Η Ινδονησία απομάκρυνε περίπου 6.500 ανθρώπους στο νησί Φλόρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Λεβοτόμπι Λάκι-λάκι τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

Ads

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή μεγάλες ζημιές.

Οι εκρήξεις στην επαρχία Νούσα Τενγκάρα εκλύουν θερμά αερία και έχει γίνει πιο συχνές τις τελευταίες ημέρες. Το βουνό των 1.584 μέτρων είναι ένα από τα «δίδυμα ηφαίστεια» στην περιοχή Φλόρες Τιμούρ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ηφαίστειο έχει εκραγεί 40 φορές από την Κυριακή, με στήλες καυτών νεφών να υψώνονται 500-1.500 μέτρα (1.600-4.900 πόδια) στον αέρα.

Ads

Οι κάτοικοι στα κοντινά χωριά φιλοξενήθηκαν από συγγενείς ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα εκκένωσης, καθώς οι αρχές αύξησαν το καθεστώς συναγερμού του ηφαιστείου στο υψηλότερο επίπεδο την περασμένη Τρίτη.

https://youtu.be/pKdpSRx8uLs?feature=shared

Οι αξιωματούχοι καλούν την τοπική κοινωνία, καθώς και τους επισκέπτες και τους τουρίστες, να μείνουν μακριά από μια ακτίνα 4 χιλιομέτρων γύρω από τη ζώνη έκρηξης και να έχουν επίγνωση της πιθανότητας να εισρεύσει κρύα λάβα σε ποτάμια ανάντη της κορυφής σε περίπτωση έντονης βροχής.

Το Lewotobi Laki-laki είναι ένα από τα 120 ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 270 εκατομμυρίων κατοίκων. Η χώρα είναι επιρρεπής σε σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα επειδή βρίσκεται κατά μήκος του “Δακτυλίου της Φωτιάς“, μιας σειράς σεισμικών ρηγμάτων σε σχήμα πετάλου γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εν τω μεταξύ, στο νησί της Σουμάτρας, το Όρος Μαράπι της Ινδονησίας ξέσπασε και πάλι την Κυριακή, για δεύτερη φορά από τον Δεκέμβριο, εκτοξεύοντας καπνό και τέφρα ψηλά στον αέρα, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα. Τουλάχιστον 100 κάτοικοι εκκενώθηκαν εκεί από την Παρασκευή.