Την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στο Κλίμα και τη σημασία της Πράσινης Ανάπτυξης και της μείωσης των ανισοτήτων τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στη Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, στη Βουλιαγμένη, όπου συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα.

Ads

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλιαγμένη, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα έκανε σαφή αναφορά στη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν και στην πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Τ. Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών. Εχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής”, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

“Η συνεργασία μας, γίνεται ακόμη πιό επιτακτική γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων,διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. “Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση” είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Σκοπός της διάσκεψης είναι να συμβάλει στην αναγκαία όσμωση μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και ΜΚΟ, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να αναδειχθούν οι προτεραιότητες των project που θα δώσουν ώθηση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε «να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μία Μεσόγειο ειρηνική και ευημερούσα, προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σήμερα απειλούνται όσα μας παρέχει απλόχερα η φύση λόγω της κλιματικής αλλαγής: «Αυτή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που τα ζούμε με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα. Γι’ αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τον Τ. Ερντογάν, γιατί στη Μεσόγειο επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο. Έχουμε πραγματικούς κινδύνους μπροστά μας. Ίσως κινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή. Ιστορικής σημασίας οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνο το κλίμα, αλλά ο πολιτισμός μας».

Το γεγονός της παρουσίας του κ. Ερντογάν στη διάσκεψη που διοργανώνει η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύει ότι δύο χώρες μπορούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να είναι ενωμένες μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής: «Μπροστά στην απειλή ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία. Να φτιάξουμε περιφερειακά δίκτυα που λειτουργούν με ανανεώσιμους πόρους» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τους ηγέτες θα συνυπογράψουν μια συμφωνία που θα εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα αναχωρήσει από την Ελλάδα αύριο το απόγευμα.

«Σκοπός μας είναι όλες οι χώρες να είναι ισότιμοι εταίροι. Πάνω από πολλά περιφερειακά προβλήματα υπάρχουν και πολλά που μας ενώνουν. Το πρόγραμμα θα διευκολύνει το διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων, ΜΚΟ, επιχειρηματιών και επιστημόνων. Σήμερα μαζί μας δεν έχουμε μόνο αντιπροσωπείες των γειτόνων, αλλά και ακτιβιστές του περιβάλλοντος και επιστήμονες που θέλουμε να μας βοηθήσουν για να θέσουμε σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως «η στενότερη συνεργασία είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί η παγκοσμιοποίηση έχει επιδεινώσει καταστάσεις για πολλούς, δημιουργώντας ανισότητες στον πλούτο, διατροφική κρίση και κρίση στη διαχείριση των υδάτων».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου έθεσε την αναγκαιότητα να εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση. «Λόγω της ραγδαίας αλλαγής που έφερε οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους για να διαχειρίζονται με επάρκεια τις απειλές. Υπάρχει αβεβαιότητα και σκεπτικισμός, ότι πάμε πίσω στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως έχει δείξει η συνεργασία στον ΟΗΕ φαίνεται ότι είναι το δυσκολότερο πράγμα. Ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος που πρέπει να προστατεύσουμε».

Στο πάνελ της διάσκεψης συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Λόρενς Γκόντζι, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Αχμέντ Μασαντεχ καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλιπ Μέισταντ. Ο Τζέφρι Ζακς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα προεδρεύσει της στρογγυλής τράπεζας.

Κοινή δράση των κρατών της Μεσογείου πρότεινε η Τ.Μπιρμπίλη

Την ανάγκη κοινής δράσης από μικρά και μεγάλα κράτη, ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, από το βήμα του συνεδρίου. Τελικός στόχος, είπε, είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μην αποτελούν πρόσκομμα στην ανάπτυξη, αλλά ευκαιρία να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το «πάνελ» των υπουργών Περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι ότι οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάθος της προσπάθειας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος έθεσε τέσσερις στόχους για τις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου:

  • Να ασχοληθούν περισσότερο με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προάγουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για τον ίδιο στόχο.
  • Να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
  • Να αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
  • Να επικεντρώσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην πράσινη οικονομία.

Σενάρια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με την ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού ενδέχεται να τεθεί στο τραπέζι πρόταση για καθιέρωση δυνατότητας, από την επόμενη τουριστική περίοδο, για μονοήμερη άφιξη-επίσκεψη τουριστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο χωρίς βίζα.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από τη νέα επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, κυκλοφόρησαν δύο δημοσιεύματα για τα αεροναυτικά θέματα των δύο χώρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» τον περασμένο Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία, η Άγκυρα επιχείρησε να ανοίξει διάλογο για το Αιγαίο, ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές, για αεροναυτικά θέματα, προτείνοντας θέσπιση κανόνων για να εκλείψουν κίνδυνοι στον αέρα και στη θάλασσα. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα πρότεινε μυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη, ενώ προσθέτει ότι οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σχολιάζοντας το δημοσίευμα απέφυγε να διαψεύσει ότι έγιναν οι επαφές, σημειώνοντας πως «κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε ότι «δεν γίνεται μυστική διαπραγμάτευση. Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Γιώργου Πεταλωτή. «Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα φέρονται ότι έγιναν με μυστικές διαπραγματεύσεις και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάντοτε ξεκάθαρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το δεύτερο δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. «Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο. Παρ’ ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί συγκρατημένη γλώσσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Η συμφωνία που θα επέλθει με την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου, μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας θάλασσας όπου η Τουρκία και η Ελλάδα επιθυμούν να δουν ως περιοχή ειρήνης και φιλίας», αναφέρει το δημοσίευμα.