Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε τον πιο σκληρό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της από την εισαγωγή του ευρώ, κρίνοντας ότι οι προηγούμενες αυξήσεις είναι αρκετές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την οικονομία της ευρωζώνης.
Σε μια απόφαση που αναμενόταν ευρέως στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σταματώντας έναν κύκλο 10 προηγούμενων αυξήσεων του κόστους δανεισμού.
Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις προειδοποιήσεις για ύφεση στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος με αιχμή την Γερμανία, όπου η ύφεση στη μεταποίηση οδήγησε σε συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο.
«Η οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Όμως, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται περαιτέρω, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών ανακάμπτουν και η ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει, η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. » συμπλήρωσε.
Με τον πληθωρισμό υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν γίνει λιγότερο προβλέψιμες λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, αναγνωρίζοντας μια βασική ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τον αντίκτυπο για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα, ενώ θα καθιστούσαν πιο αβέβαιες τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αισθητά ήδη» είπε χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, λέγοντας ότι τα βασικά της επιτόκια βρίσκονται «σε επίπεδα που, εάν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου» εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η τελευταία απόφαση, που ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα, αφήνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων, που καταβάλλεται στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, στο 4% – το υψηλότερο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,5%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, που προσφέρει πιστώσεις μίας ημέρας στις τράπεζες, παρέμεινε στο 4,75%.
Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο στο 4,3%, από 5,2% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9% μετά την αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι, ενώ ο πληθωρισμός «αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό», οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της εξασθενούν όλο και περισσότερο τη ζήτηση και θα βοηθήσουν να μειωθεί και πάλι με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού, οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας και η ευρύτερη επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου επιδεινώνουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης, με τη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- να πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά.
*Με πληροφορίες από Guardian, ΕΡΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >