Αρχίζει σήμερα Τετάρτη 13/9 το Greenwave Festival, η εναλλακτική «πράσινη γιορτή» της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα δεκάδες συλλογικότητες, παραγωγοί, εκθέτες οικολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες κ.α., με πλούσιες εκδηλώσεις και συναυλίες δίνουν το παρόν κάθε χρόνο στο Πάρκο της ΧΑΝΘ.
Στο επίκεντρο όλων το περιβάλλον, η αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Η τριήμερη αυτή «γιορτή» διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με οργανώσεις, δίκτυα και συλλογικότητες της πόλης.
Το Greenwave Festival δεν είναι, όμως μόνο αυτό.
Φέτος το βασικό και άκρως επίκαιρο ερώτημα που θέτουν οι διοργανωτές είναι «σε τι είδους πόλη θέλουμε να ζούμε;»
Κλιματική κρίση και εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, βιώσιμη κινητικότητα, διαχείριση αστικού πράσινου και δημόσιοι χώροι, κοινωνική κατοικία, συμμετοχικός σχεδιασμός και προϋπολογισμός, έμφυλη διάσταση στον σχεδιασμό της πόλης.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη πράσινη και προσβάσιμη, μια πόλη ανθρώπινη.
Φέτος το Greenwave Festival κινδύνεψε να μην πραγματοποιηθεί, αφού η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης καθυστέρησε την έκδοση της άδειας και την παραχώρηση του χώρου μέχρι και λίγες μέρες πριν από την έναρξή του.
«Το Green Wave Festival όπου συμμετέχουν πάνω από 130 παραγωγοί οικολογικών προϊόντων και 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη και όλους τους Θεσσαλονικείς, είναι μάλλον ανεπιθύμητο από τη διοίκηση Ζέρβα», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε διότι ο δήμος Θεσσαλονίκης καθυστερούσε την έκδοση αδείας, προβάλλοντας τον Covid ως δικαιολογία. Τελικά η άδεια δόθηκε την τελευταία στιγμή και όπως ήταν φυσικό, το φεστιβάλ δεν έγινε. Μια τόσο μεγάλη διοργάνωση δεν μπορούσε να προγραμματιστεί με αυτούς τους όρους.
Και φέτος, όμως, έγινε το ίδιο. Ενώ η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αιτήθηκε την παραχώρηση του χώρου στις 31 Μαΐου, η διοίκηση του δήμου δεν απαντούσε όλο το καλοκαίρι.. Οι απαντήσεις που λάμβαναν προφορικά οι διοργανωτές του φεστιβάλ από τον δήμο ήταν είτε αόριστα αρνητικές, ότι δηλαδή δεν υπάρχει εντολή από την διοίκηση για έκδοση άδειας, είτε ότι περιμένουν απάντηση από την Τροχαία Θεσσαλονίκης σχετικά με τα κυκλοφοριακά μέτρα είτε υπάρχει πρόβλημα επειδή συμπίπτει με τη ΔΕΘ.
Στο τέλος και μετά από πιέσεις αλλά και την επιμονή των διοργανωτών, η διοίκηση του δήμου αποφάνθηκε ότι η γραπτή απάντηση θα δινόταν τρεις μέρες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, λόγω . . . των μέτρων για τον Covid…
Αυτό, βεβαίως, που απέφυγε να πει η διοίκηση του δήμου από τον Μάιο και όλους αυτούς τους μήνες, ήταν ότι ο χώρος όπου θα γινόταν οι συναυλίες είχε ήδη δοθεί για τη διοργάνωση άλλης εκδήλωσης υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού.
Τελικά το θέμα ρυθμίστηκε μετά από συνεννόηση των διοργανωτών, όμως η στάση του δήμου δεν άλλαξε. Η έγκριση για την παραχώρηση δόθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις εργάσιμες πριν από την έναρξη και χωρίς το Σάββατο 16/9, που θα ήταν και η τελευταία και κορυφαία ημέρα του Greenwave Festival.
Τι θα δούμε
Έτσι, λοιπόν το Greenwave Festival πραγματοποιείται στο δημοτικό πάρκο απέναντι από τη ΧΑΝΘ, την Τετάρτη 13, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.
Το Φεστιβάλ ανοίγει σήμερα Τετάρτη με δύο συζητήσεις για τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης: τα απορρίμματα και το συγκοινωνιακό.
Η «Κλιματική Κρίση για τα … σκουπίδια;» είναι το θέμα της πρώτης εκδήλωσης. Η Θεσσαλονίκη παράγει περίπου 450-500 τόνους απορριμμάτων ετησίως, που ισοδυναμεί με 1,5 κιλό ανά άτομο την ημέρα. Αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, μόνο το 17% των απορριμμάτων στην πόλη ανακυκλώνεται. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο σπαταλάμε πολύτιμους πόρους, αλλά και πληρώνουμε περισσότερα για την υγειονομική ταφή και την αποτέφρωση. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση; Παρεμβαίνουν οι Λευτέρης Ιωαννίδης, πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας, Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Παύλου Μελά, μέλος ΔΣ ΦΟΔΣΑ και Νίκος Χρυσόγελος, Άνεμος Ανανέωσης, τ. ευρωβουλευτής των Πράσινων και συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης
Για τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα λεωφορεία, τη μεταφορική φτώχεια, το ποδήλατο, τους πεζούς, τη συνεπιβίβαση την προσπελασιμότητα και τη θαλάσσια συγκοινωνία, ως απάντηση στο μποτιλιάρισμα, το fly over και τη ρύπανση, συζητούν ο τ. αντιδήμαρχος και τ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ Ανδρέας Κουράκης, ο συγκοινωνιολόγος Πέτρος Κρητικός, η Μηχανικός Περιβάλλοντος ΜSc Μαρία Αρυμπλιά και ο ποδηλάτης Βασίλης Εμμανουηλίδης στο πάνελ που συντονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος,
Οι Παράλληλες Δράσεις σήμερα περιλαμβάνουν παρουσίαση για τα άγρια μανιτάρια από τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδος, στρογγυλό τραπέζι με τίτλο
Save the food-fight against hunger από την άτυπη ομάδα Together we are strong from Fix in Art, που θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, δράσεις για παιδιά, έκθεση με τίτλο «Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη» από το δίκτυο SOSε τα δέντρα και στη Μουσική Σκηνή θα ανέβουν οι ALIBERTA
Δείτε όλο πρόγραμμα εδώ. https://greenwavefestival.com/
Οι ομιλίες είναι προγραμματισμένες κατά τις ώρες 19:30- 21:30, ενώ οι παράλληλες δράσεις αρχίζουν από τις 18:00 και ολοκληρώνονται με τις συναυλίες στις 22:00.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >