Ύστερα από σχετική κατεπείγουσα εντολή, τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας ετοιμάζονται να στείλουν λίστες οικογενειοκρατίας στο υπουργείο Παιδείας. Όπως αποδεικνύεται από σχετική λίστα που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία» για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ιατρική αποδεικνύεται πρωταθλήτρια.
Ads
Σημειώνεται ότι το ερώτημα που έθεσε από το υπουργείο αφορά τα «μέλη ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) που είναι τέκνα διδασκόντων στα ΑΕΙ», ενώ το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον (ανίψια, γαμπροί, νύφες, πρώην και νυν σύζυγοι) απουσιάζει από τις λίστες.
Όπως προκύπτει από την πρώτη λίστα που δημοσιεύει η εφημερίδα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τους περίπου 1.700 που διδάσκουν στο ίδρυμα, 40 εμφανίζονται ως τέκνα νυν και τέως καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών ΑΕΙ ενώ «απουσιάζουν» όλες οι άλλες συγγένειες.
Η Ιατρική έχει τα πρωτεία: σε μία σχολή με περίπου 100 καθηγητές α’ βαθμίδας, καταγράφηκαν 18 μέλη ΔΕΠ όλων των επιπέδων (λέκτορες, επίκουροι, αναπληρωτές), που είναι τέκνα νυν και τέως καθηγητών στο ίδιο ίδρυμα, πλην ενός του οποίους ο πατέρας είναι καθηγητής στο ΑΠΘ, ενώ διπλάσιοι υπολογίζονται οι λοιποί συγγενείς. Σε μια προσπάθεια καταγραφής των τελευταίων, η εφημερίδα βρήκε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις οικογενειών που συνδέονται, η καθεμιά εξ αυτών, με έναν, δύο έως και τρεις διορισμούς. «Το 50% των καθηγητών στην Ιατρική φροντίζουν οι ίδιοι για τη διαδοχή τους», λένε όσοι έχουν καλή γνώση της κατάστασης.
Στη Νομική, μόνο πέντε λέκτορες εμφανίζονται ως κληρονόμοι καριέρας, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι όσοι συμπληρώνουν το ευρύτερο δίκτυο συγγενικών και άλλων στενών σχέσεων. Στη σχολή της Κοινωνικής Θεολογίας η λίστα περιλαμβάνει τρία μέλη ΔΕΠ-τέκνα καθηγητών, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι γνωστό ότι μια μόνο οικογένεια σ’ αυτό το τμήμα είναι αρκετά πολυπληθέστερη, χώρια οι εξ αγχιστείας και οι συγγενείς των εξ αγχιστείας συγγενών που, επίσης, απολαμβάνουν προνόμια διδασκαλίας και καριέρας.
Ακόμα, ζευγάρια που δεν έχουν την ίδια ειδικότητα βρίσκονται στο ίδιο τμήμα. Χαρακτηριστική η περίπτωση συζύγου μετεγγραφομένης από το ΑΠΘ στο Αθηνών, αρχικά σε τμήμα άσχετο της ειδικότητάς της και ακολούθως στο τμήμα του συζύγου της, επίσης άσχετο με τους τίτλους της. Άλλη αξιοσημείωτη υπόθεση είναι ενός τέως καθηγητή με τρία παιδιά. Ο γιος, η μια κόρη, ο άνδρας της καθώς και ο άνδρας της άλλης κόρης απασχολούνται, επίσης, στην Ιατρική. Το ίδιο η νυν και η πρώην σύζυγος του (τέως) καθηγητή.
Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, από τον Οκτώβριο του 2009 έχουν ανασταλεί 100 περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών, ενώ άλλες 15 έχουν ήδη ακυρωθεί ως παράτυπες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >