Το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, καθώς είναι συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που επέλεξαν συνειδητά, περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, να μην προσέλθουν και να μη συμμετέχουν στις εκλογές, υπογραμμίζει στο tvxs.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Civitas, Γιώργος Φλέσσας.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φλέσσα, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, που επιτρέπει να το ερμηνεύσουν όπως θέλουν όλοι, και να πουν ότι είναι κερδισμένοι. «Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αποδοκιμάστηκε, μειώθηκαν μεν οι δυνάμεις της, αλλά διατηρεί το προβάδισμα. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, δεν κερδίζει από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, επίσης μπορεί να πει ότι πήγε καλά σε περιφέρειες και σε δήμους. Ενισχυμένο βγήκε το κομουνιστικό κόμμα, και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρήσανε τις δυνάμεις τους», εξηγεί.

Σχετικά με το δίλημμα Παπανδρέου, κάνει λόγο για καθυστερημένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, στην πολιτικοποίηση και στην αντιμνημονιακή ψήφο, που επί δύο μήνες σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε σαν περιεχόμενο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. «Νομίζω ότι υποτίμησαν, στην αρχή, την έκταση και την ένταση που μπορούσε να έχει ένα τέτοιο διακύβευμα στις εκλογές, και γι’ αυτό θεώρησε ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ ότι θα έπρεπε να ανακόψει με αυτή την κίνηση, αυτή τη δυναμική».

Σχολιάζοντας τα υψηλά επίπεδα αποχής που καταγράφονται στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνει πως «κατά την άποψή μου, η αποχή δεν είναι αδιαφορία, απλώς είναι έλλειψη εμπιστοσύνης στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, ότι έχουν την κατάλληλη πολιτική για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Για μεν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, είναι έλλειψη εμπιστοσύνης, διότι φαίνεται ότι δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει και το βάρος που πρέπει στην αναπτυξιακή διάσταση των μεταρρυθμίσεων, για δε τη Ν.Δ., είναι έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς, δε νομίζω ότι κανένας από όσους απείχαν πιστεύει ότι η ΝΔ αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Γιατί αν το πίστευαν θα πήγαιναν να την ψηφίσουν.

Ads

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας του γεγονότος ότι ο Γιάννης Δημαράς παρότι εμφανιζόταν φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής στις δημοσκοπήσεις, δεν κατάφερε να «περάσει» στο δεύτερο γύρο, σημειώνει ότι « πάντοτε έχω επιφυλάξεις για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται. Ιδίως αυτές οι οποίες δημοσιεύτηκαν, είχαν πολύ μεγάλα ποσοστά ανθρώπων οι οποίοι δεν έπαιρναν θέση, και επομένως, όταν 4 ή 5 στους 10 δεν απαντούσαν σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύονταν, είχαν πάρα πολύ υψηλά ποσοστά αβεβαιότητος. Άρα, αυτό έχει παίξει ένα ρόλο. Το δεύτερο είναι, σε ότι αφορά τον κ. Δημαρά, ότι ο κ. Δημαράς, ως πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αντλούσε μέγα μέρος της επιρροής του από αυτό τον πολιτικό χώρο, το οποίο σημαίνει ότι, η όποια συσπείρωση μπόρεσε να επιτευχθεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, του στέρησε τη δυνατότητα να περάσει στο δεύτερο γύρο».