«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των σημερινών εργασιών. Εργασθήκαμε μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, με απόλυτη συναίσθηση ότι πρέπει να συντονίσουμε τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Θέσαμε στο επίκεντρο την προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και χαράξαμε τους προσανατολισμούς για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO) στο Λουξεμβούργο.

Ads

«Από πλευράς μου, παρουσίασα τους στόχους του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία και τη στρατηγική μας για τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ένταξη νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας, την επανένταξη ανέργων, καθώς και τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και την κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», ανέφερε η υπουργός Εργασίας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο και κατέληξε: «Η ελληνική στρατηγική υλοποιείται ήδη με την πρώτη δέσμη προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010. Από τα προγράμματα αυτά, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, θα επωφεληθούν 667.000 εργαζόμενοι και άνεργοι.

Με ορίζοντα το έτος 2020, θέσαμε τους ακόλουθους ποσοτικούς στόχους:

– Να αποκτήσουν απασχόληση 7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 20-64 ετών.

Ads

– Να μειωθεί ο αριθμός των φτωχών και των αποκλεισμένων κατά 450 χιλ. άτομα.

– Να μειωθεί η παιδική φτώχεια κατά 100 χιλ. άτομα.

– Να βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης και εκπαίδευσης».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε δρομολόγησαν τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα κράτη -μέλη συμφώνησαν στους τρόπους συντονισμού της κοινής προσπάθειας, έτσι ώστε, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2020, να επιτύχουν τους ακόλουθους βασικούς ευρωπαϊκούς στόχους:

– Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, έτσι ώστε το 75% του πληθυσμού ηλικίας 20-65 ετών να εξεύρει απασχόληση.

– Να μειωθεί ο συνολικός πληθυσμός των φτωχών και των αποκλεισμένων κατά 20 εκατ. άτομα.