Περίπου 1.200 τόνοι ψαριών ξεβράστηκαν στην ξηρά αλλά και στην επιφάνεια της θάλασσας στην Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, σαρδέλες και σκουμπριά βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, με τους αξιωματούχους να μην έχουν εντοπίσει ακόμη τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό.
Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στο Nakiri, μια πόλη στην ακτή του Ειρηνικού, εκατοντάδες μίλια νότια του Χοκάιντο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 30 έως 40 τόνους ιαπωνικής σαρδέλας.
Οι ντόπιοι ψαράδες άρχισαν να μαζεύουν τα ψάρια, φοβούμενοι ότι τα σφάγια τους θα μείωναν την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο καθώς αποσυντίθενται και θα βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ένας ψαράς που εργάζεται στην περιοχή για 25 χρόνια.
«Μόλις πέρυσι αρχίσαμε να πιάνουμε σαρδέλα στο Nakiri. Με κάνει να αναρωτιέμαι αν το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλάζει» αναφέρει στον Guardian.
Οι ειδικοί υποθέτουν ότι τα μεταναστευτικά ψάρια και στις δύο περιοχές είχαν παγιδευτεί αφού κυνηγήθηκαν σε σημείο εξάντλησης από αρπακτικά ψάρια. Συμβάντα μαζικής θνησιμότητας μπορεί επίσης να συμβούν όταν υπάρχουν ξαφνικές πτώσεις στη θερμοκρασία του νερού, προκαλώντας τα ψάρια σε σοκ, πρόσθεσαν.
Κανείς όμως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αιτία.
«Η αιτία είναι άγνωστη προς το παρόν», είπε στην εφημερίδα ο Mikine Fujiwara, τοπικός αξιωματούχος της αλιείας.
«Σκοπεύουμε να κάνουμε δειγματοληψία από το θαλασσινό νερό στην τοποθεσία και να το εξετάσουμε για να αποκαλύψουμε την αιτία» τόνισε.
Η έκθεση σημείωσε ότι τα νεκρά ψάρια είχαν αρχίσει να ξεπλένονται στην ξηρά σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου το εργοστάσιο άρχισε να απορρίπτει το νερό – το οποίο περιέχει μικρές ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου τριτίου – στον Ειρηνικό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε το σχέδιο, δηλώνοντας σε μια αναθεώρηση ασφαλείας ότι η απόρριψη του νερού θα είχε «αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».
Η Κίνα, η οποία αντιτάχθηκε στην απελευθέρωση και επέβαλε απαγόρευση στα ιαπωνικά θαλασσινά, έχει κατηγορηθεί για υποκρισία, καθώς τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια αντλούν συνήθως λύματα με υψηλότερα επίπεδα τριτίου από αυτά που βρίσκονται στην απόρριψη της Φουκουσίμα.
«Ανησυχούμε για αβάσιμες πληροφορίες», είπε στέλεχος της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας στην Asahi Shimbun.
«Δεν έχουν βρεθεί ανωμαλίες στα αποτελέσματα των ερευνών παρακολούθησης του νερού», πρόσθεσε αναφερόμενη στο νερό που έχει αντληθεί από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα μέχρι στιγμής.
Αξιωματούχοι της πόλης στο Hakodate προέτρεψαν τους ντόπιους να μην καταναλώσουν τα ψάρια αυτά εν μέσω αναφορών ότι κάποιοι μάζευαν ποσότητες για να πουλήσουν ή να φάνε.
«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα υπό ποιες συνθήκες ξεβράστηκαν αυτά τα ψάρια, επομένως δεν συνιστώ να τα φάτε», δήλωσε ο Takashi Fujioka, ερευνητής αλιείας.
https://youtu.be/i2VUjDPzrZg?si=J_Pxxfn-V-4LSS5T
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >