Κονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του, την Τρίτη, με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη στήριξη 17 προγραμμάτων και θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ads

Κονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του, την Τρίτη, με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη στήριξη 17 προγραμμάτων και θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το 2011 πρέπει να είναι η χρονιά που η προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών θα έχει αποτέλεσμα και θα είναι η τελευταία της ύφεσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους κοινωνικούς φορείς, καλώντας τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των ασθενέστερων. Το πατριωτικό μας καθήκον για τη σωτηρία της χώρας πρέπει να το ολοκληρώσουμε με τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε καλύτερο δρόμο αλλά ταυτόχρονα και σε ένα κομβικό σημείο. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αρθεί κάθε βάρος από εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. «Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα λάβουν το μέρισμα της επιτυχίας όταν η χώρα ορθοποδήσει», δεσμεύθηκε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το δίλημμα είναι «ή χτίζουμε πάνω στην πορεία που έχουμε ξεκινήσει ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη».

Ads

Πρέπει να αφήσουμε πίσω ξεπερασμένες νοοτροπίες και θεσμούς, ωστόσο η προσπάθεια μετάβασης δεν είναι εύκολη, καθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσο καιρό, πρέπει να πείσουμε για την ειλικρίνεια της προσπάθειάς μας, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για ένα Κράτος ευαίσθητο προς τον πολίτη και τις ανάγκες του. Στόχος, είπε, είναι να αρθούν οι αδικίες και η επιβάρυνση των ασθενέστερων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης, και μία κοινωνία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνοχή ενότητα και σιγουριά.

Η ανεργία στη χώρα μας πρωτίστως υπάρχει σήμερα ως συνέπεια οικονομίας που αργοπέθαινε εδώ και χρόνια, στόχος είναι να χτυπήσουμε τη ρίζα των προβλημάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό ήταν σβησμένες οι μηχανές ανάπτυξης, με επιχειρήσεις εσωστρεφείς χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές, υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και ήδη το κράτος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερον, πρόσθεσε, πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ανοίξει η διατραπεζική αγορά. Είμαστε σε καλό δρόμο, εκτίμησε, αυτή τη φορά όμως, θα ληφθεί πρόνοια ώστε το χρήμα να μην πάει στράφι, στις τσέπες ημετέρων.

Με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, απλώνουμε ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίχτυ προστασίας, ύψους 2 δισ ευρώ για τη δημιουργία – διατήρηση 670 χιλ. θέσεων εργασίας, με 17 στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με άλλα υπουργεία“. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία όλων για την υλοποίηση των προγραμμάτων καθώς και τις παρατήρησεις και προτάσεις όλων των φορέων για τη βελτίωση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους.

Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής στενότητας, αξιοποιούμε τα λεφτά που υπάρχουν, φροντίζουμε να βρούμε τα εργαλεία για τη στήριξη των προγραμμάτων, θα συνεργαστούμε ακούγοντας τις δικές σας απόψεις, είπε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης:

  • Διατήρηση θέσεων εργασίας και στήριξη προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων
  • Ενταξη των νέων στην αγορά εργασίας και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
  • Επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας
  • Ενταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας
  • Στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών .

Ο κ. Παπανδρέου είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), Χρήστο Πολυζωγόπουλο, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννη Παναγόπουλο, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρη Ασημακόπουλο, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρη Δασκαλόπουλο, της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκο Αγγελόπουλο. Στη συνάντηση, θα συμμετέχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θα παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δράσεις για τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εν το μεταξύ στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη,
διευκρίνισε πως το «οπλοστάσιο μέτρων» αποτελείται από 17 προγράμματα στήριξης, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά 400.000 εργαζόμενους.

Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000, καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.

Τι δήλωσαν οι φορείς

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανέργους για όλο το διάστημα που παραμένουν χωρίς εργασία δήλωσε ότι απέσπασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ενώ υποστήριξε ότι η σχετική εντολή έχει ήδη δοθεί στην υπουργό Εργασίας.

Σχετικά με το αίτημα να πάρουν δώρο Χριστουγέννων οι χαμηλοσυνταξιούχοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει, “όταν θα μπορέσει”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γ. Παναγόπουλος είπε πως “καλύτερη απάντηση στο μνημόνιο των περικοπών και της η λιτότητας είναι να συμφωνηθεί ένα μνημόνιο ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

Σημαντικά χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τις παραγωγικές μηχανές της χώρας.

Ανάσα χαρακτήρισε τα μέτρα από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι πάγια θέση της ομοσπονδίας είναι να επιδοτείται η εργασία κι όχι η ανεργία.

«Εξαιρετικά» χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία και συμπληρώνοντας ότι «σημασία είχε όχι η λήψη των μέτρων, αλλά η υλοποίησή τους» υπογράμμισε.

Για «καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που στο πεδίο της εφαρμογής μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της απασχόλησης», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Επεσήμανε πάντως ότι «δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι έχουμε μια καθυστέρηση όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και ότι πρέπει να προωθηθεί γρήγορα γιατί η απασχόληση θα προκύψει κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη».

Μείωση φόρων και fast track για όλους τους επενδυτές και όχι μόνο για τους ξένους ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι το μόνο ουσιαστικό αντίδοτο στην ανεργία είναι η ανάπτυξη. Χαρακτήρισε πάντως το πρόγραμμα δράσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αναμφίβολα μια γραμμή άμυνας για το πρόβλημα της ανεργίας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, δια στόματος Πάνου Παναγιωτόπουλου, προεξόφλησε την αποτυχία των εν λόγω προγραμμάτων: «Όποια προγράμματα του ΟΑΕΔ και αν ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν τη νέα εκτίναξη της ανεργίας. Και αυτό, γιατί είναι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που τροφοδοτεί την ανεργία και τη γιγαντώνει. Μόνο ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, όπως αυτά που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, μπορούν να μας βοηθήσουν να φύγουμε, το ταχύτερον δυνατόν, από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά την απασχόληση» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

“Με νέα ψέματα και απατηλές υποσχέσεις ο πρωθυπουργός προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους μπροστά στις εκλογές. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι απώλειες των εργαζομένων είναι προσωρινές και ότι η κυβέρνηση θα τις αποκαταστήσει” τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά “κρατικές πολιτικές υπέρ της πλουτοκρατίας”.