Στη δημοσιότητα έδωσε φορά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών τα μηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης για την περίοδο του Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010. Ειδικότερα, στα 14.172,5 εκ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010. Μετά τις εκλογές θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat με τα οποία θα αναθεωρηθεί το έλλειμμα της Ελλάδας περίπου στο 15,5%.

Ads

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης (Δημόσια Διοίκηση με τη στενή έννοια) για το διάστημα αυτό ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,3 δισ.ευρώ αφορούν σε παλαιές οφειλές νοσοκομείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί κι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους ενώ η αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κι έχει ήδη συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2010.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 376 εκατ.ευρώ ενώ και αυτές θα έχουν μηδενιστεί ως το τέλος του έτους και τα στοιχεία έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών θα επικαιροποιούνται και δημοσιοποιούνται από τώρα και στο εξής κάθε μήνα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ads

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους φορείς μέχρι και τις 31/7/2010 ανέρχονται σε 333,5 εκατ.ευρώ των νοσοκομείων προς τρίτους σε 6 δισ. (εκ των οποίων τα 5,3 δισ. έχουν ρυθμιστεί) και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης σε 89,8 εκατ.ευρώ.

Η Eurostat έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 χωρών μελών της Ε.Ε., ωστόσο από την έκθεση απουσιάζουν τα πολυαναμενόμενα στοιχεία της Ελλάδας, με τα οποία θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος της χώρας. Τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις εκλογές και αναμένεται ότι το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που δίνει την αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Η ανακοίνωση της Eurostat αναφέρει πως «ολοκλήρωσε τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας η οποία αφορά τις πηγές των στατιστικών στοιχείων από τους κρατικούς λογαριασμούς, σε συνεργασία με την ελληνική στατιστική υπηρεσία και με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενόψει της περάτωσης αυτής της διαδικασίας, αλλά και της ετήσιας έκθεσης του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα δημοσιοποιηθεί περί τις αρχές Νοεμβρίου, η Eurostat δηλώνει ότι θα ανακοινώσει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία περί τα μέσα Νοεμβρίου.»