Σήμερα αναμένεται να θέσει υπόψιν του κλιμακίου της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το σχέδιο των αλλαγών στα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ως το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, επιχειρησιακές συµβάσεις θα υπογράφουν και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων, εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων», τουλάχιστον από 5 εργαζόµενους και συνυπογράφει τη συµφωνία.
Ads
Σύμφωνα με την Καθημερινή, χθες, κατά τη συνάντηση που έγινε σε τεχνικό επίπεδο, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας, «επιβεβαιώθηκε η πλήρης διαφωνία με τις θέσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Στη συνάντηση που έχει σήμερα η κα Κατσέλη με τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και την τρόικα για το ίδιο θέμα, τα περιθώρια να ελιχθεί είναι πολύ περιορισμένα, καθώς εκφράζονται διαφωνίες σχεδόν για το σύνολο των αλλαγών που προωθεί. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι της τεχνικής ομάδας φέρονται να αναρωτήθηκαν «Γιατί πρέπει να έχετε και Μεσολαβητές και Διαιτητές;».
Όπως γράφουν τα σημερινά Νέα, η ρύθµιση για τις συµβάσεις που προτείνει στην τρόικα των ελεγκτών της οικονομίας η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή µε τη µορφή νοµοσχεδίου µέσα στο Νοέµβριο, προβλέπει ότι, µε κοινό πόρισµά τους προς το Ανώτατο Συµβούλιο Εργασίας, επιχείρηση και εργαζόµενοι θα αναφέρουν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η επιχείρηση, προκειµένου να ενταχθεί στη ρύθµιση. Η ρύθµιση αυτή δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά αυτές που έχουν πρόβληµα οικονοµικής επιβίωσης.
Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή έως και 20% χαµηλότερων µισθών από τις κλαδικές συµβάσεις, και όχι κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, για διάστηµα έως και δύο ετών, προκειµένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οι απολύσεις. Οι συµφωνίες θα έχουν αρχική διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόµη χρόνο.
Επιχειρησιακές συµβάσεις αυτού του τύπου θα µπορούν, για πρώτη φορά, να υπογράφουν ακόµη και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων (µε προσωπικό έως 20 ατόµων, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο), εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από πέντε εργαζόµενους και συνυπογράφει τη συµφωνία µε τον εργοδότη. Κατά τη διάρκεια εφαρµογής της ρύθµισης, η επιχείρηση θα δεσµεύεται να µην προχωρήσει σε απολύσεις, διαθεσιµότητες, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και εκ περιτροπής εργασία. Επίσης, θα προβλέπεται µεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Παράλληλα, με τις ίδιες συμφωνίες και με απλή αναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα μπορεί να «σπάει» και το οκτάωρο ή να αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να καλύπτονται οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίς την πληρωμή υπερωριών ή την επιβολή προστίμων. Με την ίδια νοµοθετική παρέµβαση θα υπάρξει διευθέτηση και στο θέµα του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας. ∆ικαίωµα προσφυγής στη διαιτησία θα έχουν τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι εργοδότες, υπό την προϋπόθεση το αντισυµβαλλόµενο µέρος να µην έχει κάνει αποδεκτό το πόρισµα της µεσολάβησης.
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη εκτίµησε πως µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο νόµου, ώστε να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για µεγαλύτερο διάστηµα, χωρίς όµως η αγορά εργασίας να µετατραπεί σε «εργασιακή ζούγκλα». Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «θέλουμε να επιδιώξουμε τη μέγιστη συ- ναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές συμβάσεις με ευελιξία προς τον εργοδότη, χωρίς να καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα», προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέλουν λύσεις για να μπορέσουν να διατηρήσουν την εργασία τους».
Οι προωθούµενες αλλαγές έχουν θέσει τα εργατικά συνδικάτα σε θέση µάχης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε πως βλέπει να έρχονται νέα, σκληρότερα αντεργατικά µέτρα και επιπλέον περικοπές.
Η ΟΤΟΕ από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «όλα δείχνουν ότι κλιµακώνονται οι πιέσεις και οι προκλητικές παρεµβάσεις των εργοδοτών (τραπεζιτών και βιοµηχάνων) στην κυβέρνηση, προκειµένου να υπονοµευτούν οι κλαδικές συλλογικές συµβάσειςέναντι των επιχειρησιακών, ώστε να διευκολυνθεί η κατάργηση βασικώνδικαιωµάτων των εργαζοµένων. Επισηµαίνουµε ότι η κυβέρνηση δεν θα διασωθεί µε προσχήµατα, ούτε θα περιορίσει την κατακραυγή και την καταδίκη των αντεργατικών επιλογών της από τους εργαζόµενους, αν προχωρήσει σε ένα τέτοιο αντεργατικό έγκληµα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >