Από καμένο φυτό ανακαλύφθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί μυστηριώδη τατουάζ σε μία περουβιανή μούμια, η οποία είχε βρεθεί στην έρημο Chiribaya Alta στο νότιο Περού στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η νέα αυτή ανακάλυψη ρίχνει φως σε μία αρχαία θεραπευτική πρακτική, που πιστεύεται ότι βασίζεται σε παρόμοιες αρχές με τον βελονισμό.

Ads

Η 1000 ετών μούμια έχει δύο ειδών τατουάζ. Σχέδια πουλιών, ερπετών, πιθήκων και άλλα σύμβολα καλύπτουν τα χέρια και το αριστερό της πόδι, ενώ ένα ασύμμετρο σχέδιο με κύκλους που αλληλεπικαλύπτονται βρίσκεται στο λαιμό της.

Η Maria Anna Pabst του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία και οι συνάδελφοί της, ανέλυσαν τα τατουάζ με μικροσκόπηση και φασματοσκοπία. Αν και όλα τα αρχαία τατουάζ δημιουργούνταν με στάχτη ή φούμο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόνο τα τατουάζ στα χέρια και το πόδι της μούμιας είχαν γίνει με αυτό τον τρόπο, ενώ για εκείνο στο λαιμό της είχε χρησιμοποιηθεί φυτό που είχε καεί.

Η Pabst τονίζει ότι η ανακάλυψη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι τα δύο ειδών τατουάζ είχαν γίνει με διαφορετική πρόθεση. «Όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά υλικά, σημαίνει ότι οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές», επισημαίνει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τατουάζ από φούμο ήταν διακοσμητικά, ενώ εκείνο από φυτό αποτελούσε, κατά πάσα πιθανότητα, μέρος μίας θεραπευτικής ή ενδυναμωτικής τελετής.

Ads

Ακόμα, η ερευνήτρια σημειώνει ότι οι κύκλοι έχουν γίνει πολύ κοντά σε σημεία που χρησιμοποιούνται στην κινέζικη τεχνική του βελονισμού. Τονίζει ότι κάνοντας τατουάζ σε εκείνα τα σημεία, μάλλον πίστευαν ότι θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα που πιστεύεται ότι έχει ο βελονισμός. Επίσης, τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, μάλλον είχαν φαρμακευτικές ιδιότητες, προσθέτει.

Από τη θέση των κύκλων, η Pabst καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με τατουάζ μπορεί να είχε σκοπό να χαλαρώσει εκείνον που τα έκανε ή να ανακουφίσει τον πόνο στον αυχένα. Όταν έδειξε τα τατουάζ σε έναν μοντέρνο σαμάνο θεραπευτή στο Περού, εκείνος ανέφερε ότι θα μπορούσε να ήταν μέρος ενός τελετουργικού ενίσχυσης ενός ατόμου που άνηκε στην ανώτερη τάξη.

Η ιδέα ότι κάποια αρχαία τατουάζ έχουν θεραπευτικό σκοπό δεν είναι καινούρια. Για παράδειγμα, ο 5300 ετών Ötzi, ο άνθρωπος των πάγων, η παλαιότερη ευρωπαϊκή μούμια, έχει μερικά τατουάζ με γραμμές και σταυρούς στην πλάτη και τα πόδια του, που βρίσκονται κοντά σε σημεία βελονισμού. Ωστόσο, η μελέτη της Pabst είναι η πρώτη που συγκρίνει τα δύο είδη τατουάζ στην ίδια μούμια.

Πηγή: New Scientist