Κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης κήρυξε το βράδυ της Παρασκευή η Αϊτή, στο πλαίσιο προσπάθειας να ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας που ήδη έχει στοιχίσει τουλάχιστον 140 ζωές.

Ads

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα, με τη συμβολή διεθνών οργανώσεων αρωγής και κινητοποίησε όλα τα μέσα και το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει για να αντιμετωπίσει την επιδημία και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν προληπτικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός υγείας Άλεξ Λάρσον.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η επιδημία χολέρας στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 196 ανθρώπων και έχει προσβάλλει άλλους 2.634 -ωστόσο αξιωματούχοι προβλέπουν ότι θα υπάρξουν αρκετά ακόμα κρούσματα πριν το επιτύχουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αυτή είναι η πρώτη επιδημία χολέρας που καταγράφεται στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου εδώ κι έναν αιώνα.

Ads

Αν και το κυριότερο ξέσπασμα καταγράφεται σε περιοχή βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς, που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε κατά εκτιμήσεις πάνω από 300.000 νεκρούς, οι οργανώσεις αρωγής και οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας στα ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα των αστέγων στην πρωτεύουσα. Ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου 1,3 εκατ. άστεγοι ζουν ακόμα σε σκηνουπόλεις.

Η χολέρα, εάν ο ασθενής αφυδατωθεί, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε μερικές ώρες.

Εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς έκανε λόγο για «σκηνές φρίκης» στην αυλή του, με σειρές ολόκληρες από ασθενείς, ξαπλωμένους στο χώμα, υπό βροχή, με βρόμικες κουβέρτες, καλυμμένους από περιττώματα, αλλά με την ελπίδα ότι θα τους σώσει ο ενδοφλέβιος ορός. Ο ίδιος περιέγραψε ότι στην επαρχία χωρικοί εκλιπαρούσαν να τους δώσουν καθαρό πόσιμο νερό.

Ο Λάρσεν κάλεσε τους υποψήφιους στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την 28η Οκτωβρίου να αναστείλουν τις συγκεντρώσεις, τις περιοδείες και κάθε άλλη δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές. Παραμένει ασαφές αν η επιδημία θα έχει συνέπειες στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακόμα και πριν το σεισμό, η Αϊτή αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στις υποδομές και είχε πληγεί με σφοδρότητα από κυκλώνες τα τελευταία χρόνια.