Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) να κινεί ποινική δίωξη εις βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα, που σχετίζονται με την εκτέλεση των Συμβάσεων για το έργο Ανάταξης και Αναβάθμισης του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου, της περίφημης Σύμβασης 717, που όφειλε να είχε παραδοθεί το 2020, είχαν ήδη επισημανθεί με αρνητικό πρόσημο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, η αρμόδια Επίτροπος Αντίνα Βαλεάν, σε απάντηση της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου λίγες μόνο μέρες μετά το ατύχημα, όπου έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι – στην πλειονότητα τους νέα παιδιά, έγραφε: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης ορίζει προθεσμίες για τη γραμμή Δομοκού – σύνορα Βουλγαρίας/Ελλάδας έως το 2020. Τον Ιούλιο του 2019 η Επιτροπή υπενθύμισε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις κοινοποίησης που υπέχουν. Τον Οκτώβριο του 2019 οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι δεν αναμένονταν καθυστερήσεις».
«Τον Μάρτιο του 2022 οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν ότι η θέση σε λειτουργία του ERTMS σε ορισμένα τμήματα θα καθυστερούσε, μεταξύ άλλων και σε αυτή τη γραμμή. Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, το στάδιο ανάπτυξης εκείνη τη στιγμή, το μήκος του εν λόγω τμήματος και την προηγούμενη εμπειρία από τη θέση σε λειτουργία του παρατρόχιου σκέλους του ERTMS στην Ελλάδα, δέχτηκε να παρατείνει την προθεσμία κατά τρία έτη κατ’ ανώτατο όριο», συνεχίζει η απάντηση.
Μάλιστα, δεδομένου ότι το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, ήδη από την περίοδο 2000-2006 και 2007-2013, χωρίς ωστόσο να παραχθούν απτά αποτελέσματα, η Α. Βαλεάν είχε αποκαλύψει τότε στον Στέλιο Κούλογλου ότι η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες δημοσιονομικής διόρθωσης για την ανάκτηση της συγχρηματοδότησης της ΕΕ για τις εν λόγω επενδύσεις!
Η έρευνα του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία εστιάζει στις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις των προθεσμιών, που αποδείχθηκαν καταστροφικές, είχε ξεκινήσει ήδη πριν από το ατύχημα, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2022, ύστερα από τα αλλεπάλληλα ελληνικά αιτήματα για παρατάσεις. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής είναι που οδήγησαν στην ποινική δίωξη των 23 ατόμων και ειδικότερα:
- 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·
- 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·
- 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη με τις διαρκείς παρατάσεις για την ολοκλήρωση του έργου, που είχε επισημάνει με απάντηση της σε ερώτηση μου η Κομισιόν, επιβεβαιώνονται με τις 23 διώξεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ερωτηθείς σχετικά.
Ωστόσο, σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περί κίνησης ποινικής δίωξης, φαίνεται ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ στοιχειοθετούνται και σε ένα ακόμη επίπεδο.
Πίσω στο 2019, και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ, η κυβέρνηση ίδρυσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο τότε διοικητής της, Άγγελος Μπίνης, στενός φίλος και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη, υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Διαβάστε επίσης: Ένας «governor» και κουμπάρος του Μητσοτάκη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Όμως, οι κακές πρακτικές, που βλέπουμε στην Ελλάδα, και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε καταβαράθρωση της χώρας μας στους δείκτες περί Κράτους Δικαίου, δεν εφαρμόζονται στην Ευρώπη.
Παρότι, λοιπόν, είχε σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΑΔ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία(ΕΡΡΟ) διέκρινε στην έρευνά της γεγονότα που συνιστούν ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους επιθεωρητές – ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717! Καθώς οι αρμοδιότητες της EPPO περιορίζονται στη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., το Γραφείο της Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.
Ο Στέλιος Κούλογλου, που έχει απευθυνθεί συχνά στην Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, όχι μόνο για το θέμα της Σύμβασης 717, σχολίασε πως «η EPPO, που δε θαμπώνεται από επικοινωνιακά τρικ στα οποία είναι συνηθισμένη η ΝΔ, μάλλον θεωρεί ότι κάτι πολύ αδιαφανές συμβαίνει εδώ, και δε θα επιτρέψει το κουκούλωμα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >