Σε «πολιτική συμφωνία» για «να καταστούν αυστηρότεροι» στο μέλλον οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που αφορούν στο υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα κατέληξε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της 16μελούς ευρωζώνης.
Ads
«Αυτή η πολιτική συμφωνία θα αναλυθεί πιο πολύ στη μέλλουσα κοινοτική νομοθεσία, ενώ θα ανταλλαγούν γι’ αυτήν απόψεις στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ), που θα γίνει το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα κράτη μέλη με υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα, θα δίδεται μια «εξάμηνη προθεσμία», μόνο, για να διορθώσει το έλλειμμα, σε αντίθετη δε περίπτωση το κράτος μέλος «θα αντιμετωπίζει κυρώσεις» από την Επιτροπή των Βρυξελλών.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι όταν γίνει αυτή η αναθεώρηση στη συνθήκη της Λισαβόνας, «οι κυρώσεις, για την παραβίασή της, θα έχουν πιο αυτόματο χαρακτήρα» ώστε το Σύμφωνο σταθερότητας που χρονολογείται από το 1999 θα γίνει πολύ πιο «σκληρό».
Όλι Ρεν: «Ήρθε η ώρα της αλήθειας»
Νωρίτερα, ο Όλι Ρεν, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι «η στιγμή της αλήθειας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ» αν εννοούν πραγματικά ότι επιθυμούν μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση ή όχι.
Ο επικεφαλής νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στην προώθηση αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του eurogroup μετά τις δηλώσεις ορισμένων εταίρων ότι ο ενθουσιασμός για μεγάλες αλλαγές έχει αρχίσει να φθίνει.
O Ρεν επεσήμανε επίσης την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν επιβολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και έλεγχο του χρέους.
Εν το μεταξύ Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία – αφού πρώτα χρειάστηκε η υποχώρηση του Γάλλου πρωθυπουργού – ότι επιζητούν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, από το 2013. Η δήλωσε έγινε από τον ίδιο το Σαρκοζί και σηματοδότησε την υποχώρηση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό.
Όπως τόνισε ο Σαρκοζί, η αλλαγή κρίνεται αναγκαία για να διατηρηθεί η χρηματoοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη αλλά και να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις χώρες-παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η συμφωνία για αλλαγή θα εφαρμοστεί από την στιγμή που θα λήξουν οι μηχανισμοί στήριξης της Ε.Ε.
Διαφωνίες για αυστηρούς κανονισμούς και κυρώσεις
Η συζήτηση για το θέμα της επιβολής αυστηρότερων κανονισμών για τα δημοσιονομικά διεξήχθη πάντως εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης
Η Γαλλία αρχικά μαζί με την Ιταλία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτάσεις της Γερμανίας για αυτόματες κυρώσεις στις χώρες-μέλη που υπερβαίνουν τα όρια ελλείμματος και χρέους που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Οι διαφωνίες ωστόσο εστιάζονται στο πως και από ποιους θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για πρόστιμα, αλλά και στον χρόνο εφαρμογής των νέων κανονισμών.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία υποστηρίζουν τα σχεδόν αυτόματα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, πολλές χώρες, με πρώτες τη Γαλλία και την Ιταλία διστάζουν να δώσουν τόση πολύ εξουσία σε μη αιρετούς αξιωματούχους των Βρυξελών.
Η Κομισιόν προτείνει την επιβολή δημιουργία αποθεματικού 0,2% του ΑΕΠ των χωρών-μελών των οποίων το έλλειμμα υπερβαίνει το 3% και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ, και στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις για μείωσή τους, το αποθεματικό αυτό θα μετατρέπεται σε πρόστιμο.
Στο παρασκήνιο η συζήτηση για την παράταση
Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αλλά και οι τεχνικές συζητήσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης, βρίσκονται στο επίκεντρο κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με ομολόγους του και κοινοτικούς αξιωματούχους στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εφαρμόζεται αυστηρά από την Ελλάδα και θεωρούν πως ήδη έχει φέρει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ανησυχούν για το εύρος της αναθεωρήσεως των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 και για την επίπτωση τους στις προβλέψεις και τις παραδοχές του Μνημονίου. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών – μελών της Eυρωζώνης για την περίοδο 2006 – 2009.
Από ελληνικής πλευράς, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι το φετινό έλλειμμα θα επηρεασθεί κατά 0,5% – 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,15 -1,5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει κατά τη διάρκεια των συμβουλίων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μεταφέρει μεταφέρει μεταξύ άλλων το περιεχόμενο των τεχνικών συζητήσεων που διεξήχθησαν προσφάτως για το συγκεκριμένο θέμα με στελέχη του ΔΝΤ.
Προβλέπει εκτίναξη του ελλείμματος ο Γεωργακόπουλος
Την ίδια ώρα πάντως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, σε συνέντευξή του, στο «Βήμα 99,5» εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων από Eurostat, θα εκτινάξει το έλλειμμα του 2009 σε υψηλά επίπεδα.
«Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι έλεγαν μέχρι τον Σεπτέμβρη ότι το έλλειμμα είναι 6% και το έλλειμμα πάει στο 16%» τόνισε κάνοντας αναφορά στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι τα έσοδα για τον περιορισμό του θα προέλθουν από το κυνήγι της φοροδιαφυγής ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξάμηνης αναβολής στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ενώ στο σύστημα θα μπουν και νέες περιοχές από την πρώτη Ιανουαρίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >