Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης μαίνονται στη Μέση Ανατολή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναφέρει ότι οι απώλειες άμαχου πληθυσμού είναι απαράδεκτες και τόνισε ότι ο πόλεμος προκλήθηκε λόγω της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους αναλυτές να αναφέρουν πέντε σημεία που θα διαμορφώσουν την εξωτερική του Πούτιν με φόντο τις συγκρούσεις στη Γάζα.
Όπως αναφέρουν αναλυτές:
Η απόσπαση της προσοχής από την Ουκρανία
Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει αποσπάσει τη διεθνή προσοχή από την Ουκρανία όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για 600 ημέρες.
«Η επιδρομή της Χαμάς και οι συνέπειές της συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάβρωση του γενικού δυτικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία», έγραψε ο Ιγκόρ Ντελανόε, αναπληρωτής διευθυντής του γαλλο-ρωσικού παρατηρητηρίου.
Ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center με έδρα το Βερολίνο, είπε ότι αναμένει από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, να αφιερώσουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην κρίση στη Μέση Ανατολή το επόμενο διάστημα.
«Αυτή η σύγκρουση είναι ένα όφελος για τη Ρωσία, επειδή εκτρέπει ένα τεράστιο μέρος της προσοχής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης», δήλωσε ο Γκαμπούεφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αποφυγή του χάους
Η Μέση Ανατολή ήταν παραδοσιακά μια περιοχή τεράστιας σημασίας για τη Ρωσία και έχει επαφές με παλαιστινιακές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και συχνά ακανθώδεις δεσμούς με το Ισραήλ σε μια περίπλοκη σχέση που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή.
Η Χάνα Νοτ, αναλύτρια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, είπε ότι δεν είχε δει κανένα στοιχείο «άμεσης ρωσικής υποστήριξης στη Χαμάς για αυτήν την επίθεση».
«Και για να είμαι σαφής: δεν υπήρχε ανάγκη για ρωσική βοήθεια», πρόσθεσε.
Η Τατιάνα Στανόβαγια, επικεφαλής της R.Politik, εταιρείας πολιτικών αναλύσεων με έδρα τη Γαλλία, δήλωσε ότι μια κλιμάκωση στην περιοχή που οδηγεί σε σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καθιερωμένη παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και τη μακρά, συνεχιζόμενη εκστρατεία της στη Συρία».
Οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι ένας σημαντικός κόμβος και βοηθούν στην «επιρροή της Μόσχας στην Αφρική καθώς και στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο Στανόβαγια.
Οι σχέσεις με το Ιράν
Η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας έχει γίνει ένας από τους βασικούς στόχους της ρωσικής διπλωματίας δεδομένης της μαζικής χρήσης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.
Αλλά η συμφωνία περιέχει και κινδύνους, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ο κορυφαίος υποστηρικτής τόσο της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν. Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν επισκεφθεί τη Μόσχα τουλάχιστον τρεις φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Νάιτζελ Γκουντ Ντέιβις, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
«Το ερώτημα ήταν πάντα πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει μια τέτοια συνεργασία χωρίς να αναγκάσει (το Ισραήλ) να επανεξετάσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα. Η Μόσχα πρέπει επίσης να φοβάται ότι σοβαρά αντίποινα εναντίον του Ιράν θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν έναν από τους λίγους, στενούς της συμμάχους στην περιοχή» πρόσθεσε.
Οι σχέσεις με το Ισραήλ
Ταυτόχρονα, η Μόσχα πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή τους δεσμούς της με το Ισραήλ, ειδικά δεδομένων των ισχυρών προσωπικών σχέσεων μεταξύ του Πούτιν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, συχνού καλεσμένου στη Ρωσία.
Το Ισραήλ απέφυγε να στείλει όπλα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.
«Το Κρεμλίνο έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατήσει (το Ισραήλ) έξω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σίγουρα θα ήθελε η κατάσταση να παραμείνει έτσι», δήλωσε ο Ντιμίτρι Μίνιτς του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI).
Όμως ο Πούτιν απέφυγε εμφανώς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «τρομοκράτες» για να περιγράψει τις επιθέσεις της Χαμάς.
Αυτή η στάση είναι ενδεικτική των «μεταβαλλόμενων πολιτικών προτεραιοτήτων της Μόσχας και του βαθμού στον οποίο τα ρωσικά μηνύματα εξυπηρετούν τώρα τις φιλοπαλαιστινιακές εκλογικές περιφέρειες στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο», είπε η Νοτ.
Η αποδυνάμωση της Δύσης
Ο Πούτιν λέει ότι θέλει να διαμορφώσει μια νέα παγκόσμια τάξη μαζί με την Κίνα καθώς και με τους συμμάχους της Μόσχας στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Ουάσιγκτον για την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
Ο Στανοβάγια είπε ότι η κρίση «βοηθά να υποστηριχθούν οι αντιδυτικές αφηγήσεις αποδίδοντας τη γενική παγκόσμια αστάθεια και το άνοιγμα των ιστορικών διαφορών στη Δύση».
Ο Μίνιτς του IFRI σημείωσε ότι ορισμένες χώρες στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο και η Ρωσία ήταν ενωμένες στην «αγανάκτηση, ακόμη και στο μίσος και πολύ συχνά σε μια παράλογη αντίληψη για τη Δύση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >