Μεγάλη χαρακτήρισε την πιθανότητα «εντός των προσεχών μηνών» ενός πολέμου στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλεβί.

Ads

«Θα τον αρχίσουμε με πολλά πλεονεκτήματα» έναντι του εχθρού, δήλωσε ο Χαλεβί σε εφέδρους που εκπαιδεύονταν στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο όπου οι συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ είναι καθημερινές μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Βρισκόμαστε στη φάση της αύξησης της ετοιμότητας για μάχη στο Λίβανο, έχουμε πολλά διδάγματα από τη μάχη στη Γάζα – πολλά από αυτά είναι πολύ σημαντικά για αυτή τη μάχη και υπάρχουν κάποια που πρέπει να προσαρμοστούν» όπως ανέφερε ο Χαλεβί.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σημειώθηκαν νέες επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του ισραηλινού εδάφους. «Εν είδει αντιποίνων για τα πυρά αυτά, μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Ads

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχιόνας της Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ «σε αντίποινα για τις σφαγές στη Γάζα» και επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός «μαχητή» της στον Λίβανο.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τον πόλεμο στη Γάζα, σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της.

Σε διάστημα τριών και πλέον μηνών, περισσότεροι από 190 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 141 μαχητές της Χεζμπολάχ και 22 άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από ισραηλινής πλευράς, 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων εννέα στρατιώτες και έξι άμαχοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

ΟΗΕ: «Πλήρης καταστροφή» η ενδεχόμενη σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε σήμερα ότι μια «ολοκληρωτική σύγκρουση» στον Λίβανο θα ήταν «πλήρης καταστροφή», εν μέσω φόβων μιας ανάφλεξης στην περιοχή.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτός από την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Λίβανο, επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Οι μάχες κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τη Γάζα μετά τις χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Έκτοτε, τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ είναι πεδίο ανταλλαγής πυρών σχεδόν καθημερινά μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς. Οι συνέπειες που ήδη καταγράφονται, ο κίνδυνος μιας πραγματικής αναμέτρησης στον Λίβανο, θα ήταν παντελής καταστροφή. Πρέπει να την αποφύγουμε οπωσδήποτε», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε εκ νέου την ιδέα μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας για να συμβάλει στην αποφυγή ενός νέου χάους, φέροντας ως παράδειγμα και τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τη Χαμάς.

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση έδειξε ότι η λύση των δυο κρατών αποτελεί έναν απολύτως κύριο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος αυτού», δήλωσε.