Εβδομήντα έξι χρόνια τώρα, η Γκιώνα υφίσταται αδιάκοπη μεταλλευτική δραστηριότητα λόγω των πλούσιων σε αυτή, κοιτασμάτων βωξίτη. Οικολογικές οργανώσεις αλλά και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αντιτίθενται στη παρουσία, αλλά και στις ενέργειες των εταιριών που εκμεταλλεύονται για δεκαετίες τον φυσικό πλούτο του όρους.
Ads
Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη
Με αφορμή την οικολογική καταστροφή και τον θάνατο 3 ανθρώπων στην Ουγγαρία, λόγω διαρροής τοξικών λυμάτων από εργοστάσιο επεξεργασίας αλουμινίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, Νίκος Χουντής, κατέθεσε ερώτηση όπου αναφερόταν στις αντιδράσεις και την ανησυχία των οικολογικών κινήσεων, μετά τις 5 νέες αιτήσεις αδειοδότησης που κατατέθηκαν μέσα στο καλοκαίρι από την εταιρία S&B . Αυτές αφορούσαν σε νέες εκμεταλλεύσεις και ερευνητικές γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη, σε περιοχές τμήματα των οποίων ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες για μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τις εταιρίες, καθώς μετά το πέρας των δραστηριοτήτων δεν προβαίνουν στην αποκατάσταση του σημείου, όπως προβλέπεται. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η εξόρυξη βωξίτη μπορεί να ευθύνεται για βλάβες του υδροφόρου ορίζοντα ενώ παράλληλα, τα σπίτια των κατοίκων στα γειτονικά χωριά «δοκιμάζονται» καθημερινά από τις εκρήξεις στα λατομεία.
Οι αιτήσεις, που κατατέθηκαν στο ΥΠΕΚΑ ήταν η συνέχεια της χρόνιας επιμονής των εταιριών ΕΛΜΙΝ Α.Ε και S&B για εξασφάλιση αδειών, ώστε να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σε παλαιότερη ανακοίνωση τοπικού συλλόγου πολιτών της Φωκίδας αναφέρεται ότι «η εικόνα που αντικρίζει όποιος μελετήσει το μεταλλευτικό χάρτη του νομού μας, δημιουργεί συνειρμούς αποικιοκρατικών καταστάσεων». Αρκετές φορές επίσης έχει επισημανθεί ο κίνδυνος ερημοποίησης του όρους, όσον αφορά δασικές εκτάσεις αλλά και προστατευόμενα είδη. Οικολογικές οργανώσεις αλλά και φορείς της ευρύτερης περιοχής της Γκιώνας έχουν καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις και προβληματισμούς τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, άλλοτε με “προσωρινό” και άλλοτε χωρίς καθόλου αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της “Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας” ανάμεσα στις νέες αιτήσεις περιλαμβάνεται εκμετάλλευση στις Λάκκες Λυρίτσας, περιοχή για την οποία υπάρχει από το 2007 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών. Σημειωτέον ότι στις μεταλλευτικές δραστηριότητες απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της ευρείας περιοχής, οι οποίοι είναι από τους πρώτους που θίγονται από την διακοπή των εργασιών, έχοντας την απειλή απόλυσης και διαθεσιμότητας να “κρέμεται” από πάνω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών από την μία εργαζόμενοι και εταιρίες από την άλλη να έρχονται σε ρήξη. Τελευταίο περιστατικό, ενάμιση χρόνο πριν, ο διπλός εμπρησμός στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια, ενός από τους ιδρυτές της “Κίνησης”, στην Καλοσκοπή Φωκίδας.
Η Γκιώνα και οι γύρω οικισμοί δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται από τη ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα καθώς, όπως αναφέρει και στη ερώτησή του ο Ν. Χουντής απειλείται η υδρολογική λεκάνη του Μόρνου που τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο Αττικής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >