Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τους δύο ηγέτες να βρίσκουν «κοινό έδαφος» επί του θέματος, σύμφωνα με την Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη διαρρέουν ότι «το πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία».
«Πάμε βήμα – βήμα και όπως είπαμε δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο» τονίζουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα «υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα». Όπως επισημαίνουν, «στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία», εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως που δεν σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς.
«Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας» υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.
Αναφορικά με το θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα.
- Διαβάστε σχετικά: Μητσοτάκης – Ερντογάν / Είναι τελικά υπαρκτός ο δρόμος προς τη Χάγη;
Τι περιλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία περιλαμβάνει τρία σημεία και η Άγκυρα αναλαμβάνει:
- Να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια.
- Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της.
- Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός της Ζώνης του Σένγκεν.
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο μεταναστευτικό. «Προφανώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, αλλά απαιτούν χρόνο» είπε, μεταξύ άλλων.
«Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: πρέπει να είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνουμε την ανεργία. Κι έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός».
«Θέλουμε να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια», σχολίασε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >