Σειρά αντιδράσεων και φοιτητικών κινητοποιήσεων έχει πυροδοτήσει στο χώρο της Παιδείας η σύνοδος των πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο και θέτει επί τάπητος τα ακανθώδη προβλήματα της Παιδείας και τον τρόπο που η κυβέρνηση προτίθεται να τα αντιμετωπίσει μέσα από τον νέο νόμο-πλαίσιο.
Ads
Με απόφαση του Μαξίμου, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει προσχέδιο του νόμου, λιγότερο αιχμηρό από τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης. Θέματα όπως ο τρόπος διοίκησης και χρηματοδότησης των ΑΕΙ και η ρύθμιση πανεπιστημιακών θεμάτων που αφορούν την οργάνωσή τους θα συζητηθούν και από τις δύο πλευρές, ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες προτάσεις. Η απόφαση αυτή έχει ως αφετηρία της την αποφυγή της πολιτικής πόλωσης ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, γι’ αυτό και επιλέγεται να δημοσιοποιηθεί ένα βασικό προσχέδιο που θα αποτελέσει τον άξονα με βάση τον οποίο οι πρυτάνεις θα εισάγουν τις προτάσεις τους. Έτσι, τα ζητήματα των διοικήσεων με διορισμένα μέλη, της συρρίκνωσης των τμημάτων ΑΕΙ και της χρηματοδότησης από ανεξάρτητη αρχή δε θα συζητηθούν «επί της ουσίας» κρατώντας έτσι, το διάλογο σε χαμηλούς τόνους.
Υπενθυμίζουμε ότι η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ήδη χαρακτηρίσει το διάλογο που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας προσχηματικό, ενώ τα μέλη της δηλώνουν επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή τους στη σύνοδο τη στιγμή που οι πρυτάνεις συσπειρώνονται αναζητώντας μεθόδους αντίδρασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. «Η σύγκλητος επισημαίνει την επείγουσα προτεραιότητα η πολυτεχνειακή κοινότητα να αντιμετωπίσει ενωμένη και συντεταγμένη τις συνθήκες της κρίσης στις οποίες δοκιμάζεται με πρωτόγνωρο τρόπο η ελληνική κοινωνία, αλλά και τις θεσμικές και χρηματοδοτικές πολιτικές της κυβέρνησης, που οδηγούν σε υποβάθμιση το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δωρεάν παιδεία. Η υποχρηματοδότηση της έρευνας, η ίδρυση τμημάτων χωρίς πρόβλεψη για τη λειτουργία τους, η υπονόμευση των πτυχίων, η σταδιακή απομάκρυνση των μεταπτυχιακών από τη δημόσια έρευνα, η μισθολογική συμπίεση των διδασκόντων, η περικοπή της φοιτητικής μέριμνας και η αναγωγή της αξιολόγησης σε τεχνικές πιστοποίησης παροχής υπηρεσιών είναι επιλογές της Πολιτείας», αναφέρει η Σύγκλητος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Το βράδυ της Παρασκευής, σε ανοιχτή τους συνέλευση στο Ρέθυμνο, φοιτητές και καθηγητές, που πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία διαμαρτυρίας και κατήγγειλαν το νομοσχέδιο ως «ταφόπλακα, για την δωρεάν παιδεία» και καταστροφικό για όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Σκεύος Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για μία αργόσυρτη διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες. «Οι προθέσεις της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν στους Δελφούς θα είναι η χαριστική βολή στο πανεπιστήμιο και σε αυτό η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αγωνιστικές προθέσεις και θα αντιδράσει», ανέφερε Ο Τηλέμαχος Ιατρίδης εκπροσωπώντας τον Ενιαίο Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής κατήγγειλε ότι συκοφαντούνται οι καθηγητές και το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Στο μεταξύ, με επείγον έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος σε όλα τα πανεπιστήμια ζητείται να δώσουν στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών-συγγενών των ήδη εργαζομένων διδασκόντων, γεγονός που κάνει τους πρυτάνεις να μιλούν για «απόπειρα απαξίωσης των ΑΕΙ» αφού η κίνηση του υπουργείου μεταφράζεται ως προσπάθεια να καταγραφούν φαινόμενα διαφθοράς και οικογενειοκρατίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Είναι ανάγκη να εκλείψουν αντίστοιχα φαινόμενα,καθώς δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με βάση τις συγγένειες των διδασκόντων τους», δήλωσε χθες ο κ. Πανάρετος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Στον αντίποδα, τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΜΠ κάνουν λόγο για «απαξίωση και ταπείνωση του δημόσιου πανεπιστημίου που έχουν στόχο να πλήξουν τον δημόσιο χαρακτήρα και τους λειτουργούς του», ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θ.Παπαθεοδώρου, δήλωσε στο «Βήμα» ότι διαβλέπει μια αντίδραση στον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος ή μάλλον στον τρόπο που δεν διεξάγεται ο διάλογος,καθώς δεν έχουν δει κανένα κείμενο ως σήμερα. «Στόχος μας είναι να προασπίσουμε τη διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και να εναντιωθούμε στην όποια προσπάθεια απαξίωσής του απ΄ όπου και αν προέρχεται», συμπληρώνει.
Με αφορμή την πρόσκληση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης σε δείπνο, στο πλαίσιο της 65ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης προέβει στην παρακάτω δήλωση:«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μαύρες πολιτικές που σχεδιάζουν για την Παιδεία στη χώρα μας, δεν πρόκειται να παραβρεθώ στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ως προσκεκλημένος σε δείπνο αλλά θα είμαι απʼ έξω – με τους διαδηλωτές για να εκφράσω κι εγώ την αντίθεση μου στα όσα σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας για την Δημόσια Παιδεία.
Σε κινητοποιήσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, πρόκειται να προχωρήσει το φοιτητικό κίνημα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ενώ την εβδομάδα αυτή ξεκίνησαν ήδη μονοήμερες ή διήμερες καταλήψεις σε τμήματα, όπως το Φιλολογικό, Τοπογράφων, Μουσικών Σπουδών και Φυσικομαθηματικό της συμπρωτεύουσας που συνοδεύουν τις καταλήψεις σε έξι τμήματα του ΕΜΠ και ένα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >