Από νοσοκομείο του Τελ Αβίβ και καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς -μία από τις δύο γυναίκες ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας (23/10)– παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία περιέγραψε τα όσα βίωσε από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερη.
«Πέρασα από την κόλαση, δεν πιστεύαμε ούτε γνωρίζαμε ότι θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση» είπε στα εβραϊκά, με την κόρη της να μεταφράζει στα αγγλικά προς όφελος των διεθνών μέσων ενημέρωσης. «Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί με χτύπησαν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω» συνέχισε.
Από τη στιγμή που έφτασε στη Γάζα, είπε πως οι απαγωγείς της την οδήγησαν μέσα σε σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό της αράχνης. Περιέγραψε πολύ διαφορετικά τις συνθήκες μέσα στις σήραγγες στις οποίες μεταφέρθηκε, λέγοντας ότι οι άνθρωποι εκεί της συμπεριφέρονταν «ευγενικά» και «φρόντιζαν για τις ανάγκες μας», ότι τους έδιναν φαγητό και κοιμόντουσαν σε στρώματα. Είπε ότι υπήρχαν γιατροί και νοσοκόμοι εκεί για να περιποιούνται τα τραύματα.
Η Λίφσιτς είπε πως η παρουσία γιατρού εξασφάλισε ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι όμηροι θα λάμβαναν κανονικά τη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ άσκησε κριτική στον ισραηλινό στρατό λέγοντας ότι δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη την απειλή της Χαμάς. «Ο πολυδάπανος φράκτης ασφαλείας, που υποτίθεται ότι θα κρατούσε μακριά τους μαχητές, δεν βοήθησε καθόλου» δήλωσε.
https://www.youtube.com/watch?v=pydlUrTyeGM&ab_channel=GuardianNews
Η Σάρον Λίφσιτς, κόρη της ηλικιωμένης γυναίκας που ζει στο Λονδίνο, καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός, είπε πως είναι απίστευτο που ξαναβρέθηκε μαζί της, «που κρατάει το χέρι της και τη φιλάει στο μάγουλο». «Είναι πολύ έξυπνη και θέλει πολύ να μοιραστεί τις πληροφορίες, να περάσει τις πληροφορίες στις οικογένειες των άλλων ομήρων με τους οποίους ήταν μαζί», δήλωσε στο BBC.
Όπως δήλωσε, θα εξακολουθήσει να κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του πατέρα της Όντεντ Λίφσιτς, καθώς και των υπόλοιπων ομήρων. «Ελπίζω να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλάει», είπε η Σάρον Λίφσιτς. «Η μητέρα μου είπε πως τους φρόντιζαν και υπήρχε ένας γιατρός εκεί, αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για όλους. Είναι τόσοι οι άνθρωποι που έχουμε χάσει, είναι μια μικρή αχτίδα φωτός αλλά υπάρχει επίσης τεράστιο σκοτάδι» συνέχισε.
Η Σάρον Λίφσιτς δήλωσε επίσης πως η ίδια και η μητέρα της εξακολουθούν να ονειρεύονται την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ακόμη κι αν μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή. «Πρέπει να βρούμε τρόπους γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Το αντίθετο, με κάνει ακόμη πιο αποφασισμένη. Ο δρόμος έχει γίνει μακρύτερος, έχουμε να κάνουμε με πένθος και απώλεια σε επίπεδο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπεράσουμε» συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η 85χρονη Λίφσιτς ήταν μια από τις δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες αργά χθες, Δευτέρα. Η άλλη γυναίκα που απελευθερώθηκε είναι η Ισραηλινή Νούριτ Κούπερ, 79 ετών. Όμως οι σύζυγοι και των δύο, ηλικίας 83 και 84 ετών, παραμένουν όμηροι μαζί με άλλους περίπου 220 αιχμαλώτους στα χέρια της Χαμάς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >