Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, για το καθεστώς υπό το οποίο τελούν οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας σουπερ-μάρκετ «Ατλάντικ». Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία έγινε δεκτή από το πρωτοδικείο Αθηνών.

Ads

Αναλυτικά, στη ερώτησή του ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σε επίσχεση εργασίας από τις 01-11-2010 έχουν προχωρήσει εργαζόμενοι σε καταστήματα της επιχείρησης «Ατλάντικ», καθώς παραμένουν απλήρωτοι 2 και 3 μήνες και δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας 2010! Απέναντι στο δίκαιο αυτό αγώνα των εργαζομένων η στάση της εργοδοσίας είναι απαράδεκτη και προκλητική, καθώς προσπαθεί με εκβιασμούς και τρομοκρατία να αναγκάσει άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης να μεταφερθούν στα καταστήματα που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, προκειμένου να λειτουργήσουν.

Η κατάσταση στα καταστήματα «Ατλάντικ» χειροτερεύει συνεχώς για τους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία, που οδηγεί σε μείωση μισθών και συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Στο μεταξύ, το Πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (αρ.1022/2010), έκανε δεκτή την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου 3588/2007, που είχε καταθέσει η επιχείρηση για την προστασία από τους πιστωτές.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων και οι εκβιαστικές και τρομοκρατικές πρακτικές της επιχείρησης είναι απαράδεκτες και έχουν σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ανασφάλειας και επιβίωσης.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία με ψηφίσματα και δράσεις αλληλεγγύης στηρίζει τον αγώνα τους και ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Επειδή οι εργοδότες του «Ατλάντικ», όπως και πολλοί άλλοι εργοδότες τελευταία, ενέταξαν την επιχείρησή τους στο άρθρο 99 του ν.3588/2007, για να μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις πλάτες των εργαζομένων τους και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, που συνεργάζονται, χρησιμοποιώντας τους πολλές φορές ως ομήρους για να πιέζουν την κυβέρνηση (για δάνεια, επιδοτήσεις και προνόμια).

Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον τροχονόμο στις παραπάνω πρακτικές της εργοδοσίας, αλλά να διασφαλίζει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών και ιδιαίτερα αυτών που εντάσσουν τις επιχειρήσεις τους στο άρθρο 99.

Ερωτάται η κα. Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τελευταίων 2-3 μηνών και το επίδομα αδείας 2010 στους εργαζόμενους και να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία στην επιχείρηση «Ατλάντικ»;

2. Προτίθεται να ελέγξει δια των αρμοδίων οργάνων το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση «Ατλάντικ»; Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να συμμορφωθεί η επιχείρηση με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου;

3. Τι άμεσα μέτρα θα πάρει, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας στο «Ατλάντικ» και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων στην ώρα τους;

4. Η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που έχει αναχθεί σε μέγιστο αντεργατικό όπλο δεκάδων επιχειρήσεων και παγώνει τις διεκδικήσεις των απλήρωτων αποδοχών των εργαζομένων, καθώς πιστωτές μιας επιχείρησης θεωρούνται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρηματίες οχυρώνονται πίσω από το αντεργατικό κατασκεύασμα του άρθρου 99 για να μην καταβάλλουν μισθούς;».