Για «πλήρη χρηματοδότηση ως τον Ιούνιο του 2011 και αποθέματα μετρητών στην χώρα» κάνει λόγο ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος «να απευθυνθεί για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».
Ads
«Το κράτος έχει επαρκή χρηματοδότηση ως τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου, έχουμε σημαντικά αποθέματα, έτσι αυτή η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση να χρειάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να προσφύγει στο μηχανισμό», δήλωσε ο Λένιχαν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Γιατί να προσφύγουμε στο μηχανισμό στις συνθήκες αυτές; Δεν θα είχε νόημα. Θα στέλναμε σήμα στις αγορές ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε οι ίδιοι τις υποθέσεις μας», πρόσθεσε ο ιρλανδός υπουργός.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν βλέπει λόγο να συνεχιστεί η συζήτηση» για ενδεχόμενη προσφυγή της Ιρλανδίας στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.
«Η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει αίτημα για το (ευρωπαϊκό) ταμείο διάσωσης και δεν βλέπουμε λόγο να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση», τόνισε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. «Το ζήτημα δεν έχει τεθεί από την Ιρλανδία. Αν η Ιρλανδία ζητούσε βοήθεια, αυτή θα ήταν στο πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ζώνης του ευρώ» δήλωσε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εντάσεις των τελευταίων ημερών για τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά spreads , ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Παρά τις διαψεύσεις από την ιρλανδική κυβέρνηση και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η Ιρλανδία βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και είναι πολύ πιθανό να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας.
«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον EFSF. Δεν θα υπάρξουν ούτε «κούρεμα» (haircuts) ούτε αναδιάρθρωση ούτε τίποτα ανάλογο», δήλωσε αξιωματούχος. «Είναι πολύ πιθανόν η Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται συζητήσεις, αν και δεν ανέφεραν κάτι για το ύψος του δανείου.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα επιτόκια των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κινήθηκαν πτωτικά, μετά το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G 20 στη Σεούλ.
Ειδικότερα, το επιτόκιο του διετούς ιρλανδικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1,21 εκατοστιαίες μονάδες στο 6,48%, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στην περιοχή των 900 μονάδων βάσης από 920 που ήταν το πρωί.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >