«Μία πολιτική επιχειρηματολογία, το πολιτικό μέρος, αναπτύχθηκε προεκλογικά» για το έγκλημα στα Τέμπη, «είναι αυτή που κρίθηκε πολιτικά, μέσα από τις εκλογές», είπε μιλώντας στο Mega o υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ads

«Προφανώς αυτή η υπόθεση είναι προς διερεύνηση σε επίπεδο ποινικής Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Βορίδης, θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει ότι πρόκειται να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής, για διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής, με το δικαίωμα της μειοψηφίας (δεν χρειάζεται πλειοψηφία αλλά αρκεί η μειοψηφία). «Αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο», όπως σημείωσε.

Αντίθετα, εκτίμησε ότι «μία πολιτική επιχειρηματολογία, το πολιτικό μέρος, αναπτύχθηκε προεκλογικά … είναι αυτή που κρίθηκε πολιτικά, μέσα από τις εκλογές. Δεν λέω ότι η υπόθεση δεν μένει να διερευνηθεί δικαστικά. Εφόσον το ζητά η αντιπολίτευση και το κρίνει αναγκαίο, να κάνει και περαιτέρω διερεύνηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο … Ο Άδωνις το έθεσε σε μία προτεραιότητα, ότι η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ, το μεταναστευτικό απασχολεί πιο πολύ, η ανεργία απασχολεί πιο πολύ. Δεν σημαίνει ότι επειδή αυτά απασχολούν πιο πολύ δεν πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή και με αυτό … Ισχύει και η δικαστική διερεύνηση και εφόσον το κρίνει το Κοινοβούλιο προφανώς θα υπάρξει διερεύνηση και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

 

Επανερχόμενος στο θέμα των ποινικών ευθυνών, επανέλαβε ότι «όταν ζητείται Προκαταρκτική (από το ΠΑΣΟΚ) δεν μιλάμε για πολιτικές ευθύνες, αλλά για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων … ας κατατεθεί η πρόταση να δούμε το περιεχόμενό της … Η ΝΔ δεν έχει αποδεχθεί καμία ποινική ευθύνη οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου … Ποινική ευθύνη σημαίνει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, ένας υπουργός, έχει κάνει κάποιο έγκλημα, όχι κάτι άλλο … Το αν ένα πολιτικό πρόσωπο υπέγραψε να πάει ο σταθμάρχης κάπου, αν υπέγραψε, αυτό είναι το αντικείμενο προς διερεύνηση και από τη Δικαιοσύνη αν κρίνει ότι έχει μια σχέση αιτιατού σε σχέση με αυτό που συνέβη και αν υπάρχει παράνομη πράξη. Αυτά όμως τα “αν”, επιτρέψτε μου να μην τα παίρνουμε ως “ναι”, να παραμένουν “αν”», μέχρι η Δικαιοσύνη να στείλει την υπόθεση στη Βουλή … Το να το στείλει στη Βουλή προϋποθέτει ότι θα γίνει μια αξιολόγηση από τις πολιτικές δυνάμεις για το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πει κάποιος ότι ένας υπουργός δεν έκανε μια συγκεκριμένη ενέργεια και αποδέχθηκε το ενδεχόμενο τουλάχιστον να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα μην κάνοντας αυτή την ενέργεια … Αυτή είναι η ποινική ευθύνη του υπουργού».

Για την δήλωση του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, λίγο πριν την τραγωδία των Τεμπών, ότι η κυβέρνηση δεν παίζει με την ασφάλεια των επιβατών στους σιδηροδρόμους, ο κ. Βορίδης είπε πως «αυτό μπορεί να κριθεί πολιτικά, ως δήλωση καλή ή κακή ή απαράδεκτη ή που δεν έπρεπε να γίνει ή άστοχη. Πολιτικά μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε … από τη στιγμή που υπάρχει ζήτημα περαιτέρω διερεύνησης από τη Βουλή για το ζήτημα της Εξεταστικής, θα τοποθετηθούμε τις επόμενες 1-2 ημέρες. Χτες ή προχθές κατατέθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής. Αυτό για την Προκαταρκτική το ακούω αλλά δεν το έχω δει. Θα επιμείνω ότι αυτά είναι πράγματα που συζητήθηκαν εκτενώς την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο … εμείς δεν έχουμε τοποθετηθεί στα ζητήματα αυτά της Εξεταστικής, την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Δεν μπορώ όμως να διαγράψω το γεγονός ότι είναι πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί και έχουν μεσολαβήσει και δύο εκλογές».

Ads

«Αν καταλαβαίνω καλά τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, είχε αυτό το νόημα», προσέθεσε και απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει για το αν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εργασίας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Εμένα με ρωτάτε για το τι θα κάνει ο Άδωνις; … σας είπα πως την ερμηνεύω», κατέληξε ο κ. Βορίδης.