Με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των υποκλοπών, φοβάμαι μήπως ο ιστορικός του μέλλοντος διαπιστώσει ότι κάποτε στην Ελλάδα υπήρχε ένα σκάνδαλο μεγατόνων, για το οποίο η προοπτική δικαστικής διαλεύκανσης έσβησε… στα τέλη Οκτωβρίου 2023. «Κι έτσι καλά μου παιδιά, εκείνη την εβδομάδα, σβήστηκαν οι υποκλοπές εναντίον ενός προέδρου κόμματος, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργών…»

Ads

Κι όμως το πιθανολογούμενο «σβήσιμο» δεν έγινε «νύχτα», αλλά με μια εξέλιξη που έπαιξε με θετικό πρόσημο στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε να φύγει η υπόθεση από τους εισαγγελείς πρωτοδικών που την ερευνούσαν έως τώρα και να περάσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η κίνηση αυτή προωθήθηκε μιντιακά ως «αναβάθμιση» της έρευνας για την υπόθεση. Τυπικά μιλώντας, ήταν. Ουσιαστικά όμως;

Από τα ρεπορτάζ συναδέλφων στο Reporters United και το Inside Story, προκύπτει η ισχυρή υποψία ότι η συγκεκριμένη κίνηση στόχευε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: την αποτροπή της προόδου της έρευνας, αποτροπή που δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την συμβολή της νέας σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Ναι, της σύνθεσης που τοποθετήθηκε τις προάλλες από την κυβερνητική πλειοψηφία με παράνομο, όπως τόνισαν έγκριτοι συνταγματολόγοι, τρόπο.

Τους πήραν την υπόθεση πριν ασκήσουν διώξεις;

«Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση κάνει τώρα κάτι –αναβάθμιση της έρευνας– το οποίο καλείτο να κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2022 (και αρνείτο ο προκάτοχος της Αδειλίνη, Ισίδωρος Ντογιάκος). Μάλιστα την ώρα που μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο Εισαγγελείς στη μέχρι τώρα έρευνά τους είχαν στοιχειοθετήσει και την ύπαρξη κακουργήματος και ετοιμάζονταν να ασκήσουν έως το τέλος του έτους διώξεις κατά δύο κρατικών αξιωματούχων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της ΕΥΠ», έγραψε η Ελίζα Τριανταφύλλου στο ρεπορτάζ που υπέγραψε μαζί με τον Τάσο Τέλλογλου στο Inside Story.

Ads

Η έρευνα από τους δύο «μικρούς» εισαγγελείς αλλά και τις ανεξάρτητες αρχές που εξ’ αντικειμένου έχουν λόγο στην υπόθεση, είχε αργήσει αλλά όχι κολλήσει. Τον Ιούλιο του 2023, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε στείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμά της για τις υποκλοπές μέσω Predator, πόρισμα το οποίο μιλούσε για στοχοποίηση τουλάχιστον 92 προσώπων μέσω Predator. Στο ρεπορτάζ του Inside Story διαβάζουμε μάλιστα ότι εκτός από τους Ανδρουλάκη, Κουκάκη και πλήθος υπουργών και αξιωματούχων, στους 92 στόχους του Predator συμπεριλαμβάνεται και η εσωτερική Εισαγγελέας στην ΕΥΠ, κα. Βασιλικής Βλάχου.

Μια διασταύρωση που ίσως μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ στο Reporters United Νικόλας Λεοντόπουλος, Χριστόφορος Κάσδαγλης και Θοδωρής Χονδρόγιαννος, γράφουν πως οι εισαγγελείς που μέχρι πρότινος χειρίζονταν την υπόθεση, θέλησαν να διασταυρώσουν εάν τα 92 αυτά πρόσωπα είχαν παρακολουθηθεί και με σύννομο τρόπο, δηλαδή μέσω των επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Αν επαληθευόταν κάτι τέτοιο, ουσιαστικά θα είχε αποδειχθεί πως το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ υπό τον πολιτικό έλεγχο των Δημητριάδη και Μητσοτάκη είχαν ακριβώς τους ίδιους στόχους και άρα εξυπηρετούσαν κοινά συμφέροντα.

Η διασταύρωση αυτή όμως, περνούσε αναγκαστικά μέσα από την Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της γνωστής μας ΑΔΑΕ, της οποίας η Νέα Δημοκρατία μαζί με την Ελληνική Λύση άλλαξαν πρόσφατα την σύνθεση. Έτσι στα τέλη Σεπτεμβρίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην ΑΔΑΕ παραγγελία, για να ελέγξει κατά πόσον οι 92 στόχοι του Predator είχαν παρακολουθηθεί και από την ΕΥΠ. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανίζουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, έτοιμο να εκτελέσει την εισαγγελική παραγγελία. Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Κι αυτό γιατί, όπως διαβάζουμε στο Inside Story, η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ, αντί να εκτελέσει την παραγγελία των εισαγγελέων ρωτώντας τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αν είχαν γίνει άρσεις απορρήτου για τους εν λόγω 92 αριθμούς, ζήτησε το θέμα να παραπεμφθεί στο τριμελές όργανο του νόμου 5002/2022. Ναι, σε εκείνο το όργανο που υποτίθεται ότι θα έδινε με μεγάλη καθυστέρηση κάποια δυνατότητα στους πολίτες να μάθουν εάν είχαν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. Από τα ρεπορτάζ προκύπτει λοιπόν πως η τοποθετημένη από την κυβέρνηση σύνθεση της ΑΔΑΕ αρνήθηκε να εκτελέσει την εισαγγελική παραγγελία, πετώντας ουσιαστικά «την μπάλα στην εξέδρα».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αντιπολιτευόμενος για να σκεφτεί πως η βιασύνη της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τα μέλη της ΑΔΑΕ των οποίων η θητεία είχε λήξει πολλούς μήνες πριν, δεν είχε ενδεχομένως μόνο να κάνει με το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που η «παλιά» σύνθεση εμφανιζόταν έτοιμη να επιβάλει στην ΕΥΠ, αλλά και με τον χειρισμό που θα επιφύλασσε η ΑΔΑΕ στην παραγγελία των εισαγγελέων.

Όταν επέμειναν, τους πήραν την υπόθεση

Όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ του Reporters United, στις 20 Οκτωβρίου, η εισαγγελία Πρωτοδικών ουσιαστικά επέμεινε στην εκτέλεση της παραγγελίας προκειμένου να φανεί εάν οι 92 στόχοι του Predator ήταν και στόχοι της ΕΥΠ, ζητώντας από τη νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ να μη διαρρεύσει στοιχεία της δικογραφίας.

Τρεις ημέρες αργότερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αφού φαίνεται να είχε ενημερωθεί από το μέλος της ΑΔΑΕ Γιώργο Μπακάλη – εξ΄αυτών που είχαν εναντιωθεί στην εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας – πήρε την υπόθεση από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και την έδωσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κο. Ζήση.

Γιατί είμαστε… απαισιόδοξοι

Το κείμενο ξεκινά με τη διατύπωση του φόβου του γράφοντος πως οι παραπάνω εξελίξεις ίσως αποδειχθούν τα κρίσιμα εκείνα απανωτά χτυπήματα που θα βγάλουν νοκ-άουτ την προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο. Ένας καλοπροαίρετος πολίτης ίσως αναρωτηθεί γιατί δε δίνουμε στον κο. Ζήση τον χρόνο να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και ενδεχομένως ταχύτερα από τους μικρότερους στην ιεραρχία εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Ο φόβος αυτός και η επακόλουθη απαισιοδοξία φυσικά προϋπήρχαν αλλά ενισχύθηκαν από δύο ακόμα εξελίξεις που έλαβαν έλαβε χώρα την εβδομάδα που πέρασε. Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι η δημοσιογράφος του Inside Story Ελίζα Τριανταφύλλου, αν και είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση, ενημερώθηκε από τη γραμματεία της Εισαγγελίας Αθηνών ότι η κατάθεσή της ακυρώνεται.

Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με την έρευνα που είχε ξεκινήσει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Εκείνη την έρευνα που αφορά στο ποιος ευθύνεται για τη διαρροή πληροφοριών από την ΕΥΠ ως προς την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και η οποία φαίνεται πως κατέληξε κάπου. Το μέχρι πρόσφατα μέλος της ΑΔΑΕ και εξαίρετη γνώστης της υπόθεσης Κατερίνα Παπανικολάου, καθώς και το νυν μέλος Στέφανος Γκρίτζαλης, καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι στις 9 Νοεμβρίου. Δύο από τους ερευνητές δηλαδή της υπόθεσης, μετατρέπονται σε υπόπτους.

Μακάρι ο κ. Ζήσης να με βγάλει ψεύτη.