Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, οι δύο μαχητικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν, συνεργάζονται στενά στο συντονισμό των επόμενων βημάτων τους στη μάχη κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Politico ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «προληπτική δράση» κατά του Ισραήλ.
Ο Άχμεντ Αμπντούλ-Χαντί, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Βηρυτό, επιμένει ότι η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη σύμμαχό της Χεζμπολάχ για τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.
Ωστόσο, κάνει λόγο για μια στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο οργανώσεις και τονίζει ότι η Χεζμπολάχ είναι πλέον «έτοιμη για έναν μεγάλο πόλεμο» εναντίον του Ισραήλ στον βορρά, ενώ η Χαμάς θα θρυμματίσει το «όνειρο» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να την εκδιώξει από τη Γάζα.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις εντείνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επεκταθεί σε δύο μέτωπα συμπεριλαμβάνοντας και το Λίβανο. Ιδίως στην περίπτωση που μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν σκοτώσει 2.700 ανθρώπους, το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα και η Τεχεράνη καταφέρει να εμπλέξει την επίσης σιιτική Χεσμπολάχ σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Οι δεσμοί μας με τη Χεζμπολάχ είναι πολύ ισχυροί. Συνεργαζόμασταν πριν από την επίθεση στο Ισραήλ αλλά και μετά. Τώρα είμαστε σε πλήρη συνεργασία», δήλωσε ο Αμπντούλ-Χάντι σε συνέντευξη που έδωσε στο Politico από το γραφείο του στον προσφυγικό καταυλισμό Μαρ Ελιάς στη Βηρυτό, όπου γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια. Ο καταυλισμός αυτός με τα ανήλιαγα καταθλιπτικά, στενά σοκάκια και τα ετοιμόρροπα κτίρια είναι ο μικρότερος από τους δώδεκα καταυλισμούς για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διέφυγαν στο Λίβανο κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.
Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Χαντί μια χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα θα αποτελούσε βασικό λόγο για την πλήρη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση. Η Χεζμπολάχ θα αγνοήσει τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, από όπου κι αν προέρχονται ανέφερε ο Χαντί στo Politico. «Το πότε θα θελήσει η Χεζμπολάχ να μπει ή όχι στον πόλεμο σχετίζεται με την κλιμάκωση εκ μέρους των Ισραηλινών και τις χερσαίες επιχειρήσεις, ειδικά αν το Ισραήλ προσπαθήσει να εισέλθει στη Γάζα».
Με το Ισραήλ να μετακινεί τεθωρακισμένα σε θέσεις κοντά στη Γάζα, μια τέτοια κίνηση φαίνεται, κατά γενική ομολογία αναμενόμενη σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται υποθέσεις για το επόμενο βήμα: «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για επίγεια επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό» δήλωσε ο Hecht.
Από την άλλη, ο Αμπντούλ Χαντί τόνισε ότι η Χεζμπολάχ έχει ήδη εμπλακεί σε αψιμαχίες στα σύνορα με το Ισραήλ και ότι δεν πρόκειται να αποφύγει τη μάχη. «Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι δεν θα μείνει στο περιθώριο και η απόδειξη αυτού είναι ότι χτύπησε κατά μήκος των νότιων συνόρων. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ – λένε ότι έχουν προετοιμαστεί για έναν μεγάλο πόλεμο», είπε στο Politico. «Η Χεζμπολάχ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν οι Ισραηλινοί περάσουν τη γραμμή, θα εξαπολύσει πλήρη επίθεση στο Ισραήλ».
Επιστροφή από το χείλος του γκρεμού
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα μέρη μπορούν ακόμη να κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ηγείται μιας έντονης δυτικής διπλωματικής προσπάθειας για να σταματήσει η εξάπλωση του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντήσει Άραβες ηγέτες στην Ιορδανία και στη συνέχεια να επισκεφθεί το Ισραήλ για να δείξει την αλληλεγγύη του στη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς. Όμως μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλι αλ Αράμπι στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων ακυρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της οργής που επικρατεί στον αραβικό κόσμο και μπλοκάρει τη διπλωματική πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ.
Αρχικά οι αψιμαχίες με ρουκέτες και πυροβολικό κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ ήταν περιορισμένης έκτασης παρόλο που στοίχισαν τη ζωή αρκετών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του κάμεραμαν του Reuters Issam Abdallah.
Όμως το τελευταίο τριήμερο τα πλήγματα έχουν γίνει πιο έντονα παρά τις προειδοποιήσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ για πιθανή «προληπτική» δράση κατά του Ισραήλ. Τη Δευτέρα η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι μαχητές της έπληξαν πέντε ισραηλινούς συνοριακούς σταθμούς και προκάλεσαν θύματα. Την ίδια ημέρα, δήλωσε, επίσης ότι μαχητές της Χεζμπολάχ κατέστρεψαν ένα ισραηλινό άρμα κοντά στην Νταχίρα, δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετικό βίντεο. Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ τη Δευτέρα τέσσερις μαχητές της σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στα σύνορα.
Σε κοντινή απόσταση από το «πολιτικό γραφείο» του Αμπντούλ Χαντί δύο ένοπλοι φρουρούν το στρατιωτικό γραφείο στον καταυλισμό. Όταν ρωτιούνται για τις σκέψεις τους σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σιωπούν και δεν φαίνονται φιλικοί.
Ωστόσο, άλλοι στον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην μαχητή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) που είναι αντίπαλος της Χαμάς, δηλώνουν ξεκάθαρα στο Politico ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς.
«Αν υπάρξει πόλεμος, θα τον καλωσορίσω και θα είμαι πρόθυμος να βοηθήσω τη Χαμάς», δήλωσε ο 61χρονος Σαΐν, ο οποίος ήταν μαχητής από το 1978 έως το 1990. «Νομίζω ότι η Χαμάς προετοίμαζε αυτή την επιχείρηση για πολύ καιρό και η Χαμάς το έπαιξε καλά και ξεγέλασε τους Ισραηλινούς» είπε στο Politico.
Άμαχοι και όμηροι
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης στο Politico, ο Αμπντούλ Χαντί παρέμεινε ανυποχώρητος στην άποψή του ότι η Χαμάς «δεν σκότωσε ποτέ αμάχους» κατά την πρωτοφανή επίθεση στο νότιο Ισραήλ πριν από μία εβδομάδα, παρά τα άφθονα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι σφαγιάστηκαν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Οι ίδιοι οι μαχητές της Χαμάς ανέβασαν πλάνα από δολοφονίες καθώς εξελισσόταν η επίθεση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, o Αμπντούλ Χαντί απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν άμαχοι από τη Χαμάς, λέγοντας ότι πρόκειται για «προπαγάνδα των Ισραηλινών», προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τους χιλιάδες μάχους που σκοτώνει το Ισραήλ στη Γάζα και την οποία η Δύση δυστυχώς πιστεύει.
Τα σχόλιά του ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτά άλλων ανώτερων στελεχών της Χαμάς, τα οποία που έχουν εξαπολύσει εκστρατεία δημοσίων σχέσεων ώστε να αποστασιοποιήσουν τη Χαμάς από τις δολοφονίες αμάχων. Εντούτοις, στις εξηγήσεις που έδωσαν υπήρξαν ασυνέπειες επισημαίνει το Politico.
Ενώ ο Αμπντούλ Χαντί αρνήθηκε ότι σκοτώθηκαν άμαχοι, ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν λάβει σαφείς εντολές να μην στοχεύουν αμάχους όταν επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν αρνήθηκε, όμως, ότι υπήρξαν δολοφονίες, λέγοντας στην αυστραλιανή τηλεόραση ABC ότι άλλοι ευθύνονται γι’ αυτές. «Υπάρχουν και άλλες ομάδες παλαιστινίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ακόμη και απλοί άνθρωποι όταν είδαν ότι η πολιορκία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είχε σπάσει» είπε.
Όσον αφορά στο θέμα των ομήρων, ο Αμπντούλ Χαντί δήλωσε στο Politico ότι η Χαμάς δεν έχει κλείσει την πόρτα των διαπραγματεύσεων για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους. «Πρέπει όμως να λάβουμε κάτι ως αντάλλαγμα» πρόσθεσε. «Η ηγεσία της Χαμάς σκέφτεται τον τρόπο που θα διαπραγματευτεί με τρίτες χώρες. Αλλά θα σταματήσει το Ισραήλ να σκοτώνει ανθρώπους στη Γάζα αν απελευθερώσουμε κάποιους από τους αιχμαλώτους; Δεν το νομίζω». Τόνισε, δε, ότι για να απελευθερωθούν οι όποιοι αιχμάλωτοι «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα και να άρει την πολιορκία».
«Οι αιχμάλωτοι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – θα είναι μόνο μετά το τέλος του πολέμου και θα απαιτηθεί η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές», πρόσθεσε ο Αμπντούλ Χαντί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Χαμάς δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτεθεί. «Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να εξαφανίσει το παλαιστινιακό ζήτημα και για τον λόγο αυτό έπρεπε να δράσουμε και γι’ αυτό έγινε η επίθεση και τώρα γύρισε το παιχνίδι με τον εχθρό και ξεκίνησε μια νέα εποχή για την παλαιστινιακή υπόθεση» είπε.
Παρά τη στενή συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, ο Αμπντούλ Χαντί επέμεινε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν αποκλειστικά έργο της Χαμάς.
«Η επιχείρηση αυτή οργανώθηκε από τις Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ [η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς] και αργότερα εντάχθηκαν και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Αυτή ήταν μια καθαρά παλαιστινιακή αποστολή. Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η εκτέλεσή της. Ούτε καν οι πιστοί σύμμαχοί μας δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να ακολουθήσει» είπε.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βηρυτό δήλωσε τη Δευτέρα ότι «Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν την ευθύνη … να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν τον Λίβανο από το να παρασυρθεί σε ένα σπιράλ».
Εντούτοις, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου έχει πολύ περιορισμένη επιρροή και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη λιβανέζικη τηλεόραση ότι η Χεζμπολάχ δεν του έχει δώσει καμία επιβεβαίωση για το αν θα συμμετάσχει στον πόλεμο της Γάζας ή όχι.
Ενισχύοντας την ένταση ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε την Τρίτη ότι αν το Ισραήλ δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα, «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις αντίστασης» καταλήγει το Politico.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >