Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Ο Ερντογάν δεν συμπαθούσε καθόλου τον Ατατούρκ από πολύ νεαρή ηλικία. Τον αποκαλούσε «μεθύστακα».
Ούτε η λέξη, ούτε η έννοια της Δημοκρατίας αρέσουν στον Πρόεδρο. Για εκείνον, η κοσμικότητα είναι μια διαστροφή του Ισλάμ. Οι ισλαμιστές και όσοι νοσταλγούν την οθωμανική εποχή πιστεύουν ότι ο Ατατούρκ έβαλε τέλος στο χαλιφάτο και επομένως πολέμησε κατά του Ισλάμ. Ομοίως, η Δημοκρατία, κατά την άποψή τους, είναι ένα καθεστώς που εκφυλίζει τον ισλαμικό χαρακτήρα της τουρκικής κοινωνίας. Επιπλέον, οι ισλαμιστές αποδίδουν ύψιστη σημασία στην «ummah» (ισλαμικό έθνος) και αντιτίθενται στη σύγχρονη έννοια του «δημοκρατικού έθνους».
Καθώς η Τουρκία γιορτάζει την εκατονταετηρίδα από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση Ερντογάν παραμένει σιωπηλή -«ντροπιαστική σιωπή», σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο καθηγητή Εμρε Κονγκαρ- και χαίρεται που έχει ήδη ακυρώσει όλες τις επίσημες τελετές με πρόσχημα το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε για να τιμηθούν τα παλαιστινιακά θύματα. Αυτή η κήρυξη πένθους έχει επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση:
- Καμία αραβική χώρα δεν έχει κηρύξει πένθος!
- Είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να θρηνήσει για ένα έθνος (Παλαιστίνη) που μας άρπαξε από την πλάτη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
- Μήπως έστω και μία αραβική χώρα κήρυξε πένθος για εμάς όταν ο σεισμός έπληξε την Τουρκία;
Ο αντιαραβικός, ακόμη και ρατσιστικός τόνος αυτών των αντιρρήσεων είναι ξεκάθαρος, ήδη τροφοδοτούμενος από τα αισθήματα κατά των Σύριων προσφύγων, από τους οποίους ήδη περισσότερα από 5 εκατομμύρια ζουν στην Τουρκία.
Τώρα, είναι κυρίως οι μεγάλες εταιρείες χαρτοφυλακίου και οι ΜΚΟ που γιορτάζουν την εκατονταετηρίδα. Τράπεζες και τρόφιμα διαφημίζονται στις οθόνες της τηλεόρασης και στο διαδίκτυο χάρη στην εκατονταετηρίδα, αλλά κυρίως χάρη στον Ατατούρκ.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκστρατεία προβολής, προπαγάνδας και αναταραχής βασισμένη στην προσωπικότητα του Ατατούρκ. Μια λατρεία της προσωπικότητας, εν ολίγοις. Η αντίθεση του Ερντογάν στον Ατατούρκ ενίσχυσε την αγάπη του πληθυσμού, ιδιαίτερα των αντιπάλων, για τον ιδρυτή της Δημοκρατίας. Είναι αδύνατο να δει, να διαβάσει ή να ακούσει κανείς έστω και μια λέξη επικριτική για τον Ατατούρκ.
Ακόμη και 85 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Ατατούρκ είναι, κατ’ αρχήν και κατ’ εξοχήν, ο Σούπερμαν. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του Ατατούρκ, η Δημοκρατία δεν ορίζεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών, αλλά από το καθεστώς που δημιούργησε ο Ατατούρκ. Κανείς στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ή στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μιλάει για τη Γενοκτονία των Αρμενίων ή την καταπίεση που υπέστησαν οι Έλληνες και άλλες χριστιανικές μειονότητες στην Ανατολία κατά τη δημιουργία της Κεμαλικής Δημοκρατίας.
Ούτε οι κατασταλτικές πολιτικές του Ενιαίου Κόμματος του Ατατούρκ (CHP, 1923-1950) αναφέρονται στις ομιλίες ή τα άρθρα.
Από την πλευρά του, ο Εργκίν Γιλντίζογλου, στη στήλη του στην εφημερίδα Cumhuriyet (Κεμαλικός), σημειώνει ότι τα τελευταία 21 χρόνια, από τότε που ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, υπήρξε «επιστροφή στο παρελθόν», καθώς το καθεστώς εγκατέλειψε σταδιακά τις δημοκρατικές αρχές: τους κανόνες της Εποχής του Διαφωτισμού, τη νεωτερικότητα και την κοσμικότητα. Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι το σημερινό καθεστώς βρίσκεται σε διαδικασία «φασισμού».
Ορισμένοι αριστεροί διανοούμενοι σπεύδουν να κατηγορήσουν το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κεμαλικό, 130 έδρες από τις 600), ότι υπερασπίζεται «έναν κεμαλισμό της ντουλάπας», ένα παλιό δόγμα με προοδευτική εμφάνιση.
Ο Σίρι Σουρέγια Οντέρ, βουλευτής του HEDEP (Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας και Ισότητας, κουρδικό και αριστερό, 57 έδρες), είχε δηλώσει, πριν από 7 χρόνια, στην οθόνη «ότι δεν χρωστάει τίποτα σε αυτή τη Δημοκρατία, επειδή από την αρχή είχε αρνηθεί την ίδια την ύπαρξη των Κούρδων, των Αλεβιτών και είχε αντιταχθεί στα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων και των αριστερών». Διαμαρτυρήθηκε για την καταστολή των εργαζομένων και των ακτιβιστών της ειρήνης από την αστυνομία και τον στρατό.
Εμείς οι Τούρκοι είμαστε ανίκανοι να αναθεωρήσουμε αντικειμενικά το παρελθόν μας. Δεν ξέρουμε πώς να ασκούμε κριτική στα δικά μας λάθη. Παρηγορούμαστε με την επίσημη ιστορία. Αλλά πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό του 1915 (η γενοκτονία των Αρμενίων), του 1923 (η ανακήρυξη της Δημοκρατίας), του 1925 (η πρώτη κουρδική εξέγερση) και ούτω καθεξής.
«Δεν μπορείς να πολεμάς την πραγματικότητα για πολύ καιρό», πιστεύει ένας εξόριστος καθηγητής νομικής στο Βέλγιο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >