αμαντέο Αλταφάζ.

Εν το μεταξύ η τιμή του 10ετούς υποχώρησε με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η απόδοση και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης που χωρίζει το ελληνικό ομόλογο από το γερμανικό, που θεωρείται χρεόγραφο αναφοράς και χρησιμοποιείται ως βάση σύγκρισης. Το spread αυτή την ώρα για τα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται στις 897 μονάδες βάσης από 885 χθες και 887 μ.β. προχθές με τη απόδοση στο 11,5% έναντι 2,57% για τα γερμανικά ομόλογα. Η άνοδος των spread αποδίδεται στον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Οικονομικών.

«Ξορκίζει» την αναδιάρθρωση ο πρωθυπουργός

«Αυτό το σενάριο δεν συζητείται καν. Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με την προοπτική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Δεν θα μειώσουμε μισθούς και δεν θα αυξήσουμε φόρους, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, η αναθεώρηση του ελλείμματος προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία συζητούν τις βολές Παπανδρέου κατά Μέρκελ.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι μία αναδιάρθρωση του δημόσιου εξωτερικού χρέους, ανάμεσα σε άλλα, θα συνεπαγόταν «καταστροφή για την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και το Ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Διαψεύσαμε, ήδη, όσους υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της».

Το ίδιο ζήτημα απέφυγε να θίξει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην -επίσης γαλλική- εφημερίδα Le Monde, η οποία υπενθυμίζει την πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου, περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους. Με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δυσκολεύεται να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές των κεφαλαίων σε αντάλλαγμα της στήριξής τους», το δημοσίευμα αναρωτιέται αν και πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να τηρήσει τις τόσο ασφυκτικές χρονικές δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το ρυθμό αποπληρωμής του χρέους.

Στον απόηχο των χθεσινών διαξιφισμών μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ, αντικείμενο δημοσιευμάτων στη Γερμανία αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις Παπανδρέου, ότι «η στάση του Βερολίνου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη χρεοκοπία» μια χώρας – μέλους της Ευρωζώνης. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel έχει αναρτηθεί άρθρο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες καθιστούν υπεύθυνο το Βερολίνο για την οικονομική τους δυσπραγία». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης στο χρόνο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους από την Ελλάδα.

Μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία. «Εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζω να συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα το δρόμο του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι οι περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας είναι διαφορετικές. «Το ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι εκνευρισμοί μεταξύ ευρωπαίων εταίρων είναι φυσικό. Αυτό συμβαίνει άλλωστε πολύ συχνά και στους γάμους και στις διαπροσωπικές σχέσεις» δήλωσε.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εστιάζοντας στην προσπάθεια διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι οδεύει προς την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ασφαλώς, από την ατζέντα της συζήτησης δεν θα απουσιάσουν τα ζητήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Η Ευρωζώνη και ολόκληρη η ΕΕ δεν θα επιβιώσουν χωρίς την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες – μέλη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Πάντως ο Όλι Ρεν, δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβίωσης του ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με την απουσία «ευρωπαϊκού πνεύματος» εκ μέρους – όπως είπε – «ενός μικρού αριθμού κρατών μελών κατά τις διαπραγματεύσεις επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, οι οποίες υπήρξαν ατελέσφορες το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη».